FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Düzeltme Olmadan Hep Yükselmek Mi Normaldi?

Tabii ki bu normal değildi. Hatta çok daha önceden olmalıydı. Ama not beklentilerinin öne çekilmiş olması nedeniyle ve faiz indirimlerinin desteği ile daha orta vadede olmasını beklediğimiz yükselişi çok daha erken yaşadık. Şimdi ise realizelerin düzeltmeye dönüşmekte olduğunu görüyoruz. Ama sanki bu düşüş anormalmiş gibi tepkiler görüyorum. Tv.yorumlarında bir anda yön değişimi yaşanıyor.

Son bir kaç beklenti yazımı, hatta hemen not artışının sonrasındaki yazımı yeniden okuyunuz. Dolar bazındaki zirve olan 50.841 Dolar seviyesinden realizelerin gelmesini beklediğimi bir çok kez tekrarlamışım. Şuanda da bu beklenti yaşanıyor. Özellikle de bankaların baskısı ile düzeltme başladığını görüyoruz. Ama bu konuda da FED başkanlarının açıklamalarının risklerine dikkat çekmiştim. Olası faiz artışı halinde bankaların daha olumsuz etkilenebileceklerini yazmıştım. Gündeme düşen bir bankaya olası vergi cezası söylentisinin bile etkisi olabilir!

Sonuçta beklediğimiz bir gelişmenin yaşandığını bilirsek, bunun yaratacağı düşüş bizi gereğinden fazla korkutmaz. Ama sanki hiç beklemediğimiz bir düşüş yaşıyormuş gibi düşünür ve davranırsak, bu takdirde yaşanan düşüş panik yaratır ve hatalı kararlar almamıza neden olabilir. O yüzden bu düzeltme beklentisini 50.841 Dolar uyarısı ile birçok kez yazmıştım diyorum. Diyorum ki, bu realizeler ve hatta düzeltme beklentimiz dahilindedir. Olası boyutu ne olursa olsun, devamında çok daha iyi endeksler göreceğimiz beklentimi aynen koruyorum diyorum! İşte bunu bilirsek, 50.841 Dolar seviyelerinden (yaklaşık kur ile çarpıp hangi endekse geldiğine ve endeksin de en yüksek kaçı gördüğüne bir bakınız!) realize yapmadıysak, halâ da yapmıyorsak, o zaman sonrasında yeniden gördüğümüz değerlerin üstüne çıkmasını beklediğimiz bir düzeltme yaşandığını bilerek olayları yorumlamamız lazım.

Bu nedenle kararlarınızı önceden belirleyip, krıter aldığınız seviyeler görülünce uygulamayı prensip edinmenin doğru ve uygulanması gereken bir davranış olduğunun altını çizmek istiyorum! Hiç kesintisiz bir yükseliş, sağlıklı bir yükseliş değildir. Emin olun bu düzeltmeler çok daha faydalıdır. Ama tabii bunu önceden görüp de uyguladıysanız mutlu, uygulamadıysanız stres sahibi olursunuz!

Sizlerden ricam; lütfen not artışı sonrası beklenti yazılarımı birkez daha okuyunuz. Olanları ve devamında olabilecekleri yorumlamak için faydalı bulacağınızı düşünüyorum. Unutmayın; her hareketin sonradan bir sebebi çıkar. Ya not artışı geldiğinden yükseldiğimizi görürsünüz, ya da mesela bir bankaya gelebilecek vergi cezası gibi sebeplerle realizelerin yaşandığını görürsünüz. Ama öncesinden bunların büyük kısmı beklendiği halde, borsaya yansıması görülmediği için göz ardı edilirler. Yansıma başlayınca da, neden oluyor diye paniklemek doğru değildir.

Hisse bazlı hareketler yine de olacaktır. Bu nedenle Destek-Direnç Tablomuzu ve orada yer alabilecek hisse ve endeks tekniklerini sık sık kontrol ediniz.

Twitter adresim; borsaanalizci.com dur. Twitter kullanan arkadaşların dikkatine!

Aydın Eroğlu
Stratejist

En Çok Aranan Haberler