FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

FED YENİ BİR ADIM ATMADI AMA , HER AN HAZIRIM DEDİ !

Fed dünkü toplantısında gösterge faizlerini 0-0.25 arasında tutmaya devam etti. Ekonomik bir gevşetme adımı da atmadı ama ekonominin ihtiyaçlarına göre , gerekeni her an yapmaya hazırım dedi.

Fed'in dün yaptığı açıklamlar neticesinde; deflasyon ortamından, işsizlikten, ekonominin gidişatından pek de memnun olmadığını ifade eden açıklamalar geldi. Direkt deflasyon demese de , enflasyon yaratılmasından memnun olacağını söylemesi, ekonominin içine düştüğü durgunluk ve soğumadan rahatsız olduğunu gösteriyor.

Bu açıklamalardan sonra bankacıların, en geç Kasım toplantısında FED'in ekonomik destek kararlarını alması beklendiği yönünde beklenti oluşmuş olduğu gözüküyor.Faiz artışının da, önümüzdeki bir yıl olması beklenmiyor.

Yaklaşık 300 milyar ile 1 Trilyon Dolar arasında bir rakam boyutunda tahvil geri alımı olabileceği yönünde farklı beklentiler dile getiriliyor.

FED'in açıklamalarından sonra , özellikle likidite artışının yönelmesi beklenilen altın fiyatlarında yine hızlı bir artış oldu. Altın için grafikler 1.310 dolar civarını görebileceğini işaret ediyor.

Tabii bu açıklamanın diğer bir yansıması da pariteye oldu. Paritede de, hızlı bir artış yaşandı.
Eğer (!) 1.3285 geçilirse 1.35 'in görülmesi beklenebilir.

Açıkçası Türkiye dışındaki piyasaların açıklamlarının şu dönem şeffaf ve doğru olduğunu da düşünmüyorum. Bu nedenle , bir ara Avrupa için karamsarlık tabloları çizilirken, bir anda aynı durum ABD için konuşuluyor oluyor.

Dün ABD Ağustos ayı konut başlangıçları açıklandı. Beklenti % - 0.2 iken, % 10.5 çıkması , ne denli bir karışıklığın olduğunu gayet net gösteriyor. Yani gerçekleşme % 1-2 olsa , bir mantık açıklaması olabilecek. Ama bu kadar fark bence, piyasalara suni düşük beklenti yansıtıp, oldukça yüksek gerçekleşmelerle , pozitif etki yaratılmaya çalışılıyor gibi geliyor.

Bugün dünkü FED açıklamaları sonrası , Avrupa borsalarında, yüksek açılışların olması bekleniyor.

Türkiye'ye gelince,
Bizim sahip olduğumuz tedirginlik yabancı kurumlara da yansımaya başladı. Morgan Stanley Türkiye borsası için pahalı açıklaması yaptı. Piyasanın altında getiri beklediği borsların arasına koydu.

Ayrıca dün reuters'de Türk bankalarının İran'a ambargoyu deldiği yönündeki yazısı Türkiye tarafından bakan Çağlayan'ca yalanlansa da, bu konuda ileride yaşanabilecek bir sıkıntı, bizi ciddi
gelişmeler yaşatabilir. Şimdilik tam sonucu hesaplanmasa da, takip etmekte fayda var.

Bugün alıcılı başlayabilecek bir piyasamız olursa, ben realize yapmaya devam edilmesi ve sakin bir şekilde, beklenmesinin doğru olacağı yönündeki beklentimi koruyorum.

Hisse bazlı hareketler her ortamda olacaktır.Bu yönde önerilerimi gerektiğinde sitemdeki ilgili bölümde yayınlamaya devam edeceğim.

Olası gevşeme ortamlarında, önce de söylediğim gibi bankalardan sanayi şirketlerine geçişlerin yapılmaya devam edilmesini öneriyorum.

Aydın Eroğlu

En Çok Aranan Haberler