FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

97 yıllık geleneği bozdu

ABD Merkez Bankası Fed Başkanı Ben Bernanke’nin dünkü faiz kararı sonrası kurumun tarihinde ilk kez kameraların karşısına geçip basın toplantısı düzenlemesi, ABD finans tarihinde yeni dönemi başlattı.

97 yıllık geleneği bozdu

ABD Merkez Bankası Fed Başkanı Ben Bernanke’nin dünkü faiz kararı sonrası kurumun tarihinde ilk kez kameraların karşısına geçip basın toplantısı düzenlemesi, ABD finans tarihinde yeni bir dönemi başlattı. Bugüne dek yatırımcılar Fed toplantısı sonrası yapılan 150 kelimelik açıklamanın şifrelerini çözüp pozisyon alıyordu. Hatta bu bile görece yeni bir uygulama çünkü kararların yazılı metinle açıklanması 1994’te eski Fed Başkanı Alan Greenspan’in inisiyatifiyle başlamıştı. Fed’i iyi takip edenlerin bir tür Kremlinoloji mahareti olarak tanımladığı bu alışkanlık da yeni dönemde tedavülden kalkmış oldu. Çünkü Bernanke, gazetecilerin kendisine yönelttiği soruları doğrudan cevaplamak durumunda kaldı.

‘Teşekkürler anne’
Bir gazetecinin sorduğu, “Neden basın toplantısı düzenlemeye karar verdiniz, sizi buna iten ne oldu?” sorusuna verdiği yanıta, “Teşekkürler anne...” sözleriyle başladı ve bu noktaya değindi. Bernanke, “Merkez bankacılığının gizemi ne yaptınızı kimsenin bilmemesi gibiydi. Artık böyle değil, uzun vadeli, kısa vadeli beklentilerimizi, toplantı tutanaklarımızı, konuşmalarımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz” dedi. Şeffaflığı artırmak istediklerini belirten Fed Başkanı, “Başkanın konuşması piyasalarda fazla oynaklık yaratır diyenler de vardı. Faydalarının risklerden ağır bastığına karar verdik” dedi.

Piyasalar diken üstündeydi
Yaklaşık bir saat süren basın toplantısında Bernanke’ye en çok işsizlik, enflasyon ve dolardaki değer kaybı üzerine sorular soruldu. Bernanke, “Güçlü doların hem ABD, hem de dünya ekonomisi için faydalı olacağı görüşündeyim, bunun orta vadede sağlanacağına da inanıyorum” derken, petrol ve gıda fiyatlarındaki artışın ekonominin geri kalanına yansımasını beklemediğini, bu nedenle enflasyon konusunda Fed’in uzunca bir süre kaygılı olmadığını belirtti. Bernanke, ABD’nin bugün açıklanacak ilk çeyrek büyüme verisinin de yüzde 2’nin biraz altında kalmasını beklediklerini ekledi.
Dün piyasaların gözü kulağı Bernanke’deydi. Gergin bekleyiş sürerken dolar, faizde değişiklik olmayacağı beklentisiyle birçok para birimi karşısında değer kaybetti. Euro/dolar paritesi 2009 Aralık ayından bu yana ilk kez 1.47’yi gördü. Euro/dolardaki harekete bağlı olarak dolar/TL de 1.5210 seviyesine geriledi. Dünya borsalarına giriş olmasına karşılık, İMKB-100 endeksi günü bankacılık hisselerine gelen satış nedeniyle yüzde 1.07 düşüşle tamamladı.

ABD Merkez Bankası Fed’in Başkanı Ben Bernanke dün ilk kez faiz toplantısından sonra kameraların karşısına geçip canlı yayında soruları yanıtladı. Bernanke toplantıda güçlü doların ABD ve dünya ekonomisi için iyi olacağı mesajı verdi.

‘600 milyar dolarlık tahvil alımı’ haziranda bitiyor
Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) dün her zamankinden iki saat erken açıkladığı toplantı kararına göre gösterge faizi yüzde 0-0.25 seviyesinde sabit bıraktı. Toplantıdan çıkan en net sonuç, 600 milyar dolarlık tahvil alım programının daha önce açıklandığı gibi haziranda sona erecek olmasıydı. FOMC, enerji sektörü ve diğer mallardaki fiyat artışının enflasyonu yükseltmesinin geçici bir durum olacağını ve uzun vadeli enflasyonun sabit kalacağını da açıkladı. Bu da para politikasında sıkılaştırmaya gitmek için FOMC’nin bir neden görmediği anlamına geliyor.

TCMB de artık kararını piyasa açıkken duyuruyor
Merkez bankalarının piyasalar ile daha doğrudan bir iletişim içinde olması gerektiğiyle ilgili finans dünyasında devam eden bir tartışma var. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) da bu yılın başından itibaren bu yönde önemli bir adım attı ve faiz kararlarının alındığı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının sonrasında yaptığı yazılı açıklamayı eskiden olduğu gibi saat 19:00 yerine piyasalar açıkken 14:00’te yapmaya başladı. Ocak ayında saat 14:00’te yapılan ilk PPK kararı açıklaması ise piyasaları gafil avlamıştı. PPK’dan çıkan sürpriz 25 baz puanlık faiz indirimi, karar açıklanmadan önce 1.5530’lardan işlem gören dolar/TL’yi bir anda 1.5820’ye kadar çıkarmıştı.

Express


En Çok Aranan Haberler