Analistler Temmuz ayı için 15 hisseyi belirledi ve analiz etti.
Analistler Temmuz ayı için 15 hisseyi belirledi ve analiz etti.
Gedik Yatırım analistleri tarafından yapılan araştırma sonrasında Temmuz ayında en çok öne çıkacak hisseler açıklandı.
Kurumdan yapılan açıklamada, 15 hisseye ilişkin beklentiler ve değerlendirmelere yer verildi.
İşte tavsiyeler…
Aksa Enerji
2010 yılında 1.511 MW kapasiteye sahip olan Şirket, 2011 yılında tahmini olarak 1.926 MW’a 2014’e kadar 4.202 MW kapasiteye ulaşılması hedefleniyor. 2009 ve 2010 yılında dört elektrik dağıtım ihalesi kazanan kardeş şirketi Aksa Elektrik Dağıtım ile birlikte oluşturdukları müşteri portföyünden de kazanç beklenmektedir. Son olarak ÖİB tarafında Trakya Elektrik'in satışına onay verildi. Aksa Enerji Üretim AŞ. 2011 ilk çeyrek verileri itibarıyla toplam 1.035,71 Gws üretim yapmış, ürettiği enerjiyi ağırlıklı ortalamalar alınarak yapılan hesaplamaya göre 181,81TL/mws den satmıştır. İlgili satışlardan toplam 188,30 milyon TL ciroya ulaşan şirketimizin ortalama kapasite kullanımoranı yüzde42'dir.
2011 itibariyle işlerlik kazanması beklenen Gun Oncesi Piyasası ile talep tarafının etkin katılımının da sağlanacağı bir spot piyasa yapısına kavuşturulması beklenmektedir. Önümüzdeki yıllar icin TEİAŞ’nin hazırlamış olduğu son kapasite projeksiyonu raporuna gore, toplam elektrik talebinde baz senaryoda yılda ortalama yüzde6,3’lük büyüme oranı öngörülmüştür. Şirket'in halka açıklık oranı yüzde5 seviyelerindedir. Şirket'in ana ortağı Kazancı Holding Aksa Enerji Üretim A.Ş. sermayesinin yüzde11,93'ünü temsil eden 68.900.000 TL nominal değerli payı piyasa koşullarına bağlı olarak 2011 yılı içerisinde satmayı planlamaktadır. Planlanan satıştan elde edilecek gelir Kazancı Holding A.Ş. ve diğer grup şirketlerinin Aksa Enerji'ye olan borçlarının geri ödenmesinde kullanılacak. Bu nakit girişi Şirket'i olumlu etkileyecektir.
Anel Telekom
Şirketin konsolide net satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde176 oranında artış göstermiştir. Özellikle İnşaat- Elektrik faaliyet alanlarındaki gelir artışı dikkat çekmektedir.
2011 ilk çeyrekte Telekomünikasyon alanında cirosu 2010 yılının aynı dönemine göre yüzde1,1 artış göstermiştir.
Şirket'in faaliyette bulunduğuGSMBakımSektöründe rekabetin getirdiğidüşük bakım fiyatlarından dolayı şirket yeniden yapılanmaya ve personel daralmasına giderek maliyetleri düşürmüştür. Bu gelişme 2011 ilk çeyrek sonuçlarına da yansıdı. 2010 ilk çeyrekte negatif olan FVAÖK marjı 2011 ilk çeyrekte yüzde1,4 seviyesinde gerçekleşti. Ancak 77 mn TL açık döviz pozisyonundan dolayı net kar olumsuz etkilendi.
2011 yılında hisse için önemli gelişmelerden biri ,GSM alanındaki artan rekabetten dolayı ANELTECH yeni alanlara yönelerek proje yönetimi, kontrol, süpervizörlük ve danışmanlık hizmetleri konusunda iş olanakları aramaya başlamıştır.
Şirket, Yenilenebilir Enerji sektöründe özellikle Güneş Enerjisi sistemleri taleplerinde artışını dikkate alarak, bu konuda gerekli fizibilite çalışmalarını ve yatırımlarını yapmıştır. YEK ile ilgili kanun 29.12.2010’da kanunlaşmıştı. Şirket planlanan güneş enerjisi santralı için 1.5 MWlık güneş enerjisi paneli üretimini Kıbrıs'ta yapımını mayıs ayında bitirmeyi planlanmaktadır. Şirket'in 2011 yılı içinde eylem planı içerisinde, ANELTECH organizasyonunun pazar koşullarına uygun olarak 2011 yılı ilk çeyrekte yapılandırılması, yeni ülkelerde iş olanaklarına odaklanmak ve yurt dışı distribütörlüklerin alınması gibi maddeler yeralmaktadır. Faaliyet gösterdiği alanlarda önemli gelişmeler kaydedeceğini ve karlılığında iyileşme beklediğimiz AnelTelekom'un uzun vadede portföydetutulmasınıöneriyoruz.
Anadolu Sigorta
TSRŞB’nin verilerine göre 2011 Nisan sonu itibariyle, Türkiye toplam prim üretimi 23 artış ile 5,920 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Hayat dışı branşların toplam üretimdeki payı yüzde83 olarak gerçekleşirken, prim üretimi 4,917 milyon TL’ye ulaşmıştır.
Hazine Müsteşarlığı tarafından 2010 yılı üçüncü çeyreğinde uygulamaya alınan teknik karşılıklarda yapılan uygulama değişikliği sektörde teknik kârlılığı olumsuz etkilemiştir.
Anadolu Sigorta’nın, 2011 ilk 4 aylık toplam prim üretimi bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde29 artışla, 589 milyon TL’ye ulaşmıştır. Şirket’in 2011 yılı ilk 4 ayında toplam pazar payı elementer şirketler arasında yüzde11,98’dir. Anadolu Sigorta’nın 2011 yılı ilk 4 ayında en yüksek prim üretimi yaklaşık 196 milyon lira ile kara araçları branşında kaydedilmiştir. Kara araçları branşını, kara araçları sorumluluk ile hava araçları sorumluluk branşları takip etmektedir. 01 Temmuz 2011 itibariyle borsadaki sigorta ve emeklilik şirketlerinin toplam piyasa değeri 5,14 milyar TL seviyesine ulaştı. Sektörün son 12 aylık net karlara göre cari F/K oranı 107,1x olup, cari PD/DD oranı ise 2,25x seviyesindedir. Buna göre sektörde Piyasa Değeri / Prim üretimi ve PD/DD oranına göre en ucuz hisselerden biri Anadolu Sigorta'dır.
Sigortacılık sektörünü doğrudan ilgilendiren yeni TTK’nın başta sorumluluk sigortaları olmak üzere sektöre yeni dinamikler getireceği, ürün gamını genişleteceği ve sektörün büyümesinde önemli bir etki yaratacağı beklenmektedir. Ayrıca Borçlar Kanunu’nun uygulamaya girecek olması da mevcut uygulama boşluklarını dolduracağı düşülmektedir. Ayrıca 2011 yılında Şirket'in prim üretiminde artışın devam etmesini ve teknik karşılıklarınartmasıyla karlılığında hafif gerileme bekliyoruz.
Çimsa
Türkiye’de çimento üretimi 2011 yılının ilk çeyreğinde, 2010 yılının aynı dönemine göre yüzde1,95 büyürken, çimento ihracatında yüzde26 oranında bir küçülme, iç pazar satışlarında ise 16 artış yaşamıştır. 2011 yılında ise Türkiye'de çimento tüketiminin yüzde5-7 seviyelerinde artması bekleniyor. 2011 Ocak ayının başlangıcında kömür fiyatları 122 $/mt seviyelerinde iken, Mart ayından itibaren 117 $/mt seviyelerine geriledi. Kömür fiyatlarının Eylül ayına kadar 120- 125 $/mt seviyelerinde olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca elektrik fiyatlarına Eylül ayında zam yapılacağı tahmin ediliyor.
Çimsa, gri çimentonun yanı sıra beyaz çimento ve kalsiyum alüminatlı çimento gibi özel çimentolar üreterek sektörde ayrışma göstermektedir. Çimsa’nın Mersin, Kayseri, Eskişehir, Niğde ve Ankara’ da bulunan fabrikalarının klinker üretim kapasitesi 5 milyon tona ulaşmıştır.
Yurtiçindeki yatırımları: Mersin Fabrikası 1’inci Tesis için yapılan modernizasyon ile mevcuttaki planet tipi klinker soğutma sistemi değiştirilerek, FLS SF-Cooler tipi ızgaralı soğutucu sistemi kurulmuştur. Bu yatırımla beraber 3.400 ton/gün olan üretim kapasitesi yaklaşık 4.000 ton/gün’e ulaşmış, bunun yanı sıra klinker üretimi için gerekli ısı tüketimi azaltılmıştır. Bu sistem, 1’inci Tesis’in tozsuzlaştırma çalışmalarına önemli katkı sağlamıştır. 2011 yılında gerçekleştirilecek yeni yatırımlar ile elektrik ihtiyacının yüzde 50’sinin karşılamanması hedeflenmektedir.
01 Temmuz 2011 itibariyle borsadaki çimento şirketlerinin son 12 aylık net karlara göre cari F/K oranı 19,12x olup, cari FD/FVAÖK oranı ise 12,58x seviyesindedir. Buna göre sektörde FD/FVAÖK ve F/K oranına göre en ucuz hisselerden biri Çimsa'dır.