FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ABD-Güney Kore serbest ticaret anlaşması

ABD ile Güney Kore arasında dört yıl önce imzalanan serbest ticaret anlaşmasını hayata geçirme yönünde harekete geçildi.

ABD ile Güney Kore arasında dört yıl önce imzalanan serbest ticaret anlaşmasının önündeki engellerden ilki kalktı.

ABD Temsilciler Meclisi'nin konuyla ilgili komisyonu Güney Kore, Panama ve Kolombiya ile serbest ticaret anlaşmalarının meclis gündemine sunma kararı aldı.

Anlaşmaların hızla onaylanması yönündeki hareketlilik ABD ekonomisinin yavaşlayıp, işsizliğin artmakta olduğu bir döneme rastlıyor.

Anlaşmaları destekleyenler, bunların onaylanmasının ABD ihracatını artıracağı ve yeni istihdam yaratacağı kanısında.

Güney Kore ile imzalanan anlaşma, 1994 yılında imzalanan ve NAFTA kısa adıyla bilinen, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşmasından bu yana ABD'nin imzaladığı en büyük ticaret anlaşması.

Bazı tahminlere göre, anlaşma ABD'nin Asya'ya yaptığı ihracatı 10 milyar dolar civarında artıracak.

Anlaşma 2007 yılında imzalandı ancak Güney Kore'nin ABD otomotiv şirketlerine uyguladığı gümrük vergisi Amerikalılarda kaygıya neden oluyordu.

Taraflar geçen yıl bu konuda bir anlaşmaya vardı.

Anlaşma uyarınca Güney Kore ABD yapımı otomobillere gümrik vergisini şlk etapta yarı yarıya indirerek %4'e çekmeyi, dört yıl içinde de tamamen kaldırmayı taahhüt etti.

ABD de aynı süre içinde Güney Kore yapımı araçlara uygulanan %2,5'luk gümrük vergisini kaldıracak.

Güney Kore aynı zamanda, Kore'nin güvenlik standartlarının altında kalan Amerikan araçlarından yılda 25 bine kadarının ithaline izin verecek.

Express


En Çok Aranan Haberler