FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolar uçtu, altın sert düştü

Gece gelen haber piyasaları salladı

Dolar uçtu, altın sert düştü

FED Başkanı Yellen'ın açıklamaları sonrası hem gelişmiş hem gelişen ülke kurları dolara karşı değer yitirdi. Dolar/TL 2.2430'a çıktı. Borsalar ve altın sert düştü.

FED Başkanı Janet Yellen'ın yaptığı açıklamalarla birlikte, gelecek yılın Nisan ya da Mayıs ayında faiz artırım sürecinin başlayacağı yönündeki algı, piyasalarda risk alma iştahını tamamen tersine çevirdi. Açıklamanın ardından gelişen ülke kurları değer kaybetmeye başlarken, hisse senedi piyasaları da yapılan bu açıklamanın ardından faiz artırımını fiyatlamaya başladı.

Türk Lirası gelişen ülke kurları arasında önemli ölçüde satış yiyen kurlardan biri olurken, ABD seansının kapanışında 2.2440 seviyesine kadar yükseldi. Diğer gelişen ülke para birimlerinde de satışlar yüzde 1'leri buldu. Diğer yandan dolar sadece gelişen ülke para birimlerine karşı değil, gelişmiş ülke para birimlerine karşı da faiz artışı söylemiyle birlikte değer kazandı. Dolar Endeksi hafta başında 79.20'lere kadar gevşemişken, bugünkü açıklamalar sonrasında 80'in üzerine çıktı.

Euro/dolar paritesi 1.39'un üzerindeki seyrinin ardından açıklamalar sonrasında 1.3820 seviyesine kadar geriledi. Diğer taraftan ABD hisse senetlerinde de satış hakimdi.

S&P 500 endeksi yüzde 0,61 değer kaybederek günü 1.860,77 puandan kapattı. Dow Jones yüzde 0,70 oranında düşüş kaydederek 16.222,17 puan oldu. Nasdaq endeksi de yüzde 0,59 kayıplı 4.307,60 seviyesine geriledi.

Yellen'ın açıklamalarının en fazla negatif etkilediği yatırım enstrümanlarından biri altın olurken, ons fiyatı 1.329 dolara kadar geriledi. ABD 10 yıllık tahvil faizi ise yüzde 2.77 seviyesine kadar çıktı

Borsa Fed'in kararına nasıl tepki verdi?

İstanbul kararları sonrasında küresel piyasalardaki negatif seyrin etkisiyle güne önceki kapanışa göre 175,06 puan düşüşle 65.312,01 puandan başladı.

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri dünkü kapanışa göre ortalama yüzde 0,27 oranında değer kaybederken, bankacılık endeksi yüzde 0,53, holding endeksi yüzde 0,49 oranında düşüş kaydetti.

Analistler, Fed'in faiz artırımına başlamasına yönelik tarih beklentilerinin dünkü açıklamalarla öne çekilmesinin gelişen ülke para birimleri ve faizler üzerinde baskı oluşturduğunu ifade ederek, buna karşılık Borsa İstanbul'da son bir haftadır görülen alıcılı seyrin bugün açılışta pozitif ayrışmayı sağladığını kaydediyor. Dolar/TL'de 2,2420 ve 2,25 seviyelerinin direnç, BIST 100 endeksinde 64.100 seviyesinin destek konumunda olduğunu ifade eden analistler, piyasaların ABD verilerine olan hassasiyetinin artabileceğine değinerek, bugün açıklanacak haftalık işsizlik, ikinci el konut satışları ve Philadelphia Fed endeksi verilerinin takip edileceğini vurguluyor.

[**

**](https://finans.mynet.com/haber/detay/dunya/fed-faiz-oranlarini-acikladi/92900/)

[**

**](https://finans.mynet.com/haber/detay/dunya/fed-faiz-oranlarini-acikladi/92900/)

[

****](http://app.lk/mynetfinans?=f)

CANLI BORSAYI ÜCRETSİZ İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

DÖVİZ KURUNU 24 SAAT CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Serbest piyasa

Döviz çevir

Döviz çevirici


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler