FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İMKB'NİN ENDEKS CANBAZLIĞI SÜREBİLECEK Mİ?

Son dönem endeks görüntüsü ile hisselere yansıması paralellik göstermiyor! Son bir-iki hafta endeks yükselişi endeks üzerindeki etkisi yüksek bir grup olan bankalarla gerçekleşirken, diğer hisselerde yükselişe uygun bir hareket yaşanmamıştı.

Bakıyoruz aynı bankalar iki hafata içinde gördükleri yüksek fiyatlar ve dünkü gördükleri düşük fiyatlar karşılaştırıldığında, %10'a yakın düşüş göstermiş(isctr 6.10-5.50, Garan 8.30-7.55,Akbnk 8.75-8.05 gibi) olanlar var! İyi ama bu sefer de endeks bçyle bir düşüş yaşamamış, neden ? Çünkü bu sefer de, diğer endeks üzerinde etkisi yüksek olan gruptan Aefes, Tcell, Ttkom, Tuprs devreye girmiş! Bankalar düşerken, bunlar ciddi yükselişler gösterip, düşüşün endekse yansımasını hafifletip, perdelemişler!

Bu iş ne kadar tesadüfi ya da bilinçlidir bilemiyorum ama sonuçta endeks krıter alındığında çok yanıltıcı bir görüntü veriyor.

Şimdi diğer grup teknik riskli seviyelerde ve bence gevşemeleri süpriz olmaz. Ama bu sefer de bankalar destek ya da az altındaki seviyelerindeler.Şimdi soru şu?

Bu durum özellikle yaratılıp,bankalarda çaktırmadan satış yapmak için yapıldı ve devamında endeks daha da düşürülmek isteniyorsa, şimdi hem diğer gruba ve hem de bankalara verip, endeksin çarpıcı bir şekilde düştüğü görüntüsü ve paniğini mi yaratacaklar?Böylece bankaları gördükleri ve verdikleri üst seviyelerin %15-20 altından alma imkanlarına sahip olacaklar.(Tabii niyetleri almaksa!)

Yoksa, niyet endeksi düşürmeden belli bir süreci geçirmekse, tam diğerleri düşerken, yine bankaları mı almaya başlayıp,endeksin olası düşüşüne mani olacaklar?

Bilmiyorum!
Evet, gerçekten Yüksek Aseri Şura gerginliğinin zirve yaptığı, olağanüstü atama gerginliklerinin yaşandığı bir dönemdeyken ve önümüzde bir referandum varken, açıklanan bilançolar borsa fiyatları ile karşılaştırıldığında bana göre tatminkar olmayıp, devamında bilançolar nedeniyle satışların gelmesini beklediğim ve hepsinden de öte, tüm piyasalar için çok önemli olan Mali Kural'ın Ekim'de de oylanmayabileceği açıklamasının yapıldığı bu ortamda, o kadar da alım heveslisi olmak istemiyorum.

Şu belirsizlik biraz durulsun, gerekirse daha yukarıdan almaya razıyım. Bu ortamda risk almak istemiyorum.Bir-iki gündür endeks için inebileceği seviyeleri yazmıştım.Bu dediğim seviyelerin beklentisi ile ben seyirciyim. İsteyen önden buyursun!

Aydın Eroğlu

En Çok Aranan Haberler