FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uluslararası piyasalar

ABD hisseleri bugün çok değişiklik göstermezken, yatırımcılar beklenenden iyi çıkan konut başlangıç verisi ve Avrupa'daki borç krizinin derinleşebileceği endişelerini fiyatlıyor.

Uluslararası piyasalar

Döviz Destek Tarafından Hazırlanan Uluslararası Döviz Piyasaları Raporu:
"Euro Bölgesi :
Eurogrup'un gevşeme sinyali vermesiyle, Güney Kıbrıs'un mevduat vergisi oylaması daha da belirsiz bir tablo çizdi. Güney Kıbrıs'tan kurtarma paketi karşılığında talep ettikleri mevduat vergisinin eleştirilerle karşılaşmasının ardından Euro Bölgesi maliye bakanlarının şartların gevşetilmesini değerlendirmesiyle, vergi şartının onaylanması daha da belirsiz hâle geldi. Güney Kıbrıs Rum Hükümet sözcülerinden biri, Başkan Nicos Anastasiades'in, Almanya Şansölyesi Angela Merkel'e dün mevduat vergisi şartını parlamentodan geçiremeyebileceği uyarısında bulunduğunu aktardı. Bu arada Euro Bölgesi maliye bakanları Güney Kıbrıs'tan talep ettikleri 5.8 milyar euroluk katkı payını korurken, ülkeye küçük ölçekli tasarrufçuları vergiden muaf tutması çağrısında bulundu.
Avrupa Birliği'nin Ekonomik ve Parasal işlerinden sorumlu komiseri Olli Rehn'in sözcüsü, Güney Kıbrıs olayının bir seferlik ve kendine özgü olduğunu belirtti. Avrupa Birliği, Güney Kıbrıs'a önerilen yardım paketinin "tamamen kendine özgü" bir olay olduğunu ve 27 üyeli grubun başka hiç bir yerinde paralelleri bulunmadığını belirtti.

Avrupa Birliği Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Komiser Olli Rehn'in sözcüsü Simon O'Connor tarafından yapılan açıklamada, "Güney Kıbrıs bankacılık sektörü hacminin ülke ekonomisine orantısızlığı konusunda çok açık olmamız lazım. Hükümlülüklerinin doğası bu olayı Euro Bölgesi'nde veya Avrupa Birliği'nde bugün kesinlikle hiçbir paraleli olmayan bir olay yapıyor" ifadelerini kullandı. O'Connor ayrıca "AB hukuku, bankaların iflas etmesi durumunda müşteri başına 100,000 euroluk mevduat tutabilmeyi şart koşuyor. Bütün üye ülkeler bu korumanın yerine getirildiği garantisini verebilmek zorunda" dedi. Güney Kıbrıs Rum Kesimi parlamentosu, banka mevduatlarına getirilen daha önce görülmeyen vergiyi reddetti ve Euro Bölgesi'nde kargaşanın yenilenmesi riskini taşıyan anlaşmazlık dahilinde, kurtarma paketinin bir parçası olan, mudilerin maliyeti paylaşmasına yönelik Avrupa planlarına sırtını döndü. Başkent Lefkoşe'de, Kıbrıslı parlamenterler, tasarının aleyhinde 36 oy kullandı ve tasarı lehine hiçbir el kalkmadı. Oylamaya 19 parlamenter katılmadı.

ABD

ABD'de konut başlangıçları ve inşaat izinleri Şubat ayında neredeyse son 5 yılın zirvesine ulaştı ve ekonomik toparlanmaya katkıda bulunan konut sektöründeki toparlanmanın devam ettiğinin sinyallerini verdi. İnşaat şirketleri yıllık 917,000 oranında konut başlangıcıyaparak Ocak ayının 910,000'lik oranını geride bırakmış oldu. Konut izinleri de yüzde 4.6 yükseldi ve 946,000'e tırmanarak Haziran 2008'den bu yana en güçlü artışı sergiledi. Konut fiyatlarının bir istikrara ulaşması, istihdam görünümünün güçlenmesi ve mortgage faiz oranlarının rekor düşük seviyede olmasıyla beraber konut piyasasında güven geri dönüyor. Banka kredilerinde bir gevşemenin daha fazla ABD'liye konut alabilme imkanı tanıyabileceği ve sektördeki toparlanmayı destekleyebileceği belirtiliyor.
ABD hisseleri Standard & Poor's 500 Endeksi'nin geçirdiği iki günlük düşüşün ardından bugün çok değişiklik göstermezken, yatırımcılar beklenenden iyi çıkan konut başlangıç verisi ve Avrupa'daki borç krizinin derinleşebileceği endişelerini fiyatlıyor. İnşaat firmaları ilerleme kaydederken, PulteGroup Inc. yüzde 1.4 değer kazandı. AmerisourceBergen Corp. yüzde 7 ilerledi, Walgreen Co. bir ortaklık anlaşmasına vardığını açıklaması üzerine yüzde 5.9 yükseldi. Cardinal Health Inc. yüzde 6.8'lik bir sıçrama kaydetti. ABD hisseleri dün Güney Kıbrıs banka hesaplarına uygulanan mevduat vergisi haberleriyle gerilerken, yatırımcıların Avrupa'da borç krizinin
derinleşeceği endişeleri de yükseldi.

Ortadoğu - Asya

Çin, Japonya ve Güney Kore aralarında serbest ticaret anlaşması kurulması için müzakerelere başlıyor. Çin Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Şın Danyang, üç ülkenin 26-28 mart tarihleri arasında serbest ticaret anlaşmasının tesisi üzerine yapılacak görüşmelerin ilk turunun Seul'de yapılacağını duyurdu. Danyang, bölgenin barışçıl kalkınma için üç büyük ekonominin yakın ekonomik ve ticari bağlarının önemine dikkati çekerek, görüşmelerin tüm bölgenin yararına olacağını kaydetti.Çin Borsası, imar şirketleri ve enerji üreticileri öncülüğünde kazanç sağladı. Huaneng Power International Inc. ve Huadian Power International Corp., UOB-Kay Hian Ltd.'ın enerji tedarikçilerinin de China Resources Power Holdings Co. gibi daha yüksek kazanç açıklayabileceğini söylemesi sonrasında yüzde 2'nin üzerinde primlendi. China Merchants Property Development Co., kazançların tırmanmasının ardından yüzde 4.9 sıçradı. Çin'de bugün açıklanan verilen, ülkedeki doğrudan yabancı yatırımların 9 aydır ilk kez artış kaydettiğini gösterdi.Kıbrıs Rum Kesimi'nin kurtarma paketinin Avrupa'nın yeniden borç krizinin derinliklerine gömüleceği endişelerine neden olarak küresek piyasalardan 500 milyar dolar silmesinin ardından Asya borsaları bugün biraz normale döndü. MSCI Asya Pasifik Endeksi, bankaların öncülüğünde yükseldi. Avrupa'daki borç krizine dair endişelerin gevşemesi ve son 3 ayın en düşük değerlemelerinin yatırımcıları cezbetmesiyle gelişen piyasalar endeksi 6 gün süren kayıp dönemini sonlandırdı. Gelişen piyasa paraları güçlendi Tayland bahtı 16 yılın zirvesine tırmandı. Satışlarının en az yüzde 17'sini Avrupa'da gerçekleştiren Samsung Electronics Co. dün yüzde 2.4 değer kaybetmesinin ardından bugün son 1 ayın en büyük sıçramasını kaydetti. Haier Electronics Group Co., kârlarının artmasıyla yüzde 4.6 yükseldi. Güney Kore wonu son 5 yılın en uzun süreli kayıp dönemini sonlandırırken, Malezya ringgiti de dolar karşısında güçlendi.

EURUSD

Güney Kıbrıs parlementosunun kurtarma paketinin bir parçası olan vergi teklifini reddetmesi ile EURO üzerindeki belirsizlik daha da arttı. Buna paralel olarak EURUSD paritesi de dün geri çekilmeye devam etti. 1.2880 desteğinin biraz altında kapanış yapan parite, aşağı yönlü hareketini koruması halinde 1.2825 seviyelerinde bir destekle karşılaşabilir. Bu desteğinin altına sarkmalarda ikinci destek seviyesi 1.2780 seviyeleri olur. Paritenin toparlanma eğilimi göstermesi durumunda ise daha önce önemli destek seviyesi olarak da gösterdiğimiz 1.2880 seviyesi ile 1.2960 seviyesi direnç olarak takip edilebilir. Gün içerisinde Güney Kıbrıs meselesi ile ilgili gelecek bir uzlaşma haberi paritenin toparlanmasına katkı sağlayabilir.

ALTIN

Dört gündür üst üste yükseliş sergileyen altın Güney Kıbrıs mali problemleri ile rüzgarı arkasına almış gibi görünüyor. 1614 seviyelerine yakın seyreden emtianın, gün içerisinde yukarı yönlü hareketler sergilemeye devam etmesi halinde, 1620 ilk direnç seviyesi olabilir. 1620'nin üzerinde günlük kapanışlar 1635'i bir sonraki hedef kılar. Geri çekilme yaşanması halinde destek seviyeleri olan 1600 ve 1575 seviyeleri.. Pivot seviye olan 1587'de de bir takılma yaşayabilir. Saat 20:30'daki FED Başkanı Bernanke'nin konuşması paritenin seyrini etkileyebilir.

USDTRY

Doların nispi olarak güçlenmesi ile yukarı yönlü baskı altında olan USDTRY, 1.8250'lere kadar yükseliş sergiledi. Dün sert bir hareketle yükselen paritenin, yukarı yönlü seyrine devam etmesi durumunda ilk önemli direnç seviyesi 1.8300. Bu seviyenin üzerinde ise bir de 1.8350 direnci bulunuyor. RSI'ın aşırı alım seviyesine yakın seyrettiğini dikkate alarak, USDTRY'nin aksi bir hareketle geri çekilme yaşaması halinde ise daha önce sert kırdığı 1.8200 ve 1.8150 seviyeleri destek olarak takip edilebilir.

USDJPY

Dün piyasanın açılmasından sonra 94.50'lerden toparlanmaya başlayan USDJPY, 95.00 seviyelerinin biraz üstündeki seyrini koruyor. Gün içerisinde 95.00 seviyesinin altına sarkmaması durumunda, trendine uygun şekilde yukarı yönlü hareketini devam ettirebilir. Bu durumda 95.50 ve 96.50 seviyeleri direnç olarak ifade edilebilir. 96.50 seviyesinin kendi zirvesi olduğunu hatırlatmakta fayda var. Parite eğer geri çekilme yaşarsa, 94.50 önemli bir destek seviyesi.. 93.75 ise ikinci destek olarak takip edilebilir.

GBPUSD

Daha önce de belirtmiş olduğumuz 1.5130 seviyesinden direnç gören parite, trendine uygun şekilde ufak hareketlerle geri çekilmeye devam ediyor. Bu geri çekilmelerde 1.5025 ilk destek seviyesi olarak ifade edilebilir. 1.5000 pivot seviyesinin altına sarkmalarda satış baskısı artabilir. Bu durumda da 1.4830 seviyeleri ikinci destek seviyesi olur. Paritenin yukarı yönlü hareket etmesi durumunda ise 1.5130 önemli direnç seviyesi. Bu seviyenin aşılması halinde 1.5200 ikinci direnç olarak gösterilebilir."

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler