FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dolarda yükseliş bitti mi?

Merkez Bankası’ndan faiz koridorunun artırılacağı sinyali, doları 1.93'lere çekti.

Dolarda yükseliş bitti mi?

Selçuk Altun - Mynet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, küresel düzeyde para ve maliye politikalarına ilişkin belirsizlikler ve bunların yol açtığı oynaklığın Türk ekonomisinde fiyat istikrarını ve finansal istikrarı bozmasına izin verilmeyeceğini, 23 Temmuz'daki PPK toplantısında faiz koridorunu ölçülü bir şekilde genişletme adımı atabileceklerini belirtti.

Başçı ayrıca, Eximbank aracılığıyla ihracatçıya verilen kredilerin iki katına çıkarılacağını, böylelikle net rezerv biriktirme hızının da artırılacağını açıkladı.

Merkez Bankası Başçı’nın açıklamalarını takiben dolar kuru hızla 1,93 seviyelerine geriledi ve faiz oranlarında Hazine’nin tahvil ihalelerinin başarılı geçmesinin de etkisi oldu.

Sepet kurda da 2,25 seviyelerinden 2,23’lere geril çekilme yaşandı.

Bu sabah itibari ile baktığımızda, kurda dünkü seviyelerin korunduğu gözleniyor.

Serbest piyasada bu sabah itibarıyla 1,9315 TL'den alınan dolar 1,9319 TL'den satılıyor.

2,5285 TL'den alınan Euro'nun satış fiyatı ise 2,5295 TL olarak gerçekleşiyor.

Diğer taraftan, Euro/dolar paritesi 1,3091 seviyesinde seyrediyor.

MERKEZ NEDEN BU ADIMI ATTI?
Son dönemde oynaklığın giderek arttığı piyasalarda, TL'nin Mayıs başından bu yana dolar karşısındaki değer kaybı geçtiğimiz hafta başında yüzde 10’a ulaşmıştı.

TCMB’nin Haziran ayında yeniden başladığı döviz satım ihaleleri ile 6.3 milyar dolarlık döviz satışı kurdaki tansiyonu düşürmeye yetmemişti. Faiz oranlarının da 17 Mayıs’taki tarihi dibi olan yüzde 4.61 seviyesinin iki katına yükselmesi, piyasada faiz artışının gerekliliği yönündeki değerlendirmeleri artırmıştı.

Uzmanlar, gerek döviz rezervlerindeki erimenin tedirginlik unsuru olmaya başlaması gerekse yabancı kaynaklarda faiz artırımının gerekliliğine işaret eden raporları sonrasında Merkez Bankası'ndan bu yönde gelen açıklamayı, son dönemdeki yabancı çıkışını engellemeye dönük bir tedbir olarak değerlendiriyor.

Bu çerçevede Hazine’nin bugün düzenleyeceği 2 yıl vadeli gösterge tahvilin yeniden ihracı yakından takip edilecek.

DÖVİZ KURUNU 24 SAAT CANLI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN
Serbest piyasa

Döviz çevir

Döviz çevirici


Express


En Çok Aranan Haberler