Tartışmalı geçen bu süreç, ABD’nin ‘ekonomik cennet’ imajına darbe vurdu. IMF Başkanı Christine Lagarde, “ABD’ye ilişkin pozitif önyargı zayıfladı” dedi.
DÜNYANIN en büyük ekonomisi ABD’nin borçlanma limitinin artırılması krizinde mutlu sona tıpkı Amerikan filmlerinde olduğu gibi son dakikada varıldı. ABD Başkanı Barack Obama’nın Beyaz Saray’da yaptığı açıklama ile Cumhuriyetçi ve Demokratların ülkenin borçlanma limitini yükseltme ve bütçe açığını düşürme konusunda 2012 yılına kadar bir anlaşmaya vardığını dünyaya duyurdu. Ancak anlaşma her iki tarafa da rahat bir nefes aldırmadığı gibi, müzakerenin uzun sürmesi ve 2012 sonuna kadar geçici çözümün gelmesinin ABD ekonomisine düşünülenden daha fazla zarar verdiği belirtildi.
Pozitif önyargı eridi
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, borç krizine ilişkin kısa bir değerlendirme yaparak, “ABD’ye ilişkin pozitif önyargının zayıfladığını görüyoruz. Dünya, ABD’nin borç krizini yakından izliyor. Dünya endişeli, düşünceli fakat umutla ABD’yi izliyor. İstikrarsızlık hiç bir zaman ama hiç bir zaman iyi bir fikir olmadı. 2 Ağustos ile ilgili tartışmalar çok fazla istikrarsızlık düşüncesini akla getiriyor” diye konuştu. 14.3 trilyon dolar olan borçlanma limitini artırmak için son bir aydır yoğun müzakere süreci geçiren iki partinin yaptığı anlaşmaya göre, Fededal hükümetin borçlanma limiti 2012 başkanlık seçimleri sonuna kadar iki aşamada en az 2.2 trilyon dolar artırılacak ve gelecek 10 yılda harcamalarda 2.4 trilyon dolar kesinti yapılacak. Borç limitinin Cumhuriyetçilerin istediği gibi gelecek yılki başkanlık seçimlerine kadar artırılması Obama için bir yenilgi olarak yorumlanırken, bu süreçte ABD’nin imajının çok zedelendiği, dünyanın ‘ekonomik cenneti’ olduğu algısının artık bozulduğu değerlendirmesi yapıldı. Uluslararası piyasalarda en çok konuşulan konu ise, ‘Obama çağı’ olarak adlandırılan dönemin, ‘Kemer sıkma çağı’ olup olmayacağı yönünde. ABD’nin Afganistan’daki askeri gücünü ve Ortadoğu’daki yönetim karşıtı gösterilere NATO aracılığı ile verdiği ABD desteğini azaltması bekleniyor. ABD’nin ‘Marshall Yardımları’nı da keseceği öngörülüyor.
Süper Komite karar verecek
ABD’de varılan anlaşmaya göre, hükümete ilk aşamada 900 milyar dolar daha borçlanma yetkisi verilecek. Karşılığında da 10 yıla yayılacak ve 350 milyar doları Pentagon’a ait bütçeden 917 milyar dolarlık kesinti yapılacak. ABD Kongresi’nde 6 Demokrat ve 6 Cumhuriyetçi üyeden oluşan bir ‘Süper Komite’ oluşturulacak. Bu komite de 23 Kasım’a kadar 1.5 trilyon dolarlık ilave kesinti programı oluşturacak. Ardından, borç limiti yükseltilecek ve Hükümete 2012 seçimlerinden sonraya kadar yeterli borçlanma yetkisi sağlanmış olacak.
Putin: ABD dünyanın asalağı oldu
RUSYA Başbakanı Vladimir Putin, “ABD’nin, borçları nedeniyle dünya ekonomisinin asalağı olduğunu” söyledi. Putin, ABD’nin imkanlarının ötesinde krediyle yaşayan bir ülke olduğunu ve borcunun bir kısmını dünya ekonomisinde dinlendirdiğini belirterek, ABD’nin doların monopol durumunu kullanarak, dünya ekonomisinde asalak gibi yaşadığını savundu. Putin ABD’nin borç tavanının yükseltilmesi konusunda dün varılan ancak Kongre tarafından henüz oylanmayan uzlaşmanın, sorunun kökten çözümü için karar alınmasını ertelemekten başka bir işe yaramayacağını söyledi.