FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

SPK'NIN RAPOR YAYINLAYANLARI ÇOK CİDDİ TAKİBE ALMASI LAZIM!

Görüyorsunuz,düşmekte zorlanan piyasalar,yine rapor yayınlayanların açığa çıkan sahte raporlarıyla sarsıldı!Goldman Sachs'ın sahte değerlemelerle zarar gizlediği ABD SPK'sı SEC tarafından dile getirilince piyasalar alak-bullak oldu!

Özellikle bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde Bu tip yabancı kurumların araştırma raporlarının doğruluğu çok önemli.Bu kurumların,ülkelerin SPK'ları tarafından sıkı takibe alınıp,suistimal edenlerin yetkileri ellerinden alınıp,çok ciddi müeyyideye tabi tutulmaları lazım!

Goldman bizim borsa şirketlerimiz için de zaman zaman raporlar yayınlayıp,önerilerde bulunuyor.Gelinde bu verilerine inanın şimdi!Daha yeni bir çok banka hissesi için önerilerde bulundu.

Yıllardır dikkat ederim,bu tarz kurumlar gelişmekte olan ülkelerdeki önerilerinde hep şüpheye açıktırlar!Kişisel olarak da,mesleki tecrübemde bu kurumların önerilerini,önce kendim inceleyip de ikna olmadan ciddiye almamak gerektiğini öğrendim!Ne demek istediğimi tam anlamak için,isterseniz 2009 Şubat,Mart sıralarında hisselerimiz için vermiş oldukları önerilere bir göz atın!

2008 yılının Haziran döneminde 8-10 tl dedikleri bankalara,2009 ilk çeyrek sonu gibi piyasalar tam da dip yaparken ilk önerilerinin 1/3,1/4 hedeflerini vermişler.Yani onları dinleyip 2008 ortalarında bu hisseleri alanlar,2009 dip yapan döneme kadar muazzam zarara uğramışlar.Tam dip yaptığı zaman,korkunun zirve yaptığı anda gelen,mevcut fiyatlardan daha da düşük fiyatlı önerilerle de ellerindeki hisseleri zararına satan,ya da almaktan çekinenler yine piyasaların çok ciddi yükselişinden faydalanamadılar.Bu örnekler yıllar itibarıyla çoktur.

Kısacası şu bir geçek ki,tüm yatırımcıların kararları üzerinde etkili olabilecek bu tip önemli yabancı kurumların ciddi izlenmesi ve çok sıkı kurallara tabi olması gerektiği bir kez daha görülmüş oldu!Umalım da,bu son kriz çabuk atlatılsın!

Aydın Eroğlu

En Çok Aranan Haberler