FİNANS

AB'den krizdeki ülkelere ek süre

Avrupa Komisyonu, ekonomik büyümede istenen seviyeye ulaşılamadığı endişelerine yanıt olarak bazı Avrupa Birliği ülkelerinde uygulamaya sokulan kemer sıkma önlemleri için ek süre tanıyacağını açıkladı.

Avrupa Komisyonu, ekonomik büyümede istenen seviyeye ulaşılamadığı endişelerine yanıt olarak bazı Avrupa Birliği ülkelerinde uygulamaya sokulan kemer sıkma önlemleri için ek süre tanıyacağını açıkladı.

Komisyonun açıklaması, üye ülkeler için hazırlanan 2013 yılı tavsiye raporlarının bir parçası olarak yapıldı.

Komisyon, altı üye ülkenin bütçe açığını kapatabilmeleri için daha fazla zaman tanımaya karar verdi. Fransa, Hollanda, İspanya, Polonya, Portekiz ve Slovenya borçlarını ödemek ve bütçe açığını kapatmak için daha fazla zamana sahip olacak.

Ek süre

Resesyona giren Avrupa Birliği'nin ikinci büyük ekonomisi Fransa'ya, bütçe açığını gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 3'üne indirmek için iki yıl ilave süre tanındı.

Avrupa Komisyonu, ekonominin düzene girebilmesi için Fransa'da, bütçeye büyük yük getiren emeklilik sistemi de dahil reformlara hız verilmesi gerektiğini vurguladı.

Geçen yıl kapsamlı bir kurtarma paketi ihtiyacına düşmekten son anda kurtulan İspanya'ya da iki yıl ek süre tanındı. İspanya, borç açığını 2016 yılına kadar gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 2,8'ine indirmek zorunda.

Borç kriziyle mücadele etmeleri için Hollanda'ya bir yıl, Portekiz, Polonya ve Slovenya'ya da ikişer yıl ek süre verildi.

Belçika için ise süre uzatmasına gitmeyen Komisyon, bu ülkenin, yüzde 2,7'lik borç hedefine ulaşabilmesi için ilave kemer sıkma önlemlerini yürürlüğe sokmak zorunda olduğunu belirtti.

Komisyon'un açıklamasında, Malta'daki ekonomik gidişatın yakından izlenmeye devam edileceği ifade edilirken Belçika, bütçe açığını kapatmak için yeterince çaba göstermemekle eleştirildi.

'Rahatlamak için sebep yok'

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, bu ülkelere tanınan sürenin rahatlamak için bir gerekçe olmaması gerektiğini altını çizdi ve hükümetlerin elde ettikleri ek süreyi akıllıca kullanarak rekabeti arttırması gerektiğini söyledi.

İtalya, Letonya, Macaristan, Litvanya ve Romanya'nın bütçe açığını kapatmak için gereken adımları attığını belirten Komisyon, bu ülkelerin 'Aşırı Açık Prosedürü Listesi' olarak adlandırılan ve Komisyon'a bu ülkelerin ekonomileri üzerinde daha geniş söz hakkı veren uygulamadan çıkarılmaları gerektiğini belirtti.

'Yakından izlendiği' belirtilen Malta ise, Avrupa Komisyonu tarafından Aşırı Açık Prosedürü Listesi'ne ilave edildi.

Komisyon'un üye ülkelerle ilgili tavsiyeleri, Haziran ayında yapılacak Avrupa Birliği liderler zirvesinde tartışılacak. Karaların daha sonra üye ülkelerin maliye bakanları tarafından resmen onaylanması gerekiyor.

OECD raporu

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü OECD, yayınlanan son raporunda Euro Bölgesi ülkeleri için öngördüğü büyüme tahminini düşürdü ve Avrupa Merkez Bankası'ndan, büyümeyi destekleyecek daha fazla adım atmasını istedi.

Avrupa Merkez Bankası'nın, büyümeyi hızlandırmak için, 'parasal gevşeme' uygulamasını genişletebileceğinin de sinyallerini veren OECD Avrupa'da devam eden zayıf büyüme çizgisinin, küresel ekonomi için olumsuz etkilere neden olabilecek bir stagnasyona (ekonomik durgunluk) dönüşebileceği uyarısında bulundu.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler