FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Borsada düşüş devam eder mi?

Özellikle geçen hafta ikinci seansta yoğunlaşan satışlar bu hafta da devam eder mi? İşte yanıtı...

Borsada düşüş devam eder mi?

SON günlerde yaşanan satışların sert olması İMKB’de teknik analiz açısından önemli olan hem 50 hem de 200 günlük basit hareketli ortalamaların (HO) altına inilmesine neden oldu. Kapanışların böyle olması bu hafta başında düşüşlerin sürmesi ihtimalini artırıyor. Bu haftanın kapanışının 63.870’in altında kalıp kalmayacağı önemli.

Rivayet muhtelif... Suriye, Güneydoğu’daki sivil itaatsizlik insiyatifi ve son olarak da cari açık konusundaki sıkıntılar ve beraberinde getirdiği ek sorunları dikkate alan yabancıların satışları borsadaki gerilimi ve de düşüşü artırdı. Mayıs başındaki ayın ilk yazısında bu Mayıs’ın farklı olabileceğine, “Mayıs’ta sat ve uza-sell in May and go away” olarak anılan stratejinin bu sene dışarıda Fed Başkanı Bernanke ve de içeride seçim ile bekletilerle “Mayıs sendromunun” ertelenebileceğini düşünmüş ve yazmıştım. Yanılmışım, Mayıs sendromu yine ‘nüksetti’!

Dışarıda beklentilerin (ki bu beklentilerdi borsaları yukarı çıkaran) altında kalan ABD’nin büyüme verilerinin Çin’in büyümesini yavaşlatacağı beklentisi keyifleri kaçırdı. Çin’den gelen haberler; gümüş başta olmak üzere emtia piyasalarında kâr realizasyonu için iyi bir ‘mazeret’ oldu! Gümüşün son aylardaki müthiş yükseliş performansını yine müthiş bir “çakılma/düzeltme” takip etti. 25 Nisan’da gördüğü 49.82’lik zirvenin ardından 12 Mayıs’ta 32.34’e kadar geriledi! 13 iş günü içinde yüzde 35.1’lik bir düşüş! Beraberinde bir çok metayı da aşağıya taşıdı gümüş. Benzer tarihlerde bakır 4.42’den 3.85’e kadar geriledi!

Dışarıda bunlar olurken bizde de yaklaşan seçim öncesinde yeni rekorlar doğru koşan cari açık özellikle yabancı yatırım fon yöneticileriyle, yatırım bankacılarının keyfini kaçırdı. Cari açığın “tedavisi” için kullanımda olan tek “ilaç” olan zorunlu karşılık artışlarının bu ay da devam edeceği beklentisi borsanın lokomotifi olan bankacılık hisselerini vurdu. Suriye’deki gelişmeler ve “sivil insiyatifsizlik eylemlerinin” de piyasa katılımcıları için “iyi” haberler olmadığı ortada!

Geçtiğimiz haftayı; bir seçim rallisi bekleyen piyasa katılımcıları için bu kadar keyifsiz hale getiren asıl olay, yine de cari açık endişeleri ve bunun özellikle de kur üzerindeki etkileriydi! Bir yandan borsa bir yandan kurun yükselmesi piyasalara sert satış olarak yansıdı! Satışların bu denli sert olması İMKB’de teknik analiz açısından önemli olan hem 50 hem de 200 günlük basit hareketli ortlamaların (HO) altına inilmesine neden oldu! Geçtiğimiz Cuma günü günü, günlük bazda hem 66.358’den geçen 50 günlük HO, hem de 65.314’ten geçen 200 günlük HO aşağı yönde kırıldı ve kapanış da 64.585 ile bu seviyelerin çok altında gerçekleşti! Geçtiğimiz haftanın ilk günlerinde dolar bazındaki 50 ve 200 günlük HO’ların altında kapanmış olmamız da işin “ciddiyetini” ortaya koyuyor!

Kapanışların böyle olması bu hafta başında düşüşlerin sürmesi ihtimalini artırıyor! Bu haftanın kapanışının 63.870’in altında kapanıp kapanmayacağı önemli. 50 haftalık HO’ya denk gelen bu seviyenin altındaki bir haftalık kapanış önümüzdeki günler için “boğaların” işlerini zorlaştıracaktır.

Günlük bazda haftanın ilk günlerinde önce 64.200 ardından da 62.750 seviyelerine kadar bir geri çekilme yaşanabilir! Bu hareketin devamı gelecek olursa da İMKB 100 Endeksi’nin 61.860 seviyesine kadar bile düştüğüne şahit olabiliriz!

Bu denli sert düşüşlerin yeni alıcıları getirmesi de normal karşılanmalı. Özellikle de bir “seçim rallisi” bekleyenlerin ya da buna “hazırlananların” diplerden alım yaptığını görebiliriz. Bu da 62.000 psikolojik seviyesinin korunması ve destek olması anlamına gelecektir.

Bu haftanın en az borsa kadar önemli ve hatta borsaya yön verecek meselesi dolar/TL’deki muhtemel hareketler olacaktır!

Bugün AB Maliye Bakanları Yunanistan’a yardım konusunu bir kez daha ele alacaklar. Almanya’da Merkel’in koalisyon ortaklardında FDP yardım konusuna muhalif. Çatlak seslerin artması euro/dolar paritesindeki hareketlerin dolar lehine devam etmesi ihtimalini artıracaktır. Varlık piyasalarından çıkış da “carry trade fonlama” parası durumuna gelmiş olan dolar pozisyonlarının kapanmasını da beraberinde getirecektir. Bu hafta başındaki toplantıdan “komşu ve euro” için olumlu denebilecek bir mutabakat çıkması durumunda paritenin 1.4350 seviyelerine çıktığını ancak bu seviyelerini korumasının zor olduğunu düşünüyorum. Ola ki bir mutabakat çıkmadığı, euro için kararsızlığın arttığı bir durumda; ki bu yakın zamanda sıkça konuşulur olacak; 1.3910 seviyelerine kadar euronun düştüğünü görebiliriz.

Doların değer kazandığı durumda dolar/TL kurlarında 1.6190’dan geçen trend seviyesine doğru bir yükseliş olasılığı artacaktır. Bu seviye kritik. Ola ki piyasadaki gerginlikler nedeniyle bu seviye de aşılacak olur ise 1.6450’ye kadar devam edebilecek bir hareketle karşı karşıya kalabiliriz!

Böylesi bir hareket hem borsa hem de kur tarafında algılamaların karışmasına, morallerin bozulmasına neden olabilir. Seçim sath-ı mahalline girilmişken bunun olmaması için bazı fonlar ya da fon yöneticilerinin çabalarına şahit olabilirmiyiz? Neden olmasın?

Bu çabalar seçim sürecine kadar işe yarasa da seçimlerden sonra tahminlerden daha “sert” bir kâr realizasyonu döneminin yaşanmasına sebep olabilir!

Ali Ağaoğlu/Vatan

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler