FİNANS

Fed'in kritik kararı için geri sayım başladı

Yatırımcıların gözü, ABD Merkez Bankası Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bugün başlayacak ve iki gün sürecek olan toplantısına kilitlendi.

Fed'in kritik kararı için geri sayım başladı

Banka, ekonomideki toparlanma için daha fazla desteğe gerek olup, olmadığıyla ilgili kritik kararı verecek.

FOMC'nin yedisi erkek, üçü kadın olan üyeleri, Haziran'da sona erecek olan 600 milyar dolar tutarındaki ikinci tahvil alım programını uzatıp, uzatmamayı karara bağlamaya hazırlanıyor.

Son döneme kadar iyi gelen ekonomik verilerle, Fed'in bu programı sonlandıracağına yönelik beklentiler güçlenmişti. Hatta, Fed kendi açıkladığı raporda dahi toparlanmanın sağlam temeller üzerine oturduğunu belirtmişti.

Ancak, hızla yükselen petrol fiyatları ve ABD yönetimin bütçe açığı nedeniyle harcamalarda kesintiye gidecek olmasıyla, büyümenin yavaşlama işaretleri vermesi, kafalardaki soru işaretlerini yeniden artırdı.

Ekonomistler, tüketici fiyatlarında yaşanacak yükselişin, harcamalarda kesintiye neden olarak toparlanmayı daha fazla riske atmasından da endişe ediyor. ABD'de benzin fiyatları son bir ayda yüzde 8 yükselirken, geçen yıl ortalamasına kıyasla da yaklaşık yüzde 35 pahalı hale gelmiş durumda.

ZOR SEÇİM
Bu da Fed'i zor bir seçimle karşı karşıya bırakıyor. Fed ya toparlanma için verdiği desteği kesecek ya da piyasaya para pompalamaya devam ederek, hızlı şekilde kontrolden çıkabilecek enflasyonu tetikleyecek.

Ekonomistlerin çoğu, Fed'in krizde uyguladığı politikalardan yavaş yavaş çıkacağı ve tahvil alımlarını sonlandıracağını öngörüyor.

Ancak, geçen sene normalleşme çabası başarısız olan Fed'in, iki yıldır sürdürdüğü gevşek para politikasından çıkma sürecini çok dikkatli yürütmesi bekleniyor.

Japonya merkezli finansal danışmanlık şirketi Mizuho Securities’in ABD'deki baş ekonomisti Steven Ricchiuto, "FOMC, geçen seneki başarısız hamlesinden sonra politikasını değiştirme tarafında yavaş hareket etmeyi seçecektir" dedi.

Ricchiuto, Fed'in önceden taahhüt ettiği 600 milyardan daha fazla tahvil alımı gerçekleştirmeyeceğini ancak vadesi dolan tahvillere yeniden yatırım yapabileceğini belirtti. Ricchiuto, Banka'nın böylece programla sağlanan desteğinin üç ay daha sürdürülebileceğini ifade etti.

BERNANKE'DEN BİR İLK
Karar nasıl çıkarsa çıksın, bu toplantı bir ilkin de başlangıcı olacak. Fed Başkanı Bernanke, ilk defa karar sonrasında basının karşısına çıkarak açıklamalarda bulunacak.

Daha çok Avrupa Merkez Bankası(ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet'ten alışık olduğumuz bu yöntemle basının karşısına çıkacak olan Bernanke'nin, ilk konferansında çok dikkatli bir söylem takınması bekleniyor.

Deutsche Bank Securities ekonomistlerinden Joseph LaVorgna ve Carl Riccadonna bu konudaki değerlendirmelerinde, "Basın toplantıları gelecekte, Fed'in düşünce süreci konusunda önemli bir bilgi kaynağı haline gelebilir ancak yakın dönemde bu açıklamaların kısa olmasının yanı sıra doyurucu olmayacağını da düşünüyoruz" dedi.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler