FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İç piyasa ve pariteler

USD/JPY paritesi haftanın açılış gününde geçen hafta Cuma gününe oranla sakinliğini korumakta ve bir yandan da Cuma günü gerçekleştirdiği yükselişlerin tepki satışlarını yaşamaktadır.

İç piyasa ve pariteler

GCM Menkul Kıymetler Tarafından Hazırlanan Uluslararası Döviz Piyasaları Raporu:

EUR/USD ANALİZ

Kritik gün geldi çattı. Bugün ABD seçimlerinin sonucu açıklanacak. Seçime kadar olan bölümde Obama ile Romney’in kıyasıya mücadele ettiğini ve yapılan anket çalışmalarında Obama’nın %2-3 daha fazla oy alarak üstünlüğünü koruduğu görülmektedir. Acaba genel seçim sonucu ne olacak? Özellikle de en çok merak edilen ise seçim sonucunun piyasalara nasıl etki edeceğidir. Bir yandan düşük faiz ve para politikası ile parasal genişlemeye devam eden FED&Obama diğer yandan da FED’in yapmış olduğu çalışmaları şiddetli bir biçimde eleştiren Romney. Özellikle de Fed başkanı Bernanke’nin hizmete devam edip etmeyeceğini de ilgilendiren bir seçim olmakla birlikte başkanın Romney olarak belirlenmesi Bernanke’nin ayrılmasını da gündeme getirmektedir. Ancak Obama’nın FED’i desteklemesi ve ülke genelinde gerçekleştirdiği anket çalışmalarında da üstünlüğünü kanıtlaması gerek Obama gerekse Bernanke’nin başkanlığına devam etme ihtimalini artırmaktadır.

Romney’in Obama’ya göre avantajının vergi azatlımı konusunda olduğunu, özellikle Romney’in başkan olması durumunda vergilerde azalmaya gideceğini, Obama’nın ise böyle bir azalmaya gitmeyeceği bilinmektedir.

Seçim sonrası piyasalarda nasıl bir yön oluşacağına dair kesin bilgi vermenin mümkün olmadığı, analistlerin de bu konuda bazı ayrışmalarla karşı karşıya kaldığı gözlemlenmiştir. Analistlerin kimileri ABD başkanlık seçimlerinde, Obama’nın zaferinin Dolar’a satış, Romney’nin zaferinin ise Dolar’a Alış getirmesi beklese de kimi analistler direk olarak Obama’nın başkan seçilmesi ile tahvillerin, Romney başkan seçilmesi ile de hisselerin destekleneceği
belirtilmektedir.

Günün en önemli gündeminin Obama seçimi olduğunu ve bu nedenle piyasaların bu seçime odaklandığını görmekteyiz. Ancak seçim sonuçlanana kadar gelecek olan makro-ekonomik verilere de dikkat etmek gerekmektedir. Gün içerisinde Euro bölgesinden gelecek olan PPI ve Alman Fabrika Siparişleri verisinin paritede sert hareketlere maruz kalacağını söyleyebiliriz. Teknik olarak baktığımızda hala daha 1,2750 desteğinin önemli olduğunu, haftalık grafikteki düşüş kanalının aktif bir şekilde devam edebilmesi için bu desteğin kırılması gerektiğini, aksi takdirde yeniden 1,30**’lu seviyeleri test etmek isteyeceğini söyleyebiliriz. 1,2750 desteğinin kırılması durumunda da kısa vadeli 1,2660 orta vadeli olarak da 1,2475 seviyesi hedeflenmek isteyecektir.

Kısa vadeli baktığımızda EUR/USD paritesinin 1,2835 ile 1,2760 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştirdiğini, bu bandın dışına çıkılması ile sert hareketlerini gerçekleştirme ihtimalinin olduğunu, gelecek olan verilerin de bu bandın dışına çıkılmasına katkı sağlayacağını söyleyebiliriz.

Pivot: 1,2835
Destek 1,2760-1,2740-1,2700
Direnç 1,2835-1,2870-1,2920

GBP/USD ANALİZ

ABD seçimlerinin gerçekleştireceği gün piyasaların seçim sonucuna odaklanacağını, bu nedenle de sonuca kadar sakin bir seyirde piyasaların devam edeceğini, ancak seçim sonlanana kadar gelecek olan makro-ekonomik verilerin pariteler üzerinde kısmi etkisi olacağını söyleyebiliriz. Bu nedenle de gün içerisinde İngiltere’den gelecek olan İmalat ve Endüstriyel Üretimi ile PPI verisi paritede pound bazlı hareketlerin oluşmasını sağlayacaktır. Seçim ile ilgili nasıl bir strateji izlenmeli sorusuna ise genel olarak beklentilerle ilgili açıklamaları EUR/USD paritesinde sizlerle paylaşmıştık. Buna ek olarak seçim sonucunun genel anlamda piyasalar açısından olumlu geçmesi gerektiğini, ancak ülke makro-ekonomik konumlarına baktığımızda bu olumluluğun nasıl fiyatlanacağı tahmin edilememektedir.

Son gelen ABD verilerinin olumlu olması Obama’yı bir adım önde götürse de seçim sonlanana kadar iki ihtimali de göz önünde bulundurmak önemlidir.Pariteyi teknik olarak incelediğimizde hala daha 1,5900 desteğinin önemli olduğunu, orta vadeli yükselişlerin devam edebilmesi için bu desteğin kırılmaması gerektiğini, böyle bir durumda yeniden 1,6180 ve 1,6300 seviyelerinin hedefleneceğini söyleyebiliriz. 1,5900 desteğinin kırılması durumunda da kısa vadeli 1,5785 orta vadeli olarak da 1,5515 seviyesi hedeflenmek isteyecektir.

Kısa vadeli baktığımızda GBP/USD paritesinin 1,6025 ile 1,5945 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştirdiğini, bu bandın dışına çıkılması ile sert hareketlerini gerçekleştirme ihtimalinin olduğunu, gelecek olan verilerin de bu bandın dışına çıkılmasına katkı sağlayacağını söyleyebiliriz.

Pivot: 1,6025
Destek 1,5945-1,5905-1,5850
Direnç 1,6025-1,6055-1,6105

USD/TRY ANALİZ

8 Kasım’da düzenleyeceği toplantı öncesinde Türkiye’nin kredi notunu artıran Fitch diğer kredi derecelendirme kuruluşlarına da bir nebze öncülük etmiş oldu. Özellikle de Suriye gelişmelerinden dolayı not artışında bulunmayan kredi derecelendirme kuruluşlarının bu bekleyişi Türkiye açısından şuanda olumlu bir bekleyiş olarak göze çarptı. Gerek İMKB gerek sepet gerekse Türk Lirasında gerçekleşen değerlenmenin özellikle de USD/TRY paritesinde 1,7796 seviyesine kadar sürdüğü görülmektedir. Diğer kredi derecelendirme kuruluşları Moody’s ve S&P’nin kredi notumuz ile ilgili yapacağı bildirimler piyasa için de önemini koruyacaktır. Acaba bu kuruluşlar Fitch gibi aynı görüşü savunacaklar mı savunmayacaklar mı? Bunu ilerleyen zamanlarda göreceğiz.

Bir diğer konu ise Not artırımı ile beraber TL’nin değer kazanması merkez bankası üzerinde oluşan “faiz indir” baskısının yerine “kur’a müdahale et” olarak değişebilir. Bu nedenle de özellikle bu sıralar Merkez bankasından gelecek olan açıklamalara dikkat etmek gerekmektedir. Bütün bunlardan sonra pariteyi teknik olarak incelersek 1,7730 desteğinin uzun vadeli önemli bir destek olduğunu, bu destek noktasının kırılmaması durumunda 1,7730-1,8350 bandının güncelliğini koruduğunu, 1,7730 desteğinin kırılması durumunda ise uzun vadeli düşüşlerin başlayacağını söyleyebiliriz. Daha kısa vadeli baktığımızda ise 1,79 direncinin önemli olduğunu, bu direnç altında kaldığı müddetçe gün içi düşüşlerine devam edeceğini ve 1,7760 ile 1,7730 seviyelerini hedefleyeceğini söyleyebiliriz. Yükselişlerde yer almak isteyenler 1,79 direncinin geçilmesini beklemelidir.

Pivot: 1,7900
Destek 1,7790-1,7760-1,7730
Direnç 1,7860-1,7900-1,7950

USD/JPY ANALİZ

USD/JPY paritesi haftanın açılış gününde geçen hafta Cuma gününe oranla sakinliğini korumakta ve bir yandan da Cuma günü gerçekleştirdiği yükselişlerin tepki satışlarını yaşamaktadır. 80,66 seviyesinden başlatmış olduğu satıcılı seyirle aşağı yönlü hareketlerine devam eden parite gün içinde 79,95 seviyesine kadar geriledi ve şuanda da 80 seviyesinde hareketlerini sürdürmektedir.

Genel olarak baktığımızda şuanda karar aşamasında olan USD/JPY paritesi için iki kritik fibonacci seviyesi paritenin yukarı mı yoksa aşağı mı hareket edeceğini gösterecek en önemli seviye olarak belirlenmiştir. Bu seviyeler fibonacci %38,2 ve %61,8 düzeltme noktaları olan 81,05 ile 79,10 olarak belirlenmiştir. Bu iki seviyelerden hangi yönde bir kırılış gerçekleşirse o yöne doğru uzun vadeli işlemlerin oluşması gerektiğini ve bu nedenle de parite de işlem stratejisi için bekle-gör politikasının uygulamanın daha doğru olacağını söyleyebiliriz. Buna göre yapılacak işlem stratejisi ise 81,05 direncinin geçilmesi ile 82,25 ve 84,15 seviyelerini hedef almak olacağı gibi 79,10 desteğini kırması durumunda ise 77,90 ve 76,00 seviyelerinin hedef olacağını söyleyebiliriz.

Kısa vadeli olarak incelediğimizde 80,35 direncinin önemli olduğunu, bu direnç altında gün içi düşüşlerine devam edeceğini söyleyebiliriz. 80,35 direncinin altında kaldığı müddetçe 79,50 seviyesine doğru geri çekilmelerin süreceğini söyleyebiliriz. Yükselişlerde yer almak isteyenler 80,35 direncini geçmesinin beklemelidir ve böyle bir durumda yeniden 80,66 seviyesi hedeflenmek isteyecektir.

Pivot: 80,35
Destek: 79,85-79,65-79,50
Direnç: 80,35-80,50-80,66"

En Çok Aranan Haberler