FİNANS

Piyasalar yine çakıldı

Satış ağırlıklı bir seyir izleyen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), günü yüzde 3'ün üzerinde kayıpla tamamladı. Faiz yüzde 9'u geçerken, dolar 1.85'in üzerinde...

Piyasalar yine çakıldı

İlk seansta hızlı satışlarla gevşeyen Bileşik Endeks, 56800 bölgesinde tutunmaya çalıştı.

İkinci seansta artan satışlarla en düşük 56342 puanı gören İMKB 100 Endeksi, tepki alımları ile yeniden 56800 civarına yükseldi.

Ancak bu seviyede gelen satışlarla yeniden gerileyen Ulusal 100 Endeksi, günü 55904 puan ile (yüzde 3.28) 1.894 puan ekside tamamladı.

İşlem hacmi birinci seansta 902.922.165 TL, ikinci seansta 1.403.363.035 TL olurken, toplam işlem hacmi 2.306.285.200 TL olarak gerçekleşti.

Avrupa konusunda iyimserlik yaratan haberlerin teyit edilememesi ile global piyasalarda oluşan baskı ve Asya'nın ardından Avrupa'da güne negatif başlangıç beklenmesi İMKB'nin satıcılı açılmasına neden oldu.

Hafta sonu gerçekleşecek Liderler Zirvesi öncesinde, Avrupa kaynaklı haber akışın yakından takip edildi.

Yurtiçinde Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında aldığı faiz kararları ile alınan kararların alternatif piyasalara etkileri izlendi.

İMKB'nin TCMB'nin yüksek satışına karşın döviz piyasasındaki talebin devam etmesinden rahatsızlık duyduğu ve yurtdışı piyasadan olumsuz yönde ayrıştığı ifade ediliyor.

DOLAR GERİ GELMİYOR
Piyasanın kapanışı itibariyle serbest piyasada dolar 1.8550 TL, Euro 2.5460 TL seviyelerinde bulunuyor.

FAİZDE SERT YÜKSELİŞ
Merkez Bankası'nın bugün gecelik faizlerde borç verme oranını üç puan artırmasının ardından, piyasada da gösterge faiz Temmuz ayından beri ilk kez yüzde 9'u aştı.

Gösterge faizin bileşik faizi Merkez'in aldığı karar sonrası yüzde 9.19'a kadar yükseldi. Faiz şu anda ise düne göre 4.7'lik artışla yüzde 9.19 seviyesinde bulunuyor.

Merkez Bankası bugün açıkladığı kararda politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını sabit tutmuş ancak gecelik faizlerde değişikliğe gitmişti.

Merkez, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 5 düzeyinde sabit tutmuş fakat borç verme faiz oranı yüzde 9’dan yüzde 12,5’e, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını da yüzde 8’den yüzde 12’ye yükseltmişti.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler