FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasaları tedirgin eden işlem! Evergrande'nin hissesi işleme kapatıldı

Dünyanın en borçlu gayrimenkul geliştirme şirketi Evergrande'nin hisseleri Hong Kong borsasında işleme kapatılırken, nakit darboğazındaki şirketin varlıklarını satabileceğine dair piyasalarda spekülasyona neden oldu.

Piyasaları tedirgin eden işlem! Evergrande'nin hissesi işleme kapatıldı

Çin'in bir zamanlar en büyük gayrimenkul geliştirme şirketi olan Evergrande 305 milyar dolar olan borcunu ödeyemediği için ülkenin en büyük yeniden yapılandırmasıyla karşı karşıya kalabilir.

HONG KONG BORSASINDA KAPATILDI

Hong Kong borsası Evergrande ve Evergrande Property Services Group'un hisselerinin işleme kapatılmasına dair bir gerekçe bildirmezken, hisselerin işleme kapatılması konusunda kimin adım attığı kesin değil. Evergrande henüz konuya ilişkin bir açıklama yapmadı.

Ancak, bu adım varlık satışına gidilebileceği spekülasyonlarına neden olurken, aynı zamanda Evergrande iflas eder ya da tasfiye edilirse piyasalarda krizin Çin'in gayrimenkul sektörüne ya da genel olarak tüm ekonomiye yayılabileceği riskine dair endişeleri tekrar gündeme getirdi.

Çinli gayrimenkul grubu Hopson Development büyük bir satın alım ve muhtemel bir zorunlu çağrı açıklaması beklediğini belirtmesinin ardından hisselerinin işleme kapatıldığını duyurdu.

Bu anlaşmanın Evergrande ile bağlantılı olup olmadığı bilinmezken, Hopson konuya ilişkin başka bir açıklama yapmadı.

Hisselerin işleme kapatılmasının ardından offshore yuan dolar karşısında yaklaşık %0.3 değer kaybederken, Hong Kong Hang Seng endeksi de geriledi.

5 MİLYAR DOLARA SATILACAK

Çin'in devlet destekli gazetesi Global Times, medyada yer alan diğer haberlere atıfta bulunarak Hopson Development'ın Evergrande'nin gayrimenkul yönetim biriminin %51 hissesini 40 milyar Hong Kong dolarını (5.1 milyar dolar) aşkın bir tutara alacağını duyurdu.

Çinli gayrimenkul grubu Hopson Development büyük bir satın alım ve muhtemel bir zorunlu çağrı açıklaması beklediğini belirtmesinin ardından hisselerinin işleme kapatıldığını duyurmuştu.

Hopson ve Evergrande, Global Times'da yer alan habere dair henüz bir açıklama yapmadı.

Muhtemel anlaşmaya dair bu haber Evergrande iflas eder ya da tasfiye edilirse piyasalarda krizin Çin'in gayrimenkul sektörüne ya da genel olarak tüm ekonomiye yayılabileceği riskine dair endişeleri tekrar gündeme getirdi.

OCBC analisti Ezien Hoo, "Gayrimenkul yönetim birimi en kolay elden çıkarılabilecek parça gibi görünüyor ve şirketin yakın zamanda nakit bulmaya çalıştığına işaret ediyor" dedi.

Ezien Hoo, "Varlık satışının borçlarını ödemek için nakit bulmaya çalıştıkları anlamına geldiğini düşünürsek bu adımın illa şirketin hayatta kalmaktan vazgeçtiği anlamına geldiğinden emin değilim" diye ekledi.

Hopson'ın piyasa değeri 60.4 milyar Hong Kong doları (7.8 milyar dolar) olan hisseleri yılın başından bu zamana kadar %40 yükseldi.

Hisselerin işleme kapatılmasının ardından offshore yuan dolar karşısında yaklaşık %0.3 değer kaybederken, Hong Kong Hang Seng endeksi de geriledi.

Evergrande'nin toplamı 162.38 milyon doları bulan dolar cinsi tahvil kupon ödemelerinin son ödeme tarihi gelecek ay dolacak.

DÜNYANIN EN BORÇLUSU

Shenzhen merkezli olan China Evergrande Group, dünyanın en borçlu Gayrimenkul geliştirme şirketi olarak biliniyor.

Kaynak: Reuters


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler