FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasalarda kritik gelişmeler!

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), güne hafif satıcılı yatay bir başlangıç yaptı. Dolarda ilk işlemler 1.77 seviyerinden geçiyor.

Piyasalarda kritik gelişmeler!

Selçuk Altun/EditörEndeks, 120 puan düşüşle 60.557 puandan açıldı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 0.20 oranında değer kaybetti.

Endekste ivme kaybetse de tepki alımları sürüyor. Uzmanlar, iç gündemin piyasalar üzerindeki sınırlı etkisi nedeniyle dış kaynaklı gelişmelerin referans olmaya devam edeceğini vurguluyor.

İMKB’nin bugün Euro Bölgesi'nde yapılacak ihaleler ile ABD tarafından gelecek ekonomik verileri takip ederek yönünü belirlemeye çalışacağı düşünülüyor.

Bu sabah S&P, İspanya’nın kredi notunu iki kademe birden düşürdü. Bu gelişme dış piyasalardaki olumlu havayı olumsuz etkilemekle birlikte sınırlı bir geri çekilme söz konusu. İç piyasalar da bu gelişmeden etkilenebilir.

İç gündemde ise Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın açıklamaları var. Bilinen görüşlerin dışında çok kayda değer yeni bir açıklama olmayınca piyasaların tepkisi sınırlı kaldı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’den Türkiye ekonomisi için gelen övgü ve eleştiriler de piyasalar tarafından fazlaca fiyatlamaya konu olmadı. “Cari açığın düşmesi halinde not artışı gelebilir” bölümü bilenen ancak, olumlu bir açıklama olarak görülüyor.

Teknik olarak baktığımızda analistler, İMKB’de, bugün 61.000-61.300 aralığının aşılmaya çalışılacağını düşünüyor. Bu aralığın aşılması halinde İMKB’de yeniden 62.000 seviyeleri hedef yapılabilir. Ancak, yükselişin sürdürülememesi halinde İMKB’de gün içinde yeniden 60.200-59.800 aralığına doğru bir geri çekilme görülebilir.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

DOLARDA SATIŞLAR İVME KAZANIYOR
Son günlerde ivme kazanan dolar satışları, kuru 1.76'lı seviyelere kadar getirdi.

Dolar kuru dün, uzun bir aradan sonra 1.77 seviyesinin altına kaydı. Bu sabah ise bir miktar tepki alımı ile kurun tekrar bu seviyelere geldiği gözleniyor.

Serbest piyasada sabah ilk işlemler dolar kurunda 1.77 seviyelerinden geçiyor. Euro ise, 2.3310 TL'den satılıyor.

Euro/dolar paritesine baktığımızda, FED’in açıklamalarıyla 1,32 seviyesinin üzerine çıkan Euro/dolar paritesi, Euro Bölgesi'nde ekonomik güvenin sert düşüş kaydetmesi ve ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvurularının beklentilerin üzerinde gerçekleşmesiyle 1,32 seviyesinin altına gelirken, kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin İspanya’nın kredi notunu düşürmesiyle 1,3180 seviyelerinde seyrediyor.

Altın 1.654, Brent petrol 119 dolar, NYMEX petrol fiyatı 104.06 dolar seviyelerinde işlem görüyor.

DIŞ BORSALAR YİNE SATIŞA GEÇTİ
Dün gerçekleştirilen FED toplantısı sonrasından parasal genişleme yönünde bir karar çıkmamasının ardından yurtdışı piyasaların güne satıcılı bir baslangıç yapmasına neden oldu.

Euro Bölgesi'ne ilişkin açıklanan tüketici güven endeksi verilerinin Aralık ayındandan beri en düşük seviyelerine gerilemesi de olumsuz havayı devam ettirdi. Ancak ABD’de açıklanan bekleyen konut satışlarında yaşanan hızlı yükseliş, yurtdışı piyasaların toparlanarak günü artıda kapatmasını sağladı.

ABD hisse senetleri piyasalarından Nasdaq yüzde 0.69, S&P 500 yüzde 0.67 değer kazandı. Dow Jones'ta ise dünkü işlemler 13.075-13.227 puan aralığında gerçekleşti ve yüzde 0.87 değer kazancı ile 13.204 puandan tamamlandı.

Güney Amerika borsalarından Brezilya'da yüzde 0.72 değer kazancı vardı.

Avrupa borsalarından Almanya yüzde 0.53, İngiltere yüzde 0.52 değer kazandı, Fransa yüzde 0.13 değer kaybetti.

Yeni gündeki ilk işlemlere baktığımızda, piyasaların terse döndüğü ve satıcılı bir seyrin yaşandığı gözleniyor.

Beklentilerin üzerinde gelen konut verileri sonrası günü yükselişle tamamlayan ABD borsalarının ardından bugün Japonya Merkez Bankası’nın varlık alım programını artırmasına rağmen Asya borsaları karışık görünüyor.

Asya tarafında Japonya'da Tokyo Menkul Kıymetler Borsası Nikkei Endeksi, 40,94 puan (yüzde 0,43) değer kaybederek 9,520.89 puandan kapandı.

ABD'de Dow Jones en yakın vadeli kontratlarında bu sabah işlemler değer kaybı yönünde devam ediyor.

Analistlere göre, İspanya'nın kredi notunun düşürülmesinin ilk etkisi piyasalarda sınırlı gibi görünse de, Avrupa piyasaları açıldıktan sonra olumsuz fiyatlandırma daha net görülebilir.

S&P'nin İspanya'nın kredi notunu iki kademe indirmesinin ardından Avrupa borsalarının yeni güne karışık seyir ile başlamaları bekleniyor. Analistler, piyasaların bugün İtalya'da yapılacak 4 tahvil ihalesini yakından takip edeceklerini ifade ediyorlar.

IG Markets, Dax'ın 4 puan artıda, Cac-40'ın 3 puan ekside ve FTSE 100'ün yatay açılacağını tahmin ediyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler