FİNANS

Dış borsalar dün coştu, bugün sakin

Yunan Hükümeti’nin referandumdan vaz geçtiğinin açıklanması ve Euro MB’nın faiz kararı ile piyasalar yükselişe geçti.

Dış borsalar dün coştu, bugün sakin

Selçuk Altun / Editör Önceki gece Yunanistan’ın AB Liderler Zirvesi kararlarını referanduma götüreceğine dair yaptığı çıkışı tersine çevirmek için yapılan Merkel-Sarkozy ve Papandreu görüşmesinden bir sonuç çıkmaması dün piyasaların sert satışlar ile başlamasına neden oldu.

Gün içerisinde Papandreu’nun istifa edeceği söylentileri bile yayılsa da Papandreu istifa etmeyeceğini açıkladı. Yunan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos’un Yunan Hükümeti’nin referandumdan vaz geçtiğinin açıklanması ve Euro MB’nın faizlerde beklenmedik indirim kararı ile piyasalar yeniden yükselişe geçtiler.

Avrupa’da borsa endeksleri dünü yüzde 3’e yaklaşan yükselişler ile kapatırken, ABD borsa endeksleri de benzer bir seyir ile günü kapattılar.

ABD hisse senetleri piyasalarından Nasdaq yüzde 2.20, S&P 500 yüzde 1.88 değer kazandı. Dow Jones’ ta ise dünkü işlemler 11.835-12.065 puan aralığında gerçekleşti ve yüzde 1.76 değer kazancı ile 12.044 puandan tamamlandı.

Avrupa borsalarından Almanya'da yüzde 2.81, İngiltere'de yüzde 1.12, Fransa'da yüzde 2.73 değer kazancı oldu.

Güney Amerika borsalarından Brezilya'da 1.52 değer kazancı oldu.

Yeni gündeki ilk işlemlere baktığımızda, bu değer kazancının Asya borsalarında da sürdüğü gözleniyor.

Bu sabah Japonya'da Tokyo Menkul Kıymetler Borsası Nikkei Endeksi, 160.98 puan (yüzde 1.68) değer kazanarak 8,801.40 puandan kapandı.

ABD'de Dow Jones en yakın vadeli kontratlarında yeni gündeki işlemler yatay devam etmekte.

Yunanistan konusundaki belirsizliğin devam ettiği ortamda Avrupa borsalarının güne temkinli başlamaları, hafif artışların gözlenmesi bekleniyor.

IG Markets, FTSE 100'ün 4, Dax'ın 14 ve Cac-40'ın 5 puan artıda açılacağını tahmin ediyor.

Analistler, ECB'nin faiz indiriminin yatırımcıların hisse senedi alma iştahını artırdığını ancak, Yunanistan'ın içinde bulunduğu krize çözüm konusundaki belirsizlik ve ECB Başkanı'nından yılın son ayları için gelen resesyon uyarısının temkinli bir hareketi gerektirdiğini ifade ediyorlar.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler