FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Borsa İstanbul'da gong Turk İlaç hisseleri için çaldı!

2021 yılının ikinci halka arzı olan ve toplam 128 bin 547 yatırımcıdan 1.451.243.670 pay talep toplayan Turk İlaç hisseleri Borsa İstanbul'da bugün işlem görmeye başladı. Turk İlaç tarafından gong töreni düzenlendi. Turk İlaç hisseleri açılışta yüzde 10 tavan yaptı.

Borsa İstanbul'da gong Turk İlaç hisseleri için çaldı!

Borsada yılın ikinci gong töreni Turk İlaç için düzenlendi. Turk İlaç, Şubat tarihlerinde sabit fiyatla talep toplama işlemi yapmasının ardından bugün itibari ile Borsa İstanbul'da hisseleri işlemeye başladı. Turk İlaç hisseleri ilk günde yüzde 10 prim yaparak tavan oldu.

TURK İLAÇ HİSSELERİ İLK GÜNDE TAVAN YAPTI

Turk İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Berat Battal Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada beklentilerinin üzerinde gelen talepten mutlu olduklarını belirtti.

Battal, inaktif aşılarla ilgili teknoloji transferini gerçekleştirme kabiliyetinde olan şirketin ülkenin en büyük serum üretme kapasitesine sahip olduğunu ifade etti.

Koronavirüs aşılarının gündemde olduğunu ifade eden Battal Türkiye'de aşı üretimi için birçok firmayla görüşmeler yaptıklarını, fakat burada sonuçlanan herhangi bir anlaşma olmadığını söyledi.

Aşı üretiminde yıllık 100 milyon flakon dolum üretimini gerçekleştirecek altyapıya sahip olduklarını, bu kapasiteyi geliştirme imkanı olduğunu da belirtti.

YATIRIMCILARDAN TURK İLAÇ'A YOĞUN TALEP

Battal halka arzdan gelen kaynağın da borçların ödenmesi, işletme sermayesi ve hammadde temini için kullanmayı planladıklarını söyledi.

Şirket paylarının halka arzı için 25 - 26 Şubat 2021 tarihleri arasında “Sabit Fiyatla Talep Toplama” işlemleri tamamlanmıştı. Talep toplamanın ardından halka arz büyüklüğünü 234,5 milyon TL olduğu belirtildi.

Yapılan açıklamaya göre Turk İlaç’ın sermayesinin 67 milyon TL’den 77,05 milyon TL’ye çıkarılması nedeniyle artırılacak 10,05 TL nominal değerli 10,05 adet pay ve mevcut ortaklarından Mehmet Berat Battal'ın sahip olduğu 13,4 milyon TL nominal değerli 13,4 milyon adet pay olmak üzere toplam 23,45 milyon TL nominal değerli 23,45 milyon adet pay halka arz edildi.

Halka arzda, toplam 128 bin 547 yatırımcıdan 1.451.243.670 pay talep toplanmıştı.

Yurt İçi Bireysel Yatırımcılara ayrılan tahsisat tutarının 138,6 katı, Yurt İçi Kurumsal Yatırımcılara ayrılan tahsisat tutarının 28,4 katı ve Yurt Dışı Kurumsal Yatırımcılara ayrılan tahsisat tutarının da 11,4 katı talep gelmişti.

Toplam halka arzın yüzde 30 oranında 7,04 milyon TL nominal değere karşılık gelen Yurt Dışı Kurumsal Yatırımcılara yapılan tahsisat içerisinde, toplam tahsisatın yüzde 19,7’sine karşılık gelen 1,339 milyon TL nominal bedelli hisse Yurt İçi Kurumsal Yatırımcı tahsisatına kaydırıldı.

TÜRK İLAÇ VE SERUM SANAYİ BORSA KODU NEDİR?

Aşı, serum, diyaliz solüsyonları, biyolojik tıbbi ürünler ve beşeri ilaç üreticisi olan TURK İlaç ve Serum Sanayi A.Ş.’nin halka arzı Borsa İstanbul’da düzenlenen gong töreni ile tamamlandı. OYAK Yatırım liderliğinde gerçekleştirilen halka arzın ardından TURK İlaç ve Serum Sanayi A.Ş., TRILC kodu ile Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı.

İHA'da yer alan habere göre, TURK İlaç ve Serum Sanayi A.Ş.’nin halka arzı, 5 Mart 2021 tarihinde düzenlenen ve Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Dr. Korkmaz Enes Ergun, OYAK Yatırım Genel Müdürü Erkan Ünal, TURK İlaç ve Serum Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Berat Battal, TURK İlaç ve Serum Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Yunus Emre Battal, TURK İlaç ve Serum Sanayi A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Berna Sezer ve ekiplerinin katılım gösterdiği gong töreni ile gerçekleşti. 25-26 Şubat 2021 tarihinde gerçekleştirilen 10 TL sabit fiyatlı halka arza yerli ve yabancı yatırımcılar yoğun ilgi gösterdi.

OYAK Yatırım liderliğinde gerçekleştirilen TURK İlaç ve Serum Sanayi A.Ş.’nin halka arzında son yıllarda halka arzlar arasında toplanan talep sayısı ile yeni bir rekora imza atıldı. Halka arz edilen şirket paylarının yüzde 40,9’u Yurt İçi Kurumsal Yatırımcılara, yüzde 35’i de Yurt İçi Bireysel Yatırımcılara ve yüzde 24,1’i ise Yurt Dışı Kurumsal Yatırımcılara tahsis edildi.

'2021'DE HALKA ARZLARIN ARTARAK DEVAM ETMESİNİ BEKLİYORUZ'

Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Dr. Korkmaz Enes Ergun, TURK İlaç ile 2021 yılının ikinci halka arzını yapmış olduklarını belirterek “Bildiğiniz üzere, Borsada işlem görmeye başlayan şirketlere değişik teşvikler getirilmiştir. Örneğin, 2 puan kurumlar vergisi indirimi gelmiştir.
Örneğin, EPDK’nın tarifelerin belirlenmesinde dikkate alınan indikatörlerde işlem gören şirketlerin lehine uygulamaları mevcuttur.
Örneğin, nakit sermaye artırımlarında matrahta yapılan indirimlerde işlem gören şirketlere avantajlar sağlanmıştır.
Dolayısıyla, hem şu anki piyasa koşulları hem de bu teşvikler ile, 2021 yılında halka arzların artarak devam etmesini bekliyoruz. Bu vesile ile arz - talep dengesinde, arz tarafında bulunan şirketlere, talep tarafında bulunan yatırımcılara bir çağrıda bulunmak istiyorum. Yatırımcılara diyorum ki, sadece al-sat kazancı için değil ortaklık kültürü ile düşünün, uzun vadeli hareket edin, finansal okur yazarlıklarınızı arttırın, bilgileri sosyal medyadan değil doğru kaynaklardan edinin. İşlem görmeyen şirketlere diyorum ki, sadece fon sağlamak için değil, fon ihtiyacınız olmasa bile kurumsallaşmak için ve kredibilitenizi arttırmak için de Borsaya gelin. Yatırımcılara ve şirketlere bunları neden söylüyorum, çünkü, biz Dünyanın en likit borsalarından bir tanesiyiz. TURK İlaç, 234,5 milyon TL’lik bu halka arzda, yaklaşık 123.000 yatırımcıya yaptığı satış ile başarılı bir halka arz gerçekleştirmiştir” dedi.

'KATKIMIZ OLDUĞU İÇİN MUTLUYUZ'

Halka arza aracılık eden konsorsiyum lideri OYAK Yatırım Genel Müdürü Erkan Ünal ise, “OYAK Yatırım olarak, konsorsiyum liderliğini yürüttüğümüz TURK İlaç ve Serum Sanayi A.Ş. halka arzını geniş bir katılım ve rekor taleple başarılı bir şekilde tamamlamanın gururunu yaşıyoruz. 128 binin üzerinde yatırımcıdan toplam halka arz büyüklüğünün 61,9 katı talep gelirken, sadece bireysel yatırımcılardan kendilerine tahsis edilen tutarın 138,6 katı talep gelmiştir. Süreçte bize destek veren Sermaye Piyasası Kurulu, Borsa İstanbul, Merkezi Kayıt Kuruluşu, Takasbank, konsorsiyum üyeleri ve tüm yatırımcılara teşekkür ediyoruz. Böyle başarılı bir halka arza liderlik yaparak sermaye piyasalarının gelişimine katkıda bulunmaktan dolayı mutluyuz" dedi.

Anlık Borsa


En Çok Aranan Haberler