FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Japonya'da Olympus bürolarına baskın

Milyarlarca dolarlık zararı ört bas ettiği gerekçesiyle soruşturma yürütülen fotoğraf makinesi şirketi Olympus'un Tokyo'daki genel merkezi müfettişlerce basıldı.

Japon savcılığı, Japon fotoğraf makinesi devi Olympus'un başkent Tokyo'daki bürolarına baskın düzenledi.

Olympus şirketi hakkında 1990'lı yıllardan bu yana yaşanan kayıpları gizlediği gerekçesiyle soruşturma yürütülüyor.

Baskın sırasında onlarca müfettiş, binanın Tokyo'daki genel merkezine girdi.

Eski yöneticilerin evlerine de eş zamanlı olarak baskın düzenlendi.

Olympus şirketinin adının karıştığı mali skandalı soruşturan panel, ay başında şirketin gizlediği yatırım zararının 1,7 milyar doları bulduğunu açıklamıştı.

Uzmanlardan oluşan panelin milyarlarca dolarlık zararın ört bas edilmesinde iki eski üst düzey yöneticinin başrolü oynadığını, üç eski başkanın da durumdan haberdar olduğunu tespit etmesi ardından soruşturma da hızlandırılmıştı.

BBC'nin Tokyo'daki muhabiri Roland Buerk'ün aktardığına göre olay, Japon şirketler tarihinin en büyük skandallarından biri olarak niteleniyor.

Olympus skandalına ilişkin Japonya'nın yanı sıra ABD ve İngiltere'de de adli soruşturmalar devam ediyor.

92 yıllık şirkete ilişkin skandal Ekim ayında ortaya çıktı.

Şirketin eski Yönetim Kurulu Başkanı Michael Woodford, 14 Ekim'de görevden alınmış, Woodford bu konuda sorular sormaya başladığı için kovulduğunu savunmuştu.

Şirket Woodford'ın iddiaları üzerine, hiçbir yanlış iş yapılmadığını savunmuş ve konunun tarafsız bir kurumca araştırılacağını duyurmuştu.

Ancak Genel Müdür Şiuçi Takayama Kasım ayı başlarında bir basın toplantısı düzenleyerek, kayıpların gizlendiğini itiraf etmişti.

Olympus, geçen hafta Tokyo'da borsa kotundan çıkarılmasını engellemek için son beş yılın düzeltilmiş hesap listelerini yayınlamıştı.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler