Dün de buna bağlı olarak büyük merkez bankalarının İspanyol DİBS pazarına ortak müdahale yapacağı söylentisi yayılmıştı. Söylentinin nedeni Madrid’in maliyeti hergün artan banka kurtarma operasyonu ve eyaletlerin de merkezden finansman desteği istemesi.
Madrid’in 20 milyar sermaye açığı olan, kamulaştırılan Bankia’yı AMB’dan gelecek fonlarla takviye etme önerisi geri çevrildi. Resmen olmasa da Almanya’nın İspanya’nın AB Kurtarma Fonu EFSF’den kredi kullanmasına da karşı çıktığı duyuluyor. Bir başka deyişle, AB liderleri İspanya’yı piyasalardan borçlanarak bankaların yeniden sermayelendirmeye itiyor. Ama, Bankia’nın yanında sistemde en az 30, belki 60 milyar Euro sermaye açığı var. Ayrıca eyaletler de bu sene borçlanamadıkları için merkezden 30 milyar Euro’ya kadar destek talep edebilir.
İspanya’nın 10 yıllık tahvil faizi %6.5, 2 yıllıkta ise %4.45. Bu oranlardan 100 milyar Euro daha borçlanmak mümkün olmayabilir. Yabancılar İspanya’ya artık kredi vermiyor. İspanyol bankalarının da yeni DİBS arzını alacak likiditesi olduğu çok şüpheli.
Bu nedenle Euro/dolar 2 yıllık dip yaparken, Stoxx50 futures da halen %0.7 geriliyor.
[
****](http://www.haberdesin.com/haber/ekonomi/asyada-ispanyol-gribi-salgini-var-0)
[
****](http://www.haberdesin.com/blog/ekonomi/krizde-sira-ispanyada)