FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Monti'den 'psikolojik dağılma' uyarısı

İtalya Başbakanı Mario Monti Avrupa’da "psikolojik bir dağılma" yaşandığını ve bunun engellenmesi gerektiğini söyledi.

İtalya Başbakanı Mario Monti, Avrupa’da "psikolojik bir dağılma" yaşandığını ve bunun engellenmesi gerektiğini söyledi.

Monti, Almanya’da der Spiegel dergisine Pazar günü verdiği röportajda, euro bölgesi krizinin Avrupa Birliği'ne zarar verebilecek ulusalcı duygulara yol açtığını kaydetti.

Bu arada Yunanistan ve troyka arasındaki müzakerelerde “ilerleme kaydedildiği” ve görüşmelerin Eylül’de devam edeceği bildirildi.

IMF ve AB heyeti Atina'dan ayrıldı

Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu temsilcileri, Yunanistan'da koalisyon hükümeti ile birkaç gün süren görüşmelerin ardından Atina’dan ayrıldı.

Yunanistan hükümeti borçlarını ödemek için kurtarma fonunun geri kalan dilimlerinin verilmesini bekliyor ancak bu konudaki kararın bir ay sonra alınması bekleniyor.

IMF baş müzakerecisi Poul Thomsen “Görüşmeler iyi geçti, ilerleme sağladık” dedi.

Thomsen “Şimdi ara verip Eylül’de geri geleceğiz” dedi.

Yunanistan hükümeti, kamu harcamalırnad 11.5 milyar euro kesinti yapacak yeni bir dizi önlemi devreye sokabileceğini söylüyor.

Ancak kurtarma fonundan yararlanmak için istenen kesintiler, vergi artırımları ve istihdam piyasası reformları gibi ağır şartlar, Yunanistan’da, özellikle Almanya’ya yönelen sert tepkilerle karşılaşıyor.

Röportajda bu konuya da değinen Monti, Avrupa'nın kuzey ve güney kesimleri arasında bir çatışma yaşandığını, karşılıklı önyargıların olduğunu ve buna karşı mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.

Yunanistan’da, protesto gösterilerine hedef olan Almanya Başbakanı Angela Merkel bazı gazete ve yayın kuruluşlarında "Hitler" olarak niteleniyor.

"Dördüncü İmparatorluk"

Associated Press'in haberine göre bu hafta İtalya’da bir gazete, Merkel’in Avrupa siyaset sahnesinde kurduğu egemenliği “Dördüncü İmparatorluk"a benzetti.

Euro bölgesinin dağılmasının Avrupa projesinin temelini sarsacağını söyleyen Monti, “bu nedenle üye ülkelerin liderlerinin vatandaşlarına Avrupa’nın içinde bulunduğu durumu anlatmaları ve önyargılara karşı mücadele etmeleri gerektiğini" belirtti.

Bu arada İtalya Merkez Bankası Başkanı Ignazio Visco, İtalyan gazetesi Repubblica’ya, ülkesinin kurtarma fonuna ihtiyacı olmadığını söyledi.

Visco, İtalya’nın ilerde finansal yardıma ihtiyaç duyup duymayacağının birçok etkene bağlı olduğunu belirtti.

Euro Bölgesi'nin en borçlusu

Visco, eğer İtalya’da mali disiplin sağlanmaya devam edilebilirse, büyüme sağlanabilirse ve piyasalarda rahatlama yaşanırsa kurtarma fonuna ihtiyaç duymayacaklarını söyledi.

İtalya, euro bölgesinde en fazla borcu olan ülke. Bu da piyasalarda güvensizliğe yol açıyor ve hükümetin yeniden borçlanmasını imkansızlaştırıyor.

Şu anda gözler, hali hazırda bankaları için 100 milyar euro yardım alan İspanya'nın üzerinde.

İspanya ve İtalya’nın art arda kurtarma fonundan yararlanması, Euro Bölgesi'ndeki kurtarma fonunun tükenmesine neden olabilir.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler