FİNANS

Dünyayı bekleyen büyük tehlike

Emtia gurusu Jim Rogers son dönemde yaşanan fiyat hareketlerini yorumlarken petrol tarafında gelecek yıllar içinde yeni rezervlerin bulunmaması halinde büyük bir problemin kapıda olduğunu dile getirdi

Dünyayı bekleyen büyük tehlike

Yıllar önce George Soros ile birklikte Quantun Fonunda ekonomi dünyasına giren Jim Rogers bugün dünyanın önde gelen emtia gurularında biri. Singapur’da eşi ve iki kızı ile birlikte yaşayan Rogers, dünya gündemini değerlendirdi.

Son dönemde hızla yükselen petrol fiyatları ile ilgili olarak fiyatları neyin beslediği sorusuna Rogers, ilk etapta besleyenin İran olduğunu bununla birlikte ABD’nin alt yapı sorununun fiyat hareketinde etkili olduğunu kaydetti.

ABD’nin petrolü olduğunu kaydeden Rogers petrolün yanlış yerde olduğunu söyledi. Doğu yakasında ithal petrol kullanıldığını İran yüzünden rakamların yükseldiğini Avrupa üzerinden geliyor olmasının da fiyatlara ek maliyet olarak yüklendiğini dile getiren Rogers, kuzey denizine üretimin azaldığına dikkat çekti. Arz talep dengesi nedeniyle dünya üzerinde pek çok bölgede fiyatların yüksek olduğunu belirten emtia gurusu, dünyada rezervlerinde azaldığına vurgu yaptı.

Dünya Enerji Ajansı(EIA) rezervlerde istikrarlı bir azalma olduğunu söylemesine rağmen Rogers 10 ila 20 yıla kadar yeni rezervlerin bulunmaması halinde çok büyük bir problemin kapıda olduğuna dikkat çekti.

ABD YAVAŞLAYACAK
Rogers kendisine yöneltilen ABD’nin ekonomik iyileşmesinin hangi seviyelerin olumsuz etkisi olacağı sorusuna ise yavaşlama olacağını belirterek cevap verdi. Rogers ABD ekonomisinin 4 ila 6 yıl arasında herhangi bir nedenle yavaşlamaya gittiğini hatırlatarak, 2012, 2013, 2014 yıllarında yavaşlamanın gözleneceğine vurgu yaptı. Rogers bu gerekçe olarak şimdilik göstergenin petrolden yana olduğunu kaydetti.

ABD YALAN SÖYLÜYOR
Fiyatlardaki artışın özellikle gelişmekte olan ülkelere ve Asya’ya olan etkisi sorulduğunda ise Rogers, petrole herkesin yüksek fiyat ödediğini belirterek, yüksek fiyatların sadece petrolde değil gıdada ve geri kalan her şeyde görüldüğüne dikkat çekti. ABD hükümetinin enflasyon ile ilgili olarak yalan söylediğini bir kez daha yineleyen Rogers hükümet yetkililerinin nereden alışveriş yaptığını merak ettiğini çünkü her yerde fiyatların arttığını ama hükümetin enflasyon olmadığını söylediğine vurgu yaptı.

ALTINDA DÜZLETME BEKLİYOR
Eğer bir emtiaya yatırım yapması gerekse neyi seçeceği sorulan Jim Rogers bunun tarım ürünü olacağını söyledi.

Altının 1600 dolarlara gerilemesi halinde alımı düşünebileceğini kaydeden Rogers, altının 11 yıldır yukarı gittiğine dikkat çekerek 2012’de altın tarafında yatırımcı için uygun fırsatlar yaratacak düzeltmenin gelebileceğine vurgu yaptı.

Rogers’ın yatırımcı için tavsiyesi sorulduğunda ise düşükken al yüksekken sat oldu.(THE LİRA)

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler