FİNANS

Bundan sonra ne olacak?

Yunanistan'da kreditörlerin şartları için gidilen referandumda halk kararını verdi.

Bundan sonra ne olacak?

Açıklanan verilere göre oyların tamamına yakını sayıldı ve "hayır" diyenler ezici çoğunlukla, Aleksis Çipras hükümetine destek çıktı. Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis oyların çoğunluğunun sayılmasının ardından açıklama yaptı. Varufakis: "Bugün 'Hayır' oyu, demokratik bir Avrupa için 'Evet' oyudur" dedi. Eski Başbakan ve Muhalefet Lideri Antonis Samaras da partisinden istifa etti.

[

**](https://finans.mynet.com/haber/detay/dunya/yunanistan-maliye-bakani-istifa-etti/102132/)

Yunanistan'da referandum için oy verme işlemi saat 07.00'de başladı ve saat 19.00'da sona erdi.

Kayıtlı 9 milyon 855 bin 29 seçmenin olduğu Yunanista n'da 20 bine yakın sandıkta oy kullanıldı.

Yunan yetkililer, halkın oylamada hayır oyu vermesi durumunda, Pazartesi günkü Eurogroup toplantısında ellerinin daha güçlü olacağını savunuyor.

Öte yandan referandumdan 'hayır' çıkarsa, Yunanistan'ın eurodan çıkış ihtimali artacak.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, "Eğer Yunanlılar 'hayır' oyu kullanırsa, Yunanistan'ın pozisyonu dramatik olarak zayıflar" demişti.

OYLARIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU SAYILDI
Oyların yüzde 90'nına yakın bir bölümü sayılırken, 'hayır' seçmenin yüzde 61,5, 'evet' ise yüzde 38,4'ünün desteğini aldı.

Sonuçların netleşmesinin ardından parlamento binasının bulunduğu Sintagma meydanına çıkan binlerce kişi 'Hayır, Hayır' diye bağırarak zaferi kutladı. Yunan hükümeti, 'hayır' oyu ile kreditörler karşısında elinin güçleneceğini düşünüyor. Euro Bölgesi liderlerinin Salı günü son durumu değerlendirmek üzere bir araya gelmeleri bekleniyor.

ATM'LERDE PARA BİLE KALMADI

SAMARAS İSTİFA ETTİ

Yunanistan'ın merkez sağ muhalif Yeni Demokrasi partisi lideri Antonis Samaras parti liderliğinden istifa etti.

Geçen yıl Ocak ayına kadar Yunanistan'ın Başbakanı olan Samaras, 'Evet' kampanyasının öncülerindendi.

Sandıktan 'Hayır' oyu çıkması üzerine, Samaras'a istifa çağrıları yapılıyordu.

"DEMOKRASİ KAZANDI"

Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos, "Yunanlar tehdide boyun eğmez, demokrasi kazandı" açıklamasını yaptı.

Yunanistan'da bugün yapılan referandumdan sonra anketlerin 'hayır' oylarını önde göstermesi üzerine Twitter hesabından açıklama yapan milliyetçi Bağımsız Yunanlar lideri Kammenos, "Yunanlar tehdite boyun eğmeyeceklerini kanıtladılar. Demokrasi kazandı." diye yazdı.

Hükümet Sözcüsü Gavril Sakellaridis de ANT1 kanalında yaptığı açıklamada, bugünden itibaren özlü bir müzakere başlatılacağını söyledi. Anket sonuçlarının ardından konuşan Sakellaridis, "Halk net bir yetki ile hükümete duruşunu koru, kreditörlerin önerilerini kabul etme dedi." ifadelerini kullandı.

YUNANİSTAN'DA KRİZ SANATA DÖNÜŞTÜ

Sakellaridis, "Bu sonuçla Başbakan, Yunan halkından çok net bir yetki aldı." şeklinde konuştu.

Devlet Bakanı ve Başbakan Çipras'ın sağ kolu Nikos Papas da ilk anket sonuçları açıklandıktan sonra yaptığı açıklamada, "Eğer 'hayır' sonucu çıkarsa, daha iyi bir anlaşma olacak." dedi. "Hayır, küresel bir mesaj olacak. Bankalarda nakit olmaması için bir neden yok." dedi.

Varufakis, sandıktan önlemlere 'hayır' çıkması durumunda bankaların Salı günü açılacağını söylemişti.

Bankalardaki nakit bitmek üzere olduğundan, Salı gününe kadar Avrupa merkez bankası'nın Yunanistan'a nakit akışını sağlaması gerekecek. Avrupa Merkez Bankası'nın da bu akşam referandum sonuçlarını değerlendirmesi bekleniyor.

9 MİLYON SEÇMEN 20 BİN SANDIKTA OY KULLANDI

Yunanistan'da Kayıtlı 9 milyon 855 bin 29 seçmen bulunuyor. Bu seçmenler ise 20 bine yakın sandıkta oy kullandı. Komşuda kayıtlı seçmenlerden 5 milyon 82 bini kadın. Seçmenlerden 108 bini ise ilk kez oy kullandı.
yunanistan-secim-sonuclari.jpg

Geçen ayın sonlarına doğru gerçekleşen Avro Kuşağı Maliye Bakanları Toplantısı'nda Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası, Uluslararası Para Fonu'nun sunduğu ve iki metinden oluşan mevcut kurtarma paketinin tamamlanması, ileriye dönük reformlar ve borç sürdürülebilirlik analizinden oluşan teklifin hükümetçe kabul edilip edilmemesi için sandığa giden halk "evet" ya da "hayır" diyecek. Referandumun geçerli olabilmesi için kayıtlı seçmenin yüzde 40'ının sandığa gitmesi gerekiyor.

TAM 7 KEZ SANDIĞA GİTTİLER
Yunan vatandaşları 41 yıl sonra bir halk oylaması için sandığa gitti.

Yunanistan'da 1920 ile 1974 yılları arasında 7 kez referandum yapıldı. İlki 1920 olmak üzere, 1924, 1935, 1946, 1968, 1973 ve 1974 yıllarında referandum gerçekleşti. Son referandum 1974 yılında Konstantinos Karamanlis'in başbakanlığı döneminde Albaylar Cuntası'nın devrilmesinin ardından kraliyetin kaldırılması için yapılmıştı.

Söz konusu referandum da sandığa giden yüzde 70 Yunan vatandaşı, Cumhuriyet için "evet" demişti.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Bu durumda eurodan çıkış ihtimali çok artacak. Eurodan çıkışın ilk adımı maaş ve emekli aylıklarının tamamı yerine sadece bir kısmı ödenecek.

Yunan kamusunun tahvilleri ise çöp olacak. Ülke yıllarca sürecek bir maceranın ortasında kalacak.

Bu gelişmelerin ağırlığı altında Syriza hükümeti, en geç 2-3 ay içerisinde seçimlere gitmek zorunda kalacak.

Ancak euro ve AB bağlamında ülke zararı iliklerine kadar yaşamış olacak.

BAŞKA PARA BİRİMİ

Avrupa da Yunanistan'daki referandumu yakından izliyor. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, oylama öncesi yaptığı açıklamada, "hayır" çıkması halinde Yunanistan'ın başka bir para birimine geçmesi gerektiğini söyledi.

Schulz, "Yunanistan, bu referandumdan sonra hala euroda kalacak mi? Böyle olmalı ama eğer Yunanlar referandumda "hayır" derse o zaman başka bir para birimine geçmeleri gerekiyor, çünkü euro ödeme aracı olmayacak" dedi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı, yeni bir para birimine geçtiği an o ülkenin euro bölgesinden çıkmış olacağını vurguladı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler