FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Teknik analiz

Geçen hafta 64 bini destek yapan endeksin bugünkü zayıf piyasada da tutunmayı başarması halinde yukarı doğru yeni bir atak sözkonusu olabilecektir.

Teknik analiz

Eti Yatırım Tarafından Hazırlanan Teknik Analiz Bülteni:

Dün güne hafif alıcılı başlayan piyasada yüzde0,27 oranındaki değer artışı ile 65.327 seviyesinden açılış yapan endeks, sonrasında gelen satış baskısına bağlı olarak seans boyunca düşüş yönünde hareket etti. İlk seansı 65 bin seviyesinin biraz altında kapatan endeks, ikinci seansın başında 64.500 seviyesinde tutunmaya çalışsa da, satışların yeniden hız kazanması ile 64.083 puana kadar geri çekilme yaşadı. Kapanışa yakın piyasanın sakinleşmesi ile endeks günüyüzde1,52 oranındaki değer kaybı ile 64.160 seviyesinden tamamladı.

Genel Görünüm: Aşağıdaki TL bazlı grafikte de yer aldığı üzere zaman zaman yaşadığı düzeltmeler ile birlikte kısa vadeli yükselen kanal içindeki seyrine devam ettiği görülen endeksin geçen hafta Cuma ve bu hafta da Pazartesi günü 5 günlük hareketli ortalamasından destek alarak 65 bin seviyesinin üzerinde tutunma çabaları dün yaşanan satış baskısı ile sonuçsuz kaldı. Dün yazdığımız bültende dikkati çektiğimiz üzere Bollinger Band’ın açılmaya başladığı bu ortamda yaşanan bu zayıflama eğiliminin trendin devamı açısından bir risk unsuru olabileceğine dair düşüncemiz de teyit edilmiş oldu. Dün yaklaşık 1400 puanlık bir bant içinde hareket ederek günü gün içi gördüğü en düşük değere oldukça yakın kapatan endeksin, yeniden kısa vadeli hareketli ortalamalarının altına inmesi trend dönüşümü için ilk sinyaller olarak değerlendirilebilir. Ancak diğer taraftan işlem hacminin düşmeye devam etmesi mevcut hareketi henüz bir düzeltme şeklinde yorumlamamıza neden olmaktadır. Bu açıdan haftasonuna kadar yaşanacak seyir kısa vadeli yön tayininde belirleyici olacaktır. Böyle bir ortamda 21 günlük ortalamanın bulunduğu 64.000 ve kanalın alt sınırı konumundaki 63.500 önemli destekler olacaktır.

Kısa vadeli teknik göstergeleri incelediğimizde dün yaşanan düşüş eğilimine hemen tepki verdikleri görülmektedir. Keza CCI ve William’s R aşırı alım bölgesinin altında dik bir eğimle gerileme yaşamaktadır. Trendin devamı açısından takip ettiğimiz Momentum’un kısa vadeli çanak formasyonunu tamamlayamadan yönünü aşağı doğru çevirmesi endeksin 5 günlük hareketli ortalamasının üzerine yeni bir atak yapmasını şimdilik zorlaştırabilir. Orta vadeli teknik göstergelerden MACD ve Trix ise piyasadaki dalgalanmaya tepki vermeden yatay seyirlerine devam etmektedir. Daha önce belirttiğimiz üzere endeksin bu haftaki performansının ve 65 bin üzerinde kalma konusunda göstereceği başarının yükselen kanalın devam edip etmeyeceği konusunda belirleyici olacağına dair görüşümüzü korumaktayız.

Geçen hafta 64 bini destek yapan endeksin bugünkü zayıf piyasada da tutunmayı başarması halinde yukarı doğru yeni bir atak sözkonusu olabilecektir. Ancak satış baskının devam edip 63.500 desteğinin test edilmesi zaten hacimsiz olan piyasa için risklerin artmasına neden olacaktır. Bu nedenle kısa vadede yeni açılacak pozisyonlar için acele edilmemesini, ancak orta vadeli yeni pozisyonlar için kademeli alım yapılabileceğini düşünüyoruz. Mevcut pozisyonlar için VOB’da korunma amaçlı işlemler yapılabilir. Kısa vadede endeks için 64.800-65.400-66.000 direnç, 64.100-63.500-63.000 destekler olarak kabul edilebilir. Dolar bazında ise yandaki grafikte de görülebileceği üzere dün 3.56 cent seviyesinden kapanış yapan endeks için 3.58-3.63-3.67-cent direnç, 3.50-3.46 cent ise destek olarak kabul edilebilir.

En Çok Aranan Haberler