FİNANS

Borsaya soruşturma talebi

Borsadaki yasa dışı ikramiye Sayıştay'a takıldı. Kurum soruşturma istedi.

Borsaya soruşturma talebi

Sabah, Sayıştay'ın, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) yaptığı denetim sonucunda hazırladığı ve başbakanlığa gönderdiği rapora ulaştı. Sayıştay, İMKB'den ayrılan çalışanlara 14 yıldır ödenen yasa dışı ikramiye nedeniyle soruşturma açılmasını istedi. Raporda, "İMKB'de çalışanlar, iş akdi sona erdikten sonra hem kıdem tazminatı hem de yasal dayanağı olmayan hizmet ikramiyesi alıyor. Bu 1997'den beri uygulanıyor. Hizmet ikramiyesi diğer kamu idarelerinde bulunmuyor" denildi.

Başbakanlığa gönderilen raporda çifte kazancın detayları da örneklerle anlatıldı. Sayıştay raporunda şu ifadeler yer aldı: "İş akdi sona eren bir personele 54 bin TL kıdem tazminatının yanı sıra 73 bin TL hizmet ikramiyesi ödenmektedir. Kamudan ayrılan bir işçi sadece 54 bin TL kıdem tazminatı alırken İMKB 'den ayrılan bir işçi 127 bin TL almaktadır." Raporda personele verilen kira yardımları da eleştirildi. Kurumda tüm personele unvan gruplarına göre kira yardımı yapıldığı belirtilen raporda, şef ve dengi unvandakilerin 508 TL kira yardımı aldığı vurgulandı. Rapora göre, başkan yardımcısı ve dengi unvandakilere 3 bin 387 TL, başkana ise 8 bin 468 TL aylık net kira yardımı ödendi. Raporda, "Sosyal yardım kapsamında ödenen kira yardımı bazı unvanlar itibariyle esas ücretlerin yüzde 25 oranına ulaşmıştır.

Gerekli tedbirlerin alınması önerilir" değerlendirmesinde bulunuldu. SAYIŞTAY raporunda, İMKB Başkanı için ihdas edilen danışman kadrolarının iptali istenerek, "Kurumda 8 başkan danışmanı kadrosunun 4'ü dolu. İki başkan danışmanı ayda 6 bin, bir diğeri 11 bin 145, bir
tanesi de 15 bin 916 TL aylık net ücret alıyor" görüşüne yer verildi.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler