FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bernanke, küresel borsalar kötü çarptı

Japonya'da Nikkei Endeksi Bernanke, tutanaklar ve Çin PMİ verileri sonrası yüzde 7.3 geriledi.

Bernanke, küresel borsalar kötü çarptı

Dün FED Başkanı Bernankenin konuşmaları piyasada ilk önce olumlu algılansa da, toplantının soru cevap bölümünde gelen bir soruya karşılık Bernanke'nin "verilerin iyi gelmesi durumunda önümüzdeki bir kaç ayda tahvil alım programını azaltmaya başlayabiliriz" şeklinde cevap vermesi piyasalardaki tansiyonu oldukça yükseltti.

ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin açıklamaları ve FED'in son tutanaklarının ardından bankanın teşvikleri azaltacağı yönünde ortaya çıkan endişeler ile Çin'de satınalma yöneticileri endeksinde yaşanan gerilemenin ardından Japonya borsası sert bir düşüş gösterdi.

Japonya'da yaşanan bu düşüş 11 Mart 2011 tarihinde meydana gelen deprem ve tsunami felaketinin ardından yaşanan en sert düşüş oldu.

Osaka Borsası'nda işlem gören Nikkei 225 Endeksi vadeli işlemleri yaşanan sert düşüşün ardından otomatik olarak durduruldu.

Osaka Borsası'nda vadeli kontratlarda işlemler 15 Mart 2011'den bu yana ilk kez otomatik olarak durdurulmuş oldu.

Nikkei Endeksi gün boyu gördüğü en düşük seviye olan yüzde 7,32 veya 1143,2 puan düşüşle 14,483.98 puandan kapandı Fed Başkanı Bernanke dün yaptığı açıklamada, parasal genişlemeden erken çıkışın, toparlanmayı riske atacağı yönünde açıklamalarda bulunmuştu.

Çin'de HSBC İmalat Sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) öncü veriler ile Mayıs ayında son 7 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Japonya'da özellikle İhracatçı şirketler Çin verisi ve yendeki güçlenme ile değer kaybeden şirketlerin başında geldiler.

Topix Endeksi de 2011 yılı Mart ayından bu yana en sert düşüşünü kaydetti ve günü yüzde 6,9 düşüşle kapandı.

ABD'de Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyeleri, Mayıs ayı toplantısında 3. parasal genişlemeyi sona erdirmeye başlamak için gerekli şartları ele aldıkları açıklandı.

Nikkei Endeksi Nisan ayı başında 12 bin puandan başladığı yükselişi kısa süreli kesintilerle bugüne kadar sürdürdü. Endeksin o tarihten bu yana yükselişi düne kadar yüzde 30'u aşmıştı.

ABD Borsaları
Bernanke'nin konuşmaları öncesi pozitif seviyelerde bulunan ABD borsaları da sert refleksler vererek düşüş yaşadı.

Dow Jones Endeksi kapanışta bir önceki güne göre 80,41 puan veya yüzde 0,52 düşüşle 15.307,17 puandan günü tamamlarken, Nasdaq 38,82 puan veya yüzde 1,11 düşüşle 3.463,30 puana, S&P 500 13,81 puan veya yüzde 0,83 düşüşle 1.655,35 puana indi.

FED Başkanı Ben Bernanke ve diğer FED yetkililerinden 3. parasal genişleme programının yavaşlatılıp yavaşlatılmayacağı konusunda karışık sinyaller gelmesi sonrasında Wall Street'te ve Asya borsalarında yaşanan aşağı hareketin Avrupa borsalarına da yansıması bekleniyor.

ABD'de vadeli endeksler de düşüşe işaret ediyor. Vadeli Dow Jones Sanayi Endeksi şu sıralarda 43 puan, S&P 500 Endeksi ise 6 puan ekside.

[

****](http://app.lk/mynetfinans?=f)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler