FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İç piyasa ve pariteler

Güney Kıbrıs kurtarma paketi konusunda anlaşıldığı haberleri euronun dolar ve diğer para birimleri karşısında yükselmesini sağladı.

İç piyasa ve pariteler

İş Yatırım Tarafından Hazırlanan Bülten:
"Dün geç saatlerde Güney Kıbrıs’ın Troika ile kurtarma paketi üzerinde anlasması bugün piyasaların rahatlamasını sagladı. anlasmanın ardından Euro geçen haftalardaki deger kayıplarının bir kısmını geri kazandı. Cuma günü islem hacminin düsük oldugu yurtiçi piyasada İMKB 100 endeksi günü 82.452 puan düzeyinde yatay kapadı. İMKB’nin kapanısının ardından ABD piyasaları da haftayı yatay olarak tamamlarken Güney Kıbrıs sorununda bir çözüm haritasının belirlenisi ile bu sabah Asya piyasaları ve ABD vadeli kontratlarının deger kazandıgını görüyoruz. Küresel piyasalardaki iyimserligi takiben İKMB 100 endeksinin güne yukarı yönlü baslayarak 82.800 direncini test etmesini ve günün geri kalanında yatay hareket etmesini bekliyoruz. Risk algısındaki iyileşme ile birlikte piyasada alım yönlü islemlerin arttıgını görebiliriz.

Yatırım tahmini: 283 milyon TL, ortalama piyasa tahmini: 181 milyon TL)dısında önemli bir gelisme görülmüyor. Tahvil ve bono piyasası sabah kotasyonlarında güne % 6,22 bilesik faiz düzeyinde yatay baslarken ABD doları 1,8120TL’den islem görüyor.

Döviz Piyasası
*Güney Kıbrıs kurtarma paketi konusunda anlasıldıgı haberleri euronun dolar ve diger para birimleri karsısında yükselmesini sagladı.
*Plana göre 100 bin euro ve altında olan mevduatların korunarak daha yüksek meblagların “kötü bankalara” aktarılıp en çok %40 vergi kesintisi yapılarak 5,8 milyar euro kaynak saglanması öngörülüyor.
*Risk istahını baskı altında tutan Güney Kıbrıs sorunu simdilik çözülse de ekonomik verilerin zayıf oldugu ve giderek üye ülkeler arasındaki ayrısmanın arttıgı euro bölgesindeki durum ortak para birimi üzerinde kısa -orta vadede baskıyı sürdürecektir diye düsünüyoruz.
*TL AL– Dogu Avrupa SAT önerimizi sürdürüyoruz.
*Türkiye ekonomisindeki toparlanma sinyalleri ve yavaslayan sermaye girisleri nedeniyle MB’nin yarın yapacagı para politikası kurulunda faizleri sabit tutup, zorunlu karsılıklarda artıs yapma olasılıgı yükseldi.
*Diger taraftan Dogu Avrupa genelinde zayıf ekonomik seyre paralel faiz indirimi beklentileri sürüyor.
*Yatırımcılar bugün Almanya’da perakende satıslar ve tüketici güven endeksi ABD’de Dallas Fed imalat endeksini takip edecekler.

Tahvil ve Bono Piyasası
*Tahvil piyasasında kısa ve orta vadeli kıymetlerde faizler 5-7bp yükselirken, uzun vadelerde kıymetler yataya yakın seyretti.
*Mart ayında TL’nin zayıf performansı, portföy akımlarındaki yavaslama ve ekonomide toparlanma sinyalleri sonrası MB’nin faizlerde bir indirime gitmeyecegini düsünüyoruz.
*Bu durum kısa vadeli faizlerin MB’nin politika faizinden yukarı yönde ayrısmasına devam etmesine yol açabilir. Diger taraftan TL’de bir miktar güçlenme bekleyebiliriz.
*2 yıl vadeli gösterge kıymet (TRT070115T13) faizi 7bp yukarıda %6,13 basit (%6,22 bilesik) seviyesinde kapanısı yaptı.
*Yeni gösterge kıymette (TRT070115T13) sabah geçen kotasyonlar 1bp yukarıda %6,23 bilesik seviyesinde bulunuyor.

Eurotahvil Piyasası
*Cuma gününün tek önemli verisi Almanya’da açıklanan IFO is iklimi verisiydi. Tahminlerin aksine Mart ayı FO verisinde düsüs gözlendi ve veri beklenti olan 107,8’in altında 106,7 olarak açıklandı ve beklentilerin önümüzdeki altı ay için hafif bozulduguna isaret etti. Avrupa 10 yıl vadeli tahvil piyasasında ise gün içinde karısık seyir yasanırken getiri seviyelerinde önemli bir degisim yasanmadı. talya’da hükümet kurma görevi Bersani’ye verilirken gelisme sonrası talya 10 yıl vadeli tahvilinin getirisinde düsüs yasandı. 10 yıl vadeli tahvil günü 7 baz puan asagıda % 4,50 getiri seviyesinden sonlandırdı.
*Güney Kıbrıs haberlerinden sonra ABD 10 yıllıklarında faizler 3 bp yükselerek %1,96 seviyesine geldi.
*Türk eurotahvilleri gelismekte olan ülkeler genelinde açılan faiz spredleri nedeniyle Cuma gününü hafif satıcılı geçirdiler. Faiz spredleri risk istahındaki artıs nedeniyle tekrar daralacak olsa da, faizlerdeki yönü ABD
Hazine faizleri belirleyecek.

ÖNERİLERİMİZ
Tahvil ve Bono Piyasası:
*Uzun vadeli TÜFE’ye endeksli kıymetlerde AL tavsiyemizi koruyoruz.
*Orta vadeli TÜFE’ye endeksli kıymetlerde AL tavsiyemizi TUT’a çekiyoruz.
*Orta ve uzun vadeli sabit kuponlu kıymetlerde SAT tavsiyemizi TUT’a yükseltiyoruz
*Mevduat: Kısa vadeli Hazine kıymetlerinin faizlerindeki sert düsüse ragmen mevduat faizlerinin bu hareketi aynı oranda takip etmemesi ve yüksek seyretmeye devam etmesi nedeniyle kısa vadede kalmak isteyen yatırımcıların mevduatı tercih etmelerinin daha dogru olacağını düsünüyoruz.

Eurotahvil Piyasası:
*2041 vadeli kıymetteki uzun pozisyonumuzu %12,70 dönem ve %76,25 getiri ile kapattık. ABD getiri egrisindeki dikeylesme riskine karsı, Türkiye Hazinesi USD getiri egrisinde durasyon kısaltıyor ve orta vadelere geçis yapıyoruz."

En Çok Aranan Haberler