FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar kurunda yükseliş hız kazandı! Ay başından beri yüzde 7,5...

Geçtiğimiz haftadan bu yana yükselişini sürdüren dolar fiyatı Fed Başkanı Powell'ın enflasyona karşı faiz artırımı mesajının ardından yükselişini bugün de sürdürüyor. "Bugün dolar kaç TL?" sorusu yatırımcıların gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Peki döviz kurlarında son durum ne? İşte piyasalara ilişkin son dakika gelişmeleri ve anlık, canlı, güncel rakamlar...

Dolar/TL kuru geçtiğimiz hafta başlattığı yükseliş hareketini bugün de devam ettiriyor. Avrupa'da savaş ve Çin'de salgın tedbirlerine yönelik gelişmeler, küresel ekonomide enflasyonist baskıların gelecek dönemde daha da artacağına yönelik endişelerin gündemde kalmasına neden oluyor. Yüksek enflasyonla mücadele kapsamında merkez bankalarının agresif faiz artırımına başvuracağı beklentileri de güçlenirken, bu durumun ülkeleri resesyona sürükleyeceğinden endişe ediliyor.

1652846777271

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın dün yaptığı açıklamalar da agresif faiz artırımlarının devamına işaret etti. Enflasyon düşene kadar faiz artırımına devam edeceklerini belirten Powell, "Enflasyonun net ve inandırıcı bir şekilde düştüğünü görmeliyiz. Eğer bunu göremezsek, o zaman daha agresif hareket etmeyi düşünmemiz gerekecek." diye konuştu.

iStock-1097158614

16 SINIRINA DAYANDI

Risk iştahındaki artışın etkisiyle dolar endeksi 20 yılın zirvesinden düşüşünü 3’üncü güne taşıdı ve 103,4 seviyesinde dengelendi. Türk Lirası diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinin gerisinde hareket ederken, dolar/TL kuru dün 15,89’u görmesinin ardından 15,79 seviyelerine kadar düşmüştü. Ancak Powell’ın açıklamaları sonrası dolar/TL kuru bu sabah 15,90 seviyesinin üzerine yükseldi. Kur 18 Mayıs Çarşamba günü 15,98’ in de üzerini test etti. Euro/TL ise 16,80 liradan işlem görüyor.

Analistler, enflasyon ve büyüme odaklı risklerin devamına işaret eden gelişmelerle yatırımcıların getiri arayışının sürdüğünü belirterek, pay piyasalarında oynaklığın bir müddet daha gündemde kalmasının beklendiğini söyledi.

"DÖVİZ TALEBİ ÇOK YÜKSEK"

Reuters'a konuşan bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Dolar/TL'de 15 üzerinde bireysel talep görmeye başladık yabancılar ise çok aktif değil piyasada. Kurumların döviz talebi ise çok yüksek. Döviz arzı ise sadece kamudan yapılıyor. Enerji ithalatı için de yüksek bir döviz ihtiyacı var. Bu tablonun ötesinde küresel dolar talebi de çok yüksek, tedarik zincirleri sorunlu. Dış şartlar da Türkiye lehine değil. Dolayısıyla dolar/TL'nin 15 altında kalması imkansızdı. Şimdi yeni politika seti içinde dolar/TL'nin hangi bantta kalacağını ve bu yeni bandın ne kadar sürdürülebilir olduğunu görmeye çalışıyoruz. Yeni enstrümanlarla bunun nasıl destekleneceği önemli" dedi.


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler