FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altın analiz

Fed, daha fazla varlık alımı öngörürken en az 2014 yılına kadar "fevkalade düşük" faiz oranı beklediğini açıkladı altın altı haftanın yükseğine tırmandı.

Altın analiz

Fed, daha fazla varlık alımı öngörürken en az 2014 yılına kadar "fevkalade düşük" faiz oranı beklediğini açıkladı altın altı haftanın yükseğine tırmandı.

"Fed'in düşük faiz oranı ABD dolarının değerini düşürürken diğer emtia ile birlikte altın fiyatlarını yukarı itmeli." diyen Tokyo'daki Astmax Ltd yöneticisi Tetsu Emori, "Bu politika ekonomiyi desteklerken emtia açısından da faydalı olacaktır." açıklamasında bulundu.

Düşük faiz oranları ve para birimlerinin değersizleşmesinden dolayı yatırımcının varlıklarını korumak için
altına yönelmesi ile sarı metalin vadelileri bu yıl yüzde 9 tırmanarak 11 yıllık rallisini genişletti. ABD Merkez Bankası Fed, faiz hadlerini son üç yılda olduğu gibi artırmayacağını açıklarken 2014 dördüncü çeyreğine kadar faiz hadlerini rekor seviyede düşük tutma kararında olduğunu bildirdi.

FED’in 2013 yılının ortasına kadar faizlerde değişikliğe gidilmeyeceğini herkes biliyordu ancak FED’in sürpriz bir şekilde bu tarihi 1 yıl daha ileri atması yani 2014 yılına kadar faizlerde değişikliğe gitmeyeceğini açıklaması Dolar Endeksinin yine kritik seviyelere gerilemesine neden oldu. Bu nedenle de güçsüzleşen dolara
karşı atak gerçekleştiren sarı maden 1648 dolar seviyesinden başlattığı yukarı yönlü atağını devam ettirdi ve yükselmesini gün içerisinde 1713 dolar seviyesine kadar gerçekleştirdi. Altın fiyatlarındaki tepki satışlarına dikkat edilmeli ve uzun vadeli beklentimiz yükseliş için yaşanılacak olası düşüşlerin alım fırsatı olduğunu her analizimizde dile getirmiştik.

Kısa vadeli beklentinin 1725, uzun vadeli beklentinin de 1800 olduğunu bu beklentimiz doğrultusunda sizlerle paylaşmıştık. FED’den gelen haber neticesinde kar satışlarını istenildiği şekilde gerçekleştiremeyen sarı maden için 1630 dolar seviyeleri düşüşler için beklenilirken FED’in haberinin tesiri sarı madendeki düşüşlerin 1648 ile sınırlanmasına neden oldu.

Peki bundan sonra neler olacaktır. Altın ayı piyasasına girdi diyenler hala daha altında düşüşleri devam edeceğini söyleyecek mi yoksa onlarda boğa piyasasına merhaba başlıklı yazılarına devam mı edecek.

Sarı maden için 1530 seviyelerinden itibaren uzun vadeli yükseliş beklentimizin devam ettiğini ve yeni zirve seviyelerinin oluşacağını sizlerle paylaşmıştık. Bunun ana nedenlerinden birisi FED’in faizleri
hala daha düşüş seviyede tutmasıdır. Bu durum sarı madene olan talebi artıracaktır. Diğeri ise hala daha güvenilir yatırım aracı olarak sarı madenin diğerlerine göre daha net görülmesidir. Bunlardan ziyade
Asya’daki ejderha ayı, Hindistan’daki düğün sezonu tarzı haberlerin de pozitif katkısı altının uzun vadede yükselmesine katkı sağlayacaktır. Bu yüzden de altındaki kar satışlarına dikkat etmeli ve uzun vadeli
beklentilerimiz olan yükseliş için yaşanılacak olası düşüşler alım fırsatı olarak değerlendirilmelidir.

Pivot 1680
Destek 1700- 1669- 1650
Direnç 1720– 1738- 1748

En Çok Aranan Haberler