FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AKŞAM FAİZ İNDİ. ŞİMDİ DE DOW YÜKSELİYOR AMA !

Dün akşam MB'sı gecelik borçlanmayı 0.25 puan indirdi. Bankaların borçlanmasını haftalık borçlanmalarla yaptığı bu ortamda, çeyrek baz puanlık indirim çok ciddi bir oran olmayıp, bankalara yönelik bir mesj bence.

Piyasada birkaç banka ellerinde gün sonunda kalan 3,5-4 milyar civarında bir parayı diğer bankalara vermeyip, her akşam gidip MB.'na getirmesine verilen bir mesaj bence bu ! MB'sı bana verme , git daha yüksek getiri ile diğer bankalara ve. Böylece bende likitide için ekstra yükümü hafifleteyim dedi.

Ancak başka kararları da var ki, bunlar benim dünkü yazımın içerikleriyle de ilgili bence. MB ,piyasaları rahatlatmak için uyguladığı kemer gevşetme uygulamalarını 2010 sonuna kadar geri çekeceğim dedi.

Bu ne demek? Bankaların munzam karşılıklarında ve disponibilite oranlarında arttırımlara gidebilmesi demek. Özellikle tl ve döviz munzam karaşılıklarında 0.5- 1 puan bir arttırım yapmasını yakında beklemek lazım. Bu durumda banklar 1-2 milyar dolar civarında piyasadan bir döviz almak durumunda kalacaklardır.

Çok da büyük olmamasına rağmen, döviz kurlarındaki düşüş baskısına bir nemze fren olması düşünülecektir.

Kurların yükselmesi , bankaların özellikle sendikasyon kredileri karşılığındaki getirilerini azaltıcı etki yaratır.

Yani bana göre bu faiz indirimi değil. Bankaların yükselmesi için de, ciddi bir uygulama değil.

Bugün sadece bu faiz açıklaması baz olsaydı , piyasalara satış gelmesini bekliyordum. Ama ne hikmetsek, şanslı günlerdeyiz. Bu sefer de Dow ciddi yükselişler gösteriyor.

Dow futurenin ciddi yükseliş görüntüleri, Avrupa borslarının da güne yükselişle başlamasını doğuracaktır.

Bence,
Bugün özellikle bankalardan çıkmak doğru olacaktır diyorum. Dün önerdiğim bankalarda da , hedeflere takılmadan çıkmanızda fayda var diyorum.Dow bu hareketi yapabilmek için bir şans yaratabilir.

Aydın Eroğlu

En Çok Aranan Haberler