FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasaların tadı yok! İşte ilk rakamlar...

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), dün gelen satışların ardından güne hafif alımlarla toparlanarak başladı. Dolar ise 1.80 seviyesinin hemen üzerinde.

Piyasaların tadı yok! İşte ilk rakamlar...

Mynet Özel Haber: Selçuk Altun Endeks, 158 puan artışla 58.012 puandan açıldı. Açılış itibari ile hisse senetleri ortalama yüzde 0.27 oranında değer kazandı.

Genel olumsuz havanın devam ettiği gözleniyor. Yunanistan ile ilgili belirsizlikler piyasaları baskı altında tutmaya devam ediyor.

İMKB’nin güne sınırlı da olsa bir toparlanma eğilimiyle başlamasına karşın, bu aşamada 58.000 etrafında tutunma gücünün önem kazanacağı düşünülüyor.

Analistlere göre; 58.000 üzerinde tutunma sağlanamaması durumunda tekrar satış baskısının artabileceği riski gözden uzak tutulmamalı.

Diğer yandan, Moodys'den beklenen hareket dün akşam başladı. İlk hamle İtalya bankalarına oldu ve 26 İtalyan bankasının kredi notu 1 ile 4 basamak arasında indirildi. Bankaların kredi notlarının görünümü negatif olarak tutulmaya devam edeceğini bildiren Moody’s, İtalyan bankaları Avrupa ülkeleri arasında en düşük notla derecelendirdi. Ancak, bir sonraki hamlenin yakın zamanda gelmesi ile İspanyol bankalarının da notunun indirilmesi bekleniyor.

Yurtiçinde bugün işsizlik oranı açıklanıyor.

Bugün açıklanacak veriler arasında ABD’de Nisan ayı perakende satışlar, Nisan ayı TÜFE, Mayıs ayı Empire State İmalat Endeksi, Mayıs ayı NAHB konut piyasası endeksi Almanya, Fransa, İtalya ve Euro Bölgesi’nde birinci çeyrek GSYIH, Almanya ve Euro Bölgesi’nde ZEW ekonomik durum endeksi, Almanya’da ZEW cari durum endeksi, İngiltere’de Mart ayı dış ticaret dengesi, Japonya’da Nisan ayı tüketici güven endeksi, yurt içinde TÜİK Şubat ayı hane halkı işgücü istatistikleri bulunuyor.

DÖVİZ PİYASASINDAKİ GELİŞMELERİ ANINDA İZLEYİN

[**BORSAYI CANLI VE ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

**](https://finans.mynet.com/borsa/canliborsa/)

MERKEZ DESTEĞİ ÇEKTİ, DOLAR ATEŞLENDİ
Dün sert bir hareketle uzun bir aradan sonra yeniden 1.81 seviyelerinin üzerine çıkan dolarda bu sabah bir miktar geri çekilme yaşanıyor.

Yunanistan endişelerine ek olarak Türkiye Merkez Bankası’nin istisnai gün uygulamasını bırakması ile TL dün çok hızlı yükseldi. Yabancı çıkışı da görüldü.

Kurda bu sabah ilk işlemler 1.8070 seviyelerinden geçiyor. Euro ise, 1.2850 civarında hareket ediyor.

Ekonomistler, dolar/TL kurunun 1.7950-1.8200 aralığında hareket etmesini bekliyor.

Teknik olarak bakıldığında; serbest piyasa dolar/TL kurunda satışların gelmesi durumunda destek olarak 1.7950, 1.7780, 1.7700 seviyeleri ifade ediliyor. Alımlarda ise 1.8100, 1.8200, 1.8300 seviyeleri direnç olarak öne çıkıyor.

Euro/dolar paritesinin yanı sıra Türkiye Merkez Bankası’nın normal gün uygulamasına ne kadar süre devam edeceği kur açısından önem taşıyor.

Euro/dolar paritesine baktığımızda, dün 1.2826-1.2907 bandında hareket eden paritede bu sabah ilk işlemler 1.2830 seviyesinde bulunuyor.

ALTIN VE PETROL TEPETAKLAK
Petrol fiyatları, Avrupa kaynaklı endişelerle son 5 ayın en düşük seviyesi olan 94 dolar civarına geriledi.

ABD ham petrolünün Haziran ayı teslimi varil fiyatı bugünkü işlemlerde 44 sent düşerek 94,34 dolar, Londra Brent tipi ham petrolün Haziran ayı teslimi varil fiyatı ise bugün 45 sent azalarak 110,55 dolar seviyesinde bulunuyor.

Altının ise, bu yılki kazanımları bitti.

Dolardaki yükselişin devamı, yatırımcının dolara yönelmesi, AB’nin belirsizliği altını güvenli liman olmaktan çıkardı. Uzmanlara göre; altındaki düşüşün kademe kademe azalması kaçınılmaz hale geldi.

Altının onsu bu sabah 1554.50 dolarda seyrediyor.

DIŞ BORSALAR ÇALKALANIYOR
Yunanistan'daki siyasi ve ekonomik karmaşa global borsaları çalkalamaya devam ediyor.

Avrupa borsalarında kayıplar yüzde 3’lere ulaşırken, ABD borsaları da Ocak ayından bu ayana en düşük seviyelerine geriledi.

ABD hisse senetleri piyasalarından Nasdaq yüzde 1.06 , S&P 500 yüzde 1.11 değer kaybetti. Dow Jones’ta ise dünkü işlemler 12.779-12.918 puan aralığında gerçekleşti ve yüzde 0.27 değer kaybı ile 12.820 puandan tamamlandı. Güney Amerika borsalarından Brezilya'da yüzde 3.21 değer kaybı vardı.

Avrupa borsalarından İngiltere yüzde 1.97, Almanya'da yüzde 1.94, Fransa yüzde 2.29 değer kaybetti.

6 Mayıs'taki seçimlerin ardından henüz bir hükümet kurulamayan Yunanistan'da liderler bugün tekrar biraraya gelecek, ancak ülkenin yeni bir seçime gitme olasılığı artıyor.

Diğer taraftan bugün görevi Sarkozy’den devralacak olan Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı Hollande’nin sonrasında Almanya Başbakanı Merkel ile yapacağı görüşme takip edilecek.

Makro cephede ise, Avrupa’dan gelecek birinci çeyrek büyüme verisi ve ZEW güven endeksleri izlenirken ABD’den de TÜFE ve perakende satışlar verileri takip edilecek.

Güne kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, aralarında UniCredit ve Intesa'nın da bulunduğu 26 İtalyan bankasının notunu 1 ila 4 kademe indirdiği haberleriyle başlayan Asya ve ABD vadelilerinde karışık bir görünüm ortaya konuyor.

Bu sabah, Japonya'da Tokyo Menkul Kıymetler Borsası Nikkei Endeksi, 73,10 puan (yüzde 0,81) değer kaybederek 8,900.74 puandan kapandı.

Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,56 değer kazanarak 19.844,98 puan, Çin'de Şangay bileşik endeksi yüzde 0,98 kayıpla 2.357,38 puan, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,54 düşüşle 1.903,36 puan, Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,41 yukarıda 16.283,14 puan ve Avustralya'da S&P/ASX 200 endeksi yüzde 0,81 düşüşle 4.262,10 puanda bulunuyor.

ABD'de Dow Jones en yakın vadeli kontratlarında hafif tepki yükselişi yaşanıyor.

Avro Bölgesi'nin geleceğine, Yunanistan'ın Avro'dan çıkıp çıkmayacağına dair belirsizliğin devam ettiği ortamda Avrupa borsalarının güne düşüşle başlamaları bekleniyor.

IG Markets analistleri FTSE 100'ün 16, Dax'ın 17 ve Cac-40'ın 11 puan kayıpla açılacağını tahmin ediyorlar.

Analistler, "Piyasalar, Yunanistan'ın temerrüde düşmesi ve Avro Bölgesi'nden çıkması potansiyelini agresif şekilde fiyatlıyor" değerlendirmesinde bulunuyorlar.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler