Bu yıl 100 milyon euro civarında transfer harcaması yapan Galatasaray Spor Kulübü, borsadaki şirketine ait hisse senetlerinde rekor satış gerçekleştirdi. Dernek, halka açık olan Sportif AŞ’de 26 Ağustos-20 Ekim tarihleri arasındaki iki aylık dönemde 385 bin 46 adet hisse sattı. Bu satıştan 96.4 milyon lira gelir elde edildi. Hisse satışlarının sonucunda, Galatasaray Spor Kulübü Derneği’nin, Sportif AŞ’deki payı yüzde 83,38’den yüzde 70’e inerken, şirketin halka açıklık oranı da yüzde 16,61’den 30’a yükseldi.
Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal, göreve geldikten sonra toplanan olağanüstü mali genel kurulda üyelerden hisse satışı için yetki istemişti. Galatasaray’ın hisse satışından elde edilen gelirle, banka borçlarının bir kısmını ödeyerek rehinleri kaldırmayı ve kulübün nakit akışını düzeltmeyi amaçladığı belirtiliyor. Denizbank Şubat 2010’da, 2005 ve 2006 yıllarında kullandırılan krediler karşılığında, kendisine rehinli bulunan Sportif AŞ’nin yüzde 33,93 hissesini Merkezi Kayıt Kuruluşu’na kaydettirmişti.
Başkan satışta tecrübeli
Galatasaray 2002’de sermayesinin yüzde 16’sını halka arz ederek 21.1 milyon dolar gelir elde etti. Halka arzın ardından Sportif AŞ’nin yüzde 21,07’sine sahip olan AIG ile yollarını ayırmak isteyen Galatasaray’ın imdadına, şu an başkan olan Ünal Aysal yetişti. Aysal AIG’e ait olan yüzde 21 hisseyi 23.5 milyon dolara satın aldı. Aysal, bu hisseleri daha sonra borsada 37 milyon dolara, aralarında QVT’nin de yer aldığı yabancı fonlara sattı.
Aysal’ın başkan seçilmesinden önceki dönemde, bu hisse satışından büyük kâr elde ettiği ileri sürülmüş, Aysal ise yaptığı açıklamada alış ile satış arasındaki 14 milyon dolarlık farkın kulübe verildiğini, kendisinin ise sadece temettü aldığını açıklamıştı. Geçen yıl Sportif AŞ ile Futbol AŞ’yi birleştirme kararı alan Galatasaray borsadaki ortaklara yaptığı çağrıda şirketin yüzde 14,2’sini oluşturan hisseleri 30 milyon dolara geri alarak halka açıklığı yüzde 22,17’ye düşürmüştü. Birleşme nedeni ile yapılan sermaye arttırımı sonrasında Sportif AŞ’nin halka açıklık oranı yüzde 16,6’ya geriledi.
Galatasaray’ın borsa macerası
* Şubat 2002’de yüzde 16’sı halka açıldı. 21.1 milyon dolar gelir sağlandı.
* 2004’te Ünal Aysal AIG’deki yüzde 21 hisseyi 23.5 milyon dolara satın aldı.
* Ünal Aysal satın aldığı hisseleri 37 milyon dolara fonlara sattı.
* Mart 2010’da birleşme için yapılan çağrıda 30 milyon dolara şirketin yüzde 14,2’si geri alındı.
* Ekim 2011’de şirketin yüzde 13,4’ü tekrar borsada satılarak 96.4 milyon TL gelir sağlandı.
Hisse satışı son çareydi
Galatasaray’ın 9 Temmuz’da yapılan olağanüstü mali genel kurulunda Başkan Ünal Aysal, 149.6 milyon doları banka kredileri olmak üzere, 328 milyon dolar toplam borç, 73.6 milyon dolar da ödeme zamanı geçmiş borç olduğunun altını çizerek, çözüm için yetki istemişti. Aysal, Galatasaray Sportif AŞ hisseleriyle ilgili talep ettikleri yetkinin satış anlamına gelmediğini belirtmiş, “Talebimiz, hisselerin bankalara rehini veya hisse senedi reposu. Bu kesinlikle satış değil. Bankaya birtakım hisseyi vade sonunda aynı fiyatla geri almak suretiyle satıyoruz ve vade sonunda geri alıyoruz şeklindedir. Yine belli bir miktar hisse senedinin piyasaya satımı ile borçların ödenmesi planı var ve nakit durumu düzelince yine bu hisseler piyasadan toparlanabilir. Ancak biz hisse satışını katiyetle önermiyoruz. Sadece repo işlemini planlıyoruz” demişti.