FİNANS

IMF: Atina'ya son yardım dilimini henüz veremeyiz

Uluslararası Para Fonu IMF, son dilimi serbest bırakmak için bankaların da uzun vadede Atina'ya destek verdiklerini ilan etmelerini bekliyor.

Uluslararası Para Fonu IMF, Yunan parlamentosunun ek kemer sıkma önlemlerini onaylamasını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.

Ancak IMF yaptığı yazılı açıklamada Yunanistan'a verilen önceki kurtarma paketinin son dilimini henüz serbest bırakmayacağını da bildirdi.

BBC'nin ekonomi editörü Andrew Walker, Yunanistan'ın IMF ve Euro kullanan diğer ülkelerden yapılan yardımlarla şu ana kadar 75 milyon dolar kredi aldığını söylüyor.

Ancak Atina'nın bu ay geri ödemesi beklenen borçlarını ödeyemez duruma düşmemesi için bir sonraki dilime ihtiyacı var.

Andrew Walker, Yunanistan'ın başta planlanandan daha fazla mali yardıma ihtiyaç duyduğunun artık bilinen bir gerçek olduğuna dikkat çekiyor.

Euro bölgesi hükümetleri, daha fazla katkı yapmaya hazırlanırken, bir yandan da Yunanistan'ın borçlu olduğu bankaları yardımcı olmaya çağırıyor.

IMF'nin açıklaması uzun vadede bu tür bir destek sağlanması üzerinde bir anlaşmaya varılamaması halinde, kurumun bir sonraki yardım dilimini serbest bırakmayacağına işaret ediyor.

IMF, bu ödeme için Yunan parlamentosunun kemer sıkma önlemlerini haftabaşında onaylamasını şart koşmuştu.

Ancak Walker, bu son açıklamanın, bu onayın IMF tarafından yeterli görülmediği anlamına geldiğini söylüyor.

Walker'a göre Avrupa hükümetlerinin yeni bir kurtarma paketine bankaları da dahil etme arzusu, uzlaşma sürecini daha karmaşık ve zaman alan bir hale sokuyor.

Ancak Avrupa hükümetlerine göre bankaların desteği politik açıdan da önem taşıyor, zira bir çok Avrupalı seçmen, Yunanistan'a ikinci bir yardım paketine daha destek vermek zorunda oldukları için öfkeli.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler