GCM Menkul Kıymetler Tarafından Hazırlanan Uluslararası Döviz Piyasaları Raporu:
EUR/USD
IMF Başkanı Christine Lagarde, ABD'de önümüzdeki yıl devreye girecek olan ve "mali uçurum" olarak tabir edilen vergi artışları ve harcama kesintilerinin küresel ekonomi karşısındaki en büyük risklerden biri olduğunu savunu. Rusya'nın Vladivostok kentindeki Asya-Pasifik Ekonomik Kooperasyonu Zirvesi'nde konuşan Lagarde, daha önce de ABD'nin mali durumuna ilişkin uyarılarda bulunmuş olmasına rağmen bu kez direk olarak liderlere seslendi. Mali uçurumun küresel ekonomi karşısındaki "3 temel riskten biri" olduğunun altını çizen IMF Başkanı, diğer iki risk arasında ise Euro krizi ve orta vadeli kamu finansmanını saydı.
APEC liderleri ile küresek ekonomik durumu ve 3 temel riski görüştüklerini belirten Lagarde, gelişen ekonomilerdeki kırılganlığı artırabilecek faktörler birleşimi konusunda uyardı. APEC üyesi ülkeler, küresel ekonomik büyümenin yüzde 56'sını oluşturuyor. Lagarde aynı zamanda Avrupa Merkez Bankası'nın tahvil alım planına da destek vererek, gerekirse ve devreye girerse IMF'nin de programın tasarımı ve denetlenmesinde yardımcı olmak isteyeceğini söyledi.
EUR/USD paritesi Perşembe gününde Draghi’nin konuşması ile hareketliliğine başlamış ve Cuma günü gelen olumsuz tarım dışı istihdam verisi ile var olan sert hareketlerine devam etmiştir. Özellikle de Cuma günü gerçekleştirdiği hareketle düşüş trendinin sonlandığını ve yukarı yönlü hareketlerine devam ettiğini
gözlemlediğimiz EUR/USD paritesinde haftanın açılış günü piyasalarda önem derecesi yüksek haberler olmaması ile beraber Euro ve ABD bölgesinden gelecek olan bono ihalelerinde bono faizlerine dikkat etmek gerekmektedir. Diğer yandan teknik olarak EUR/USD paritesine baktığımızda gün içerisinde 1,2690 ile 1,2880 seviyeleri arasında hareketine devam etmesi beklenilen EUR/USD paritesinde 1,2745 desteği kontrol noktası olarak belirlenmiştir. Bu destek noktasına göre gün içi hareketlerine devam etmesi beklenilen EUR/USD paritesi şuanda 1,2780 seviyesinde hareketini sürdürmektedir. Haftanın açılış gününde piyasaların Perşembe günü gerçekleştirecek olan FED toplantısına odaklanmış olması nedeniyle ABD borsalarının açılışına kadar sakin bir seyirle hareketlerini sürdürmesi beklenilmektedir.
Pivot: 1,2745
Destek 1,2745-1,2690 -1,2650
Direnç 1,2830-1,2880-1,2905
GBP/USD
Yunan Hükümeti ile AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF temsilcilerinden oluşan troyka heyeti, gelecek iki yıl için yapılacak 11,5 milyar Euro’luk kesinti paketi üzerindeki nihai görüşmelere başladı. Alınan bilgiye göre, görüşmede troyka heyeti, Yunan Hükümeti'nin sunduğu bazı alternatif önlem önerilerine itiraz etti, bazılarının ise ayrıntılarını öğrenmek istedi. Troyka yetkililerinin, maaş ve emekliliklerde yapılacak kesintiler yerine sunulan yedek işgücü, vergi gelirleri ve savunma harcamalarını kapsayan yaklaşık 2 milyar avroluk alternatif önlemlere itiraz ettiği öğrenildi. Maliye Bakanlığındaki görüşmede, bakanlık yetkilileri troyka heyetine, alternatif önlemlerle birlikte itirazları da göz önüne alarak hazırladıkları toplam 17 milyar Euro’luk önlem sundu.
GBP/USD paritesi de tıpkı EUR/USD paritesi gibi belirli çıkışlarını gerçekleştirdikten sonra sakin seyirle hareketlerini sürdürmekte ve şuanda da 1,5991 seviyesinde hareketini sürdürmektedir. Teknik olarak baktığımızda gün içerisinde 1,6060 ile 1,5940 seviyeleri arasında hareketine devam etmesi beklenilen GBP/USD paritesinde 1,5940 desteği kontrol noktası olarak belirlenmiştir. Bu destek noktasına göre gün içi hareketlerine devam etmesi beklenilen GBP/USD paritesi şuanda 1,5990 seviyesinde hareketini sürdürmektedir. Haftanın açılış gününde piyasaların Perşembe günü gerçekleştirecek olan FED toplantısına odaklanmış olması nedeniyle ABD borsalarının açılışına kadar sakin bir seyirle hareketlerini sürdürmesi beklenilmektedir.
Pivot: 1,5940
Destek 1,5940-1,5910-1,5875
Direnç 1,6060-1,6095-1,6145
USD/TRY
1,83 direncini geçemeyen ve 1,8110 seviyesi altında günlük kapanış gerçekleştiren USD/TRY paritesi Cuma günü gelen olumsuz tarım dışı istihdam verisi ile düşüşlerini sürdürmüş ve bu düşüş USD/TRY paritesini 1,7958 seviyesine kadar geriletmiştir. Teknik olarak baktığımızda bu düşüşlerin sürmesini ve günlük grafikte kanalın alt noktası olan ve aynı zamanda fibonacci %76,4 düzeltme noktası olan 1,7818 seviyesine kadar geri çekilmesi beklenilmektedir. Ancak
beklediğimiz bu düşüşü gerçekleştirebilmesi için 1,8050 direnci altında kalması beklenilmektedir. Şuanda 1,80 seviyesinde hareketine devam ede USD/TRY paritesi için teknik analiz dışında bugün gelecek olan büyüme verisi ve sanayi üretimi verisi parite üzerinde sert hareketlerin oluşmasına neden olacaktır. TR saati ile saat 10.00’da açıklanacak olan bu veriler neticesinde parite de sert hareketler beklenileceği gibi gelen olan verilerin pozitifliği var olan teknik düşüşleri destekleyeceğinden belirleyeceğimiz hedefe yaklaşması kaçınılmaz olacaktır. Aksi takdirde yani gelecek olan verilerin Türkiye için olumsuz sonuçlanması paritedeki düşüşleri sınırlandırabilir ve gün içi önemli direnç noktası olan 1,8050 seviyesinin geçilmesini sağlayabilir. Bu nedenle de TR saati ile 10,00’daki verilere dikkat etmek gerekmektedir.
Pivot: 1,8050
Destek 1,7950-1,7910-1,7860
Direnç 1,8050-1,8080-1,8130
USD/JPY
Japonya'nın 2. çeyrek büyümesini yarısına düşürerek, aşağı yönlü revize eden Tokyo hükümeti, Avrupa'daki borç krizinin ihracatı azaltmasıyla oluşan daralma riskine bir kez daha ışık tuttu. Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya'nın GSYH'si 2. çeyrekte yüzde 0.7 büyüdü. Bakanlar Kurulu'nun revizyondan önceki büyüme verisi yüzde 1.4 büyümeye işaret ediyordu. Bloomberg anketine katılan 26 ekonomistin medyan tahmini ülkenin GSYH'sinin yüzde 1 büyümeye revize edileceği yönündeydi. Japonya'nın cari fazlası da yüzde 41 azalarak 625.4 milyar yene geriledi. Parlamentodaki siyasi düğüm, zayıf küresel talepler, güçlü yen ve etkisi azalan otomobil teşvikleri arasında sıkışmış Japonya'nın genişlemesini daha da baskılıyor. Çin ekonomisinin hız kaybettiğine işaret eden veriler, Asya'daki yavaşlamanın Japonya'nın ihracatında daha fazla düşüşe neden olarak, parasal genişlemeye ilişkin baskıları artırabilir.Cuma günü gelen olumsuz Tarım Dışı İstihdam verisi hiç şüphesiz ki karakteristik özelliği olan TERS CUP formasyonunun oluşumunu destekledi ve USD/JPY paritesi gerçekleştirdiği satıcılı seyirle gün içerisinde 78 seviyesine kadar geriledi. Şuanda da 78,22 seviyesinde hareketine devam eden USD/JPY paritesinde 77,90 desteği kritik bir önem taşımaktadır. Özellikle de USD/JPY paritesi daha öncelerde de 77,90 desteğini kıramadığı için yukarı yönlü hareketlerine devam etmiş ve bu nedenle de bu destek noktası önemini korumuştur. Bu nedenle de paritenin kısa vadeli yükseliş mi yoksa uzun vadeli düşüş hareketine mi başlayacağı sorusuna ise 77,90 desteği net olarak cevap verecektir. Gün içerisinde baktığımızda ise 78,50 direnci önemini korumaktadır ve
bu direnç altında düşüş baskısının süreceğini söyleyebiliriz.
Pivot: 78,50
Destek: 77,90-77,60-77,30
Direnç: 78,50-78,80-79,05