FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gram altın fiyatı için rekor öncesi flaş tahmin! İslam Memiş: Haziran'da mola verecek

Gram altın fiyatı kritik seviyeleri bir bir geçerken Finans Analisti İslam Memiş'ten yeni bir değerlendirme geldi. "Altın ve dolar kuru ne yükselecek mi, düşecek mi?" diye merak eden yatırımcılara seslenen İslam Memiş, temmuz ayında yeni zirvelerin geleceğini ifade ederek altın tahmini yaptı. Analist ayrıca gram altın fiyatı için, "Haziran'da bir mola vereceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Dolar/TL kuru ve gram altın fiyatı için bu hafta kritik bir öneme sahip. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) uzun süredir 14 seviyesinde sabit tuttuğu faizler için yeni kararını duyuracak. Piyasanın beklentisi faizlerin bu ay da sabit tutulacağı yönünde olurken, Başkan Şahap Kavcıoğlu’nun PPK metnindeki ifadeleri dikkatle takip edilecek.

iStock-1320780185

Öte yandan yüksek enflasyonist ortamda ABD Merkez Bankası Fed’in hamleleri, Çin’deki koronavirüs vakaları ve Rusya-Ukrayna Savaşı piyasalardaki önemini koruyor.

Fed'in agresif faiz artırımlarına devam etmesinin, ülke ekonomisini resesyona sürükleyeceği endişeleri pay piyasalarında satışların derinleşmesine neden olurken, yıl başından bu yana endekslerde yaşanan düşüşlerin yüzde 20'ye yaklaşması ayı piyasası korkularını gündeme getirdi. Bu gelişmelerle piyasalarda Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) toplantı tutanaklarından çıkacak mesajlar piyasaların odağında olacak.

iStock-1285637129

ONS ALTIN VE GRAM ALTIN

Altın fiyatları, gerileyen doların altına destek sağlamasıyla bir haftadan uzun sürenin zirve seviyesini gördü, ancak ABD'nin Hazine tahvil getirilerindeki yükselişler kazanımları sınırladı. Altının spot piyasadaki ons fiyatı gün içerisinde 1.853 dolar ile 12 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyeyi görmesinin ardından yüzde 0,2 artarak 1.848 dolara yükseldi. Gram altın ise 942 liradan hafta açılışı yapmasının ardından şu sıralar 955 liradan işlem görüyor.

iStock-176041510

DÖVİZ KURLARI VE PARİTELER

Geçen hafta yüzde 3,01'den yüzde 2,79'a kadar gerileyen ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, yeni haftanın açılışında yüzde 2,82 seviyesinde bulunuyor. Üst üste 6 haftalık yükseliş serisine son vererek geçen haftayı yüzde 1,4 düşüşle 103'ten tamamlayan dolar endeksi ise bugün 102,7 seviyesinde dengelendi. Dolar endeksindeki düşüş paralelinde euro/dolar paritesi de Ocak 2017'den bu yana gördüğü en düşük seviyeden yükselişe geçti ve 1,05 seviyesinde dengelendi. Dolar/İngiliz sterlini paritesi de 4 haftalık düşüşün ardından geçen hafta yüzde 1,8 arttı ve 1,25 seviyelerine yükseldi. Dolar/TL, geçen hafta yüzde 2,7 yükselerek 15,90’dan kapanış yapmıştı. Kur haftanın ilk işlem gününde 15,94 seviyelerinden değerleniyor. Euro/TL ise 16,90 liradan alıcı ile buluşuyor.

iStock-1353861942

Altın ve döviz kurlarında yukarı yönlü hareketin devam edip etmeyeceği konusunda değerlendirmelerde bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, "Geçen haftadan itibaren yükseliş trendinin devam ettiğini gözlemliyoruz. Satış yapanların zarar edeceği bir dönemdeyiz. Mayıs, haziran, temmuz döneminde beklemeye dayalı politika izleyeceğimiz, ve temmuzda yeni pik seviyeleri göreceğimizi söylemiştim. Özellikle haziranda biraz daha iç ekonomiye dayalı gelişmeleri takip edeceğimizi, temmuz ayında yeni zirvelerle ‘devam mı, tamam mı?’ sorusuna cevap arayacağız" dedi.

"EURODA 17 TL SÜRPRİZ DEĞİL"

Dolar/TL kurunun serbest piyasada 16 lirayı çoktan geçtiğini söyleyen İslam Memiş, "TL’deki değer kayıpları haftanın ilk işlem gününde de devam ediyor. Dolar 15,95 seviyesinde ama serbest piyasada 16,10 seviyelerine kadar işlem gerçekleştiriyor. Euro/dolar paritesinin yükselmesine rağmen dolar kuru yükseliyor. Yukarıda 17 TL seviyesini kıran euro/TL kuru olacak. Büyük bir ihtimalle sürpriz olmayacak. Euro/dolar paritesinin yükseleceğini söylemiştim. Euro/dolar paritesi şu an 1,0595 seviyesinde. Yukarı yönlü hareketlerini devam ettireceğini tahmin ediyorum" ifadelerini kullandı.

iStock-1295574478

ALTIN FED TOPLANTISINI BEKLİYOR

Ons altının haziran ayındaki Fed toplantısı sonrasında yükselişe geçeceğini dile getiren İslam Memiş fiyat tahminini de paylaştı. İslam Memiş, "Ons altın direnç seviyelerini yukarı yönlü kırdı. Ons altındaki yükselişler 1865 dolar seviyelerine kadar devam edebilir ama buradan kâr satışı gelebilir. Çünkü ons altındaki yükseliş trendi 1780’den başladı. Bant aralığımız 1780- 1880 dolar aralığı. Gelecek ay yapılacak Fed toplantısına kadar bu aralığı takip eder. Fed toplantısından sonra ise 1880-1980 dolar aralığını takip edersiniz" dedi.

iStock-1275277599

GRAM ALTINDA 1000 LİRA TAHMİNİ

İslam Memiş gram altın fiyatlarının temmuzda 1000 lirayı aşacağını söylerken şunları kaydetti:

"Gram altın ise 950 lira seviyelerinde. 965 lira seviyesi direnç olarak takip edilecek. Nisan ayı ile final yapmamızdan itibaren mayısta yükseliş trendi devam ediyor. 940 lira direnç seviyesi çabucak kırıldı. Şimdi 965 liranın da kırıldığını göreceğiz. Çünkü temmuzda 1000 lira seviyesinin üzerinde bir rakamla yolumuza devam edeceğiz. Ancak haziranda bir mola vereceğiz."


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler