FİNANS

AB’de ‘finansal vergi’ çatlağı

AB ekonomi ve maliye bakanları, son olarak İtalya ve Fransa’nın da yüksek borçları nedeniyle endişeyle izlenir hale gelen Euro krizine çare aramak üzere dün bir kez daha toplandı.

AB’de ‘finansal vergi’ çatlağı

Ancak toplantının bir numaralı gündem maddesi olan banka ve finans kuruluşlarına mali işlemler vergisi konulması önerisi kabul görmedi. İlk kez resmi olarak görüşülen finansal işlemler vergisine Belçika, Avusturya ve Fransa destek verirken, İngiltere ve İsveç şiddetle karşı çıktı. Almanya ise, piyasalarda spekülatif alım-satım hareketlerini önlemek için getirilmesi istenen finansal işlemler vergisinin sadece Euro Bölgesi’nde değil tüm dünyada geçerli olması halinde işe yarayacağını söyledi.

Ülkeler bölündü
İsveç Maliye Bakanı Anders Brog, “Mali işlemler vergisi Avrupa’da ekonomik büyümenin yavaşlatılması ve borç yükü ağır ülkelerin borçlanma maliyetlerinin yükseltilmesi için çok etkin bir yöntem olur” eleştirisinde bulundu. Avusturya Maliye Bakanı Maria Fekter, “Mali işlemler vergisinin en azından Euro Bölgesi’nde uygulanması taraftarıyım. Çünkü bu, piyasalara sinyal göndermek demek. Piyasalar bize sorun çıkarıyor o halde onlar da istikrara katkı yapmalı” dedi.

Avrupa’nın finansal hizmetlerinin yüzde 80’inin Londra’da verildiğini hatırlatan İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, “Dünyada böylesi ek bir vergi verecek tek bir banka ve bankacı yok şu dönemde. Bu vergileri ödeyecek olan kişiler bankalar değil emekliler” diye konuştu.

57 milyar Euro
AB Komisyonu, hisse senedi ve tahvil işlemlerinden binde 1 ve türev araçlarından onbinde 1 oranında alınacak vergiyle yılda 57 milyar Euro toplanabileceğini tahmin ediyor. AB Komisyonu “Tobin Vergisi” olarak da adlandırılan mali işlemler vergisinin 2014 yılından itibaren küresel düzeyde uygulanması için lobi yapıyor.

İtalya’nın faizi 6.7’yle rekor kırdı 600 milyar Euro korkusu oluştu
Ekonomik büyüklüğünün yüzde 120’sine ulaşan 1.9 trilyon Euro’luk kamu borcuyla İtalya’nın kurtarılma operasyonuna ihtiyaç duyması halinde 600 milyar Euro’luk kaynağa ihtiyaç var. 440 milyar Euro’luk Avrupa Mali İstikrar Fonu’nun elinde, daha önceki Yunanistan, Portekiz ve İrlanda operasyonları nedeniyle 200 milyar Euro kaldı. Uluslararası piyasalarda 10 yıllık İtalyan tahvillerinin faiz oranı dün yüzde 6.73 ile yeni bir rekor kırarken psikolojik eşik kabul edilen yüzde 7 seviyesinin aşılması halinde İtalya’nın Euro krizinin yeni kurbanı olmasından endişe ediliyor.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler