FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Devlet iç borçlanma senetleri nedir? Devlet iç borçlanma senetleri nasıl alınır?

En basit tanımı ile Hazine Müsteşarlığı tarafından ihraç edilen senetler olarak bilinen devlet iç borçlanma senetleri, DİBS olarak kısaltılmaktadır. Bu senetler; vadeleri, kupon taşımaları, ihraç edikleri para biriminin cinsi ya da faiz ödeme türüne göre sınıflandırılabilmektedir. DİBS ne demek, devlet iç borçlanma senetleri özellikleri nelerdir?

Devlet iç borçlanma senetleri nedir? Devlet iç borçlanma senetleri nasıl alınır?

İçindekiler

  • Devlet İç Borçlanma Senetleri Nedir?
  • Devlet İç Borçlanma Senetlerinin Özellikleri Nelerdir?
  • Devlet İç Borçlanma Senetleri Nasıl Alınır?

Hazine Müsteşarlığı tarafından ihraç edilen senetlere devlet iç borçlanma senetleri denilmektedir. DİBS olarak kısaltılan bu senetler, vadelerine ya da farklı niteliklerine göre sınıflandırılmaktadır. Likidite senetleri de Türkiye’de devlet iç borçlanma senedi ihraç yöntemlerinden biri olarak bilinmektedir.

Devlet İç Borçlanma Senetleri Nedir?

Kısaltması DİBS olan devlet iç borçlanma senetleri, Hazine Müsteşarlığı tarafından ihraç edilmektedir. Bu senetler, Hazine Müsteşarlığı tarafından yurt içi piyasa kapsamında ihraç edilen borçlanma senetleri olarak belirtilebilmektedir. Borçlu konumda olan devlet, devlet iç borçlanma senetleri sahiplerine ödemelerde bulunmaktadır. Dolayısıyla DİBS sahiplerine belli kupon ödeme tarihleri ile vade sonunda, borçlu olunan tutarda ödeme yapılmaktadır.

Söz edilen senetler, vadeleri süresince ikincil piyasalarda kurumlar ve kişiler tarafından alınıp satılabilmektedir. Ayrıca DİBS’ler, belirli niteliklerine göre sınıflandırılabilmektedir. Bu sınıflandırmanın yapılmasında dikkate alınan unsurlar ise devlet iç borçlanma senetlerinin ihraç yöntemleri, üzerlerinde kupon taşıma durumları, ihraç edildikleri para biriminin cinsi ve faiz ödeme türleridir. Devlet iç borçlanma senetlerinin en sık kullanılan sınıflandırma yöntemi ise vadeye göre olandır. Vadesine göre DİBS’ler aşağıdaki gibi ikiye ayrılmaktadır;

  • 1 yıldan daha kısa vadesi olan DİBS’ler, hazine bonosu olarak isimlendirilmektedir.
  • Devlet tahvili olarak isimlendirilen DİBS’ler ise 1 yıldan daha uzun vadelidir.

Devlet İç Borçlanma Senetlerinin Özellikleri Nelerdir?

En temel özelliği T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın güvencesi altında bulunması olan devlet iç borçlanma senetlerinin farklı nitelikleri de mevcuttur. Bu senetlerin diğer özellikleri şu şekildedir;

  • DİBS’ler, hamiline yazılı olarak çıkmaktadır.
  • Senetler; yüksek likidite değerine sahip olup, vergi avantajı sağlamaktadır.
  • Kuponlu olan DİBS’ler, kupon faizi ile birlikte dönemsel olarak nakit akımı oluşturmaktadır.
  • Devlet iç borçlanma senetleri; vade bitimi beklenmeden, işlemin yapılacağı süreçteki piyasa koşullarına bağlı olarak nakde çevrilebilmektedir.

Devlet İç Borçlanma Senetleri Nasıl Alınır?

Herhangi bir banka ile iletişime geçilerek ya da finansal aracı kurumla bağlantı kurularak devlet iç borçlanma senedi alınabilmektedir. Yani kişi, hesabının bulunduğu her bankadan DİBS alabilme şansına sahiptir. Ayrıca ilgili bankanın müşteri hizmetlerine ulaşılması sayesinde devlet iç borçlanma senedine yatırım yapılması da mümkündür. Bununla birlikte DİBS alma sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, alt limitler olmaktadır. Çünkü bu işlem için bazı bankaların 250 TL gibi bir alt limit belirlediği bilinmektedir. Güncel DİBS alım alt limitinin öğrenilmesi için ise yine ilgili banka ile iletişime geçilmesi uygundur.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler