FİNANS

Piyasalar Merkez'den müdahale bekliyor

Merkez'in faiz kararı piyasaları şaşırtmasa da artık daha fazlası bekleniyor.

Piyasalar Merkez'den müdahale bekliyor

Son dönemde yeniden gündemin üst sıraların enflasyonun oturması ile kredibilitesi sorgulanan Merkez Bankası faiz kararı ile piyasaları şaşırtmasa da açıklamaların detaylarında çok da istenilen açıklamaların gelmediği konuşuluyor.

Politika faizini yüzde 6.25’te bırakan Merkez Bankası yükselen kur tarafı için yorumu piyasalar tarafında merak ediliyordu. Merkez’den daha şahin bir açıklama bekleyen piyasa oyuncuları bu noktada arzu ettikleri sertliği göremezken Merkez’in bekle gör politikasının arkasında yorumları güçlendi.

Merkez’in karar sonrasında yaptığı açıklamada ekonomik aktivitede bir yavaşlama olduğunu kaydedilirken, özel kesim tüketim ve yatırım talebinde ılımlı seyir izlenmekte olduğunu, dış talebin ise zayıf kalmaya devam ettiğini görüşleri dikkat çekti.

Cari açık tarafında alınan önlemlerin yetersiz kalması ve endişelerin dindirilememesi Merkez’in Ortodoks olmayan politikalarının sorgulanmasına neden oluyor.

Bununla birlikte TL tarafındaki zayıflıktan rahatsız olmamış bir görüntü sergileyen Merkez’in; 1.95’li seviyelerdeyken müdahale ettiği sepetin 2’ye doğru emin adımlarla ilerlerken; yeni önlem almak zorunda kalabileceği artık piyasalarda daha yüksek sesle konuşulmaya başladı. Karar sanrası 1.64 sınırına kadar dayanan dolarda piyasalarda tedirginliği arttırdı.

Piyasa oyuncuları Merkez’in en kısa sürede faiz artırımı silahını kullanması gerektiğini söylerken diğer yandan da dış basında Merkez’in kararı ‘ Merkez silahlarına yapıştı’ başlığı ile yorumlandı.

PİYASA UZMANLARI MERKEZ KARAR İYİMSER DEĞİL
Merkez’in, Türk ekonomisinde beklediği yavaşlama ile birlikte cari açık probleminin kendi kendine çözüleceğine inandığı konuşuluyor. Buna karşın piyasa uzmanları o kadar iyimser değiller.

Gelen yorumlarda ciddi parasal sıkılaştırma ve mali harcama kesintileri olmadan işler yoluna girmeyeceğinin altı çizildi.

TL baskı altında olmasından çok yüzde 9.26'ya kadar çıkan gösterge tahvilin bileşik faizindeki artış şaşırtıcı bulunuyor. Bu artış piyasaların Merkez’in enflasyonu kontrol altına aldığından şüphe duyduğunu gösteriyor.

BDDK tarafından geçtiğimiz hafta devreye sokulan önemler ile Merkez’in dışa piyasalarda yaşanan olumsuzluklara karşı daha ihtiyatlı hale gelmesine dikkat çekilse de, dışarıda da içeride olduğu gibi zayıflayan TL tarafında Merkez’in tepkisiz kalması sürpriz olarak algılandı.

Merkez’in mevcut politika duruşunu korumadaki başlıca nedeni olarak küresel yavaşlama olarak gösterilirken makro taraftan gelecek tedbirler de piyasalar tarafından merakla bekleniyor.

Pek çok özel sektör ekonomisti Türkiye’nin makro ekonomik sorunlarına acilen eğilinmesi gerektiğinin altını çiziyor. GSYH’ni yüzde 8’inedayana cari açık rakamları, mayıs ayı itibariyle yüzde 7.2’ye yükselen enflasyon rakamları ile piyasalar Merkez’den daha etkin bir yol haritası bekliyor.(GAZETEPORT)

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler