FİNANS

Faiz kararı piyasaları nasıl etkiler?

Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendiren uzmanlar, kararın piyasalara olumlu yansıyacağını düşünüyor.

Faiz kararı piyasaları nasıl etkiler?

Merkez Bankası son dönemdeki toplantıları arasında en sakin kararlarından birini alarak ne gösterge faizine dokundu ne de piyasada yüklü biçimde fiyatlanan yeni bir zorunlu karşılık artırımına gitti.

Oysaki piyasada TL dışında döviz mevduatlarında da karşılık artırılabileceği konuşuluyor, swap işlemleri için de benzer bir kararın çıkıp çıkmayacağı tartışılıyordu.

Peki Merkez nasıl oldu da son dönemde art arda gelen kötü cari açık, enflasyon ve kredi büyümesi verilerine rağmen zorunlu karşılık silahını kullanmaktan vazgeçti? Uzmanlara göre Merkez, küresel belirsizlikler karşısında temkinli hareket etmek istedi.

İMKB’nin dünkü hareketinde bugünkü kararın önemli bir bölümünün zaten fiyatlanmış olduğunu belirten Finansinvest uzmanları, bu gelişmenin bankalar için kısa vadeli olarak pozitif etki sağlayacağını, zaman zaman yüzde 2 ile 3’lere varan yukarı hareketler görebileceğini düşünüyor.

Finansonline Uzmanları Merkez'in kararını yorumladı.

Uzmanlara göre; parasal sıkılaştırma ikinci yarıya kaldı, bankacılık hisseleri olumlu etkilenebilir.

Finansinvest Yatırım Danışmanlığı Birim Yöneticisi Berna Seher Özdemir, kararın bono ve hisse senetleri piyasasına olumlu yansıyacağını belirtti.

Özdemir, "Merkez’in faizini değiştirmesi zaten beklenmiyordu. Ancak piyasalarda döviz mevduatlarına karşılık artırımı gelebileceği yönünde bir endişe vardı.

Yapılan açıklamaya göre zorunlu karşılılara yeni bir artırım gelmedi. Bu da bono ve hisse senedi piyasasına alım şeklinde olumlu olarak yansıyor. Ancak önümüzdeki dönemde Merkez, artan belirsizlikleri göz önüne alarak bu tarz önlemlere başvurmaya devam edebilir." dedi.

Finansinvest Ekonomisti İnan Demir ise, parasal sıkılaştırmanın yılın ikinci yarısına kaldığı üzerinde durdu.

Demir, konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu;
"Bu toplantıda zorunlu karşılıklar için bir artırım gelmesinin faydalı olacağını düşünüyorduk. Ancak Merkez Bankası küresel belirsizlikleri dikkate alarak zorunlu karşılıklarda bir değişikliğe gitmemeyi tercih etti. Özellikle Euro Bölgesi’ndeki borç krizinin ekonomik büyüme üzerindeki aşağı yönlü baskısının risk yaratacağı kaygısı ile temkinli hareket etti. Ancak bu karar parasal sıkılaştırmanın yılın ikinci yarısına kalma ihtimalini artırdı. Burada risk Avrupa’nın daha da kötüye gitmesi olabilir."

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler