FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Merkez, doları 1,9436'ya kadar düşürdü

Dolar kuru, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) müdahaleleriyle 1,9436'ya geriledi.

Merkez, doları 1,9436'ya kadar düşürdü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün güçlü ek parasal sıkılaştırma önlemleri çerçevesinde miktar bazlı haftalık repo ihalesi açmazken gün içinde 7 kez döviz satım ihalesi ile 2 milyar 250 milyon dolarlık döviz satışı gerçekleştirdi.

TCMB Başkanı Erdem Başçı, bugünden itibaren güçlü bir ek parasal sıkılaştırma uygulamasına başlanacağını belirterek, "Ek parasal sıkılaştırmanın güçlü, etkili ve geçici olması esastır. Uygulamanın süresi döviz piyasasındaki gelişmelere bağlı olarak belirlenecektir" açıklaması yapmıştı.

Açıklamanın ardından gün içinde dövizdeki volatiliteye bağlı olarak her biri 250 milyon dolarlık 5 tane ve her biri 500 milyon dolarlık 2 tane olmak üzere toplam 2 milyar 250 milyon dolarlık döviz satım ihalesi gerçekleştirildi.

[

****](https://finans.mynet.com/haber/detay/borsa/borsa-yine-terse-dondu/87677/)

Bankalararası piyasanın açılışında 1,9739 ile tarihi zirvesine yükselen dolar/TL, TCMB'nin döviz satım ihaleleri ile piyasaya müdahale etmesinin ardından gün içinde en düşük 1,9436 seviyesine kadar geriledi.

TCMB'nin ek parasal sıkılaştırma politikası çerçevesinde bu yıl ilk defa 11 Haziran'da döviz satım ihalelerine başlanmıştı. 11 Haziran 5 Temmuz arasında düzenlenen ihalelerle piyasaya 2 milyar 650 milyon dolarlık döviz satışı gerçekleştirilmişti.

Bugün yapılan ihalelerde satılan döviz miktarı ise 2 milyar 250 milyon dolarla bir günde yapılan en yüksek döviz satışı oldu. 11 Haziran - 5 Temmuz arasında satılan dövizin yüzde 85'lik kısmına denk gelen miktar bugünkü ihalelerle piyasaya verildi. TCMB'nin 11 Haziran'dan bugüne kadar yaptığı döviz ihaleleriyle sattığı tutar 4 milyar 900 milyon dolara ulaştı.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler