FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Son dakika: Rusya'nın ilhak kararı sonrası dünyadan art arda sert tepkiler!

Son dakika haberine göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 4 bölgenin ilhakına yönelik yaptığı açıklamada Ukrayna ve Batı'ya dikkat çeken mesajlar vermiş, "Ne Ukrayna ne batı bizim birliğimizi ortak geleceğimizi elimizden alamaz” ifadelerini kullanmıştı. Kararın ardından dünyadan peş peşe tepkiler ve yaptırım kararları geldi. İşte haberle ilgili son dakika gelişmeler...

Son dakika: Rusya'nın ilhak kararı sonrası dünyadan art arda sert tepkiler!

Son dakika haberine göre, ABD Başkanı Joe Biden, yaptığı yazılı açıklamada, "ABD, Rusya'nın bugün egemen Ukrayna topraklarını hileli bir şekilde ilhak etme girişimini kınıyor." ifadesini kullandı.

"HİÇBİR MEŞRULUĞU YOK"

Rusya'nın uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesini "ayaklar altında ezdiğini" belirten Biden, "Şüphesiz ki bu eylemlerin hiçbir meşruluğu yoktur." ifadesini kullandı.

Biden, ABD'nin her zaman Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne saygı duyacağının ve Ukrayna'ya yardımları sürdüreceğinin altını çizerek, "Bugünkü sahte ilhak iddialarına karşılık olarak, ABD ortak ve müttefikleriyle ortaklaşa yeni yaptırımlar açıklıyor. Bu yaptırımlar, Ukrayna topraklarının gayrimeşru yollarla statüsünün değiştirilmesine yönelik çabalara siyasi ya da ekonomik destek veren, Rusya'nın içinde ya da dışındaki kişi ve kuruluşlara yöneliktir." ifadelerini kullandı.

ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI

Ukrayna'ya ek 12 milyar dolar savunma yardımı öngören yasanın Kongreden geçerek imzasına gelmesini sabırsızlıkla beklediğini belirten Biden, "Uluslararası toplumun tüm üyelerini, Rusya'nın gayrimeşru ilhak çabalarını reddetmeye ve sonuna kadar Ukrayna halkının yanında olmaya davet ediyorum." çağrısında bulundu.

ABD'nin açıkladığı yaptırımlar listesinde, Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina da dahil yüzlerce kişi ve kuruluş yer alıyor.

İNGİLTERE DE YAPTIRIM KARARI ALDI

İngiltere, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki bölgeleri ilhakının ardından Rus ekonomisine yönelik belirli mallarda ihracat yasağı ve hizmet yaptırımları kararı aldı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, yeni yaptırımlar kapsamında, Rusya'nın, bilişim teknolojileri danışmanlığı, mimari hizmetler, mühendislik, reklam ve denetim hizmetleri ile belirli ticari faaliyetler için hukuki yasal danışmanlık hizmetlerine erişimini kaybedeceği belirtildi.

Açıklamada, İngiltere'den, Rusya'nın endüstriyel ve teknolojik yetenekleri için oldukça önemli olan yaklaşık 700 malın ihracatının yasaklandığı, bu mallar arasında, Rusya'nın imalat sektöründe üretim için kritik öneme sahip yüzlerce ürünün yer aldığı kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, "İngiltere, Rus ekonomisinin kilit sektörlerini hedeflemek için uluslararası ortaklarla birlikte hareket ediyor. Yeni önlemler, güvenlik açıklarını hedef alarak ve önemli tedarik zincirlerini bozarak, Rus rejimi üzerindeki ekonomik baskıyı artıracak." ifadesine yer verildi.

RUSYA MERKEZ BANKASI BAŞKANI'NA YAPTIRIM

İngiltere'nin, Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina'ya da yaptırım kararı aldığı vurgulanan açıklamada, Nabiullina'nın, Rus rejiminin Ukrayna'ya karşı yasa dışı savaşı yoluyla Rus ekonomisini yönlendirmede ve rubleyi Rusya'nın geçici olarak kontrol ettiği Ukrayna topraklarına yaymada etkili olduğu kaydedildi.

Açıklamada, "Nabiullina'ya yaptırım uygulandı ve kişisel olarak varlıkları donduruldu, seyahat yasağına tabi tutuldu." ifadesi kullanıldı.

BÜYÜKELÇİ BAKANLIĞI ÇAĞRILDI

Açıklamada, Rusya'nın ilhak kararının ardından Rusya'nın Londra Büyükelçisi Andrei Kelin'in İngiltere Dışişleri Bakanlığına çağrıldığı ve ülkesinin ilhak kararının en güçlü şekilde protesto edildiği belirtildi.

Dışişleri Bakanı James Cleverly'nin de görüşlerine yer verilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"İngiltere, Putin'in Ukrayna topraklarının yasa dışı ilhakını ilan etmesini tamamen kınıyor. Bu düzmece referandumların sonuçlarını veya Ukrayna topraklarının herhangi bir şekilde ilhakını asla tanımayacağız. Rus rejimi, uluslararası hukukun bu iğrenç ihlalinin hesabını vermeli. Bu nedenle yeni hedeflenen hizmet yasakları yoluyla ekonomik baskıyı artırmak için uluslararası ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz."

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna’daki Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya'ya bağlanmasına yönelik anlaşmalarını bugün imzalamıştı.

NATO GENEL SEKRETERİ'NDEN AÇIKLAMA

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'nın 4 bölgesindeki toprakları ele geçirmesini kınayarak, bu bölgelerin Rusya'ya dahil edilmesinin kabul edilmeyeceğini söyledi. Stoltenberg yaptığı açıklamada, "Ukrayna topraklarının yüzde 15'i Rusya tarafından yasadışı bir şekilde ele geçirildi. Sahte referandumlar yapıldı ve uluslararası hukuk tamamen ihlal edildi. NATO müttefikleri bu toprakların hiçbirini Rusya'nın bir parçası olarak tanımıyor ve tanımayacak. Tüm devletleri, Rusya'nın bu Ukrayna topraklarını ele geçirmeye yönelik girişimlerini reddetmeye çağırıyoruz. Donetsk, Luhansk, Kherson ve Zaporijya Ukrayna'nındır" dedi.

'NATO ÇATIŞMANIN TARAFI DEĞİL'

Rusya'nın işgalci eylemlerine karşı NATO'nun Ukrayna'yı desteklemeye devam edeceğini vurgulayan Stoltenberg, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı acımasız saldırganlık savaşı devam ediyor, ancak bu Ukrayna'yı destekleme taahhüdümüzü değiştirmeyecek. NATO çatışmanın tarafı değildir ancak her NATO müttefikini savunmak ve toprakların her bir karışını korumak için kararlıyız. NATO, Ukrayna'nın bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteğini yeniden teyit ediyor. Rusya'nın saldırganlığına karşı kendisini savunmaya devam eden Ukrayna'ya destek sağlamakta kararlıyız" ifadelerini kullandı.

Ukrayna'nın NATO'ya başvurması konusunda, Avrupa'daki her demokrasinin NATO üyeliğine başvurma hakkı olduğunu söyleyen Stoltenberg, "NATO'nun kapısı açıktır. Oturum üyeliği, elbette 30 müttefik tarafından ele alınmalıdır. Şimdi odak noktamız, Ukrayna'nın acımasız Rus işgaline karşı kendisini savunmasına yardımcı olmak için Ukrayna'ya acil destek sağlamaktır" dedi.

'RUSYA SAVAŞI BIRAKIRSA BARIŞ OLACAK'

Rusya'nın savaşı başlattığı gibi savaşı sona erdirme sorumluluğu olduğunu söyleyen Stoltenberg, "Başkan Putin'i savaşı sona erdirmeye çağırıyoruz. Putin, savaşı başlatmaktan sorumlu olduğu gibi savaşı bitirmekten de sorumludur. Çünkü Rusya savaşmayı bırakırsa barış olacak. Ukraynalılar savaşmayı bırakırsa, Ukrayna bağımsız bir ulus olarak olmaktan çıkacak. Avrupa'da bağımsız egemen bir ulus olarak varlığı sona erecektir. Putin'in amacı bizi Ukrayna'yı desteklemekten caydırmak ama bunu başaramayacak" dedi.

'UKRAYNA TOPRAKLARINI GERİ ALABİLİR'

Ukrayna'nın şu anda Rusya'nın işgali altında olan topraklarını geri alabileceğini söyleyen Stoltenberg, "Ukrayna'nın elbette Rus kuvvetleri tarafından işgal edilen topraklarını geri alma hakkı var. Bu yüzden onları destekliyoruz. Böylece kendilerini savunabilirler ama aynı zamanda bölge topraklarını özgürleştirmeye devam edebilirler. Rusya, nükleer savaşın asla kazanılamayacağını ve asla bu şekilde savaşılmaması gerektiğini anlamalıdır. Ve eğer nükleer silah kullanırlarsa, bunun Rusya için ciddi sonuçları olacaktır. Bu Rusya'ya çok açık bir şekilde iletildi" dedi.
Stoltenberg North Stream (Kuzey Akım) 1'e karşı sabotaj konusunda ise, "Gerçekleri ortaya çıkarmak ve bu saldırıların arkasında kimlerin olduğunu belirlemek için devam eden soruşturma çabalarını destekliyoruz" şeklinde konuştu.

'SAVAŞI RUSYA KAZANIRSA DÜNYA DAHA TEHLİKELİ OLACAK'

NATO'daki konuşması boyunca NATO'nun Ukrayna'yı desteklediğini yineleyen Stoltenberg, "Yapmamız gereken şey değişmedi, Ukrayna'yı destekleyeceğiz. Çünkü Putin'in Ukrayna'da kazanmasına izin verirsek, bu Ukrayna için felaket olur bizim için ise çok tehlikeli olur. Putin'in ceza almadan askeri güç kullanabileceği ve başka toprakları işgal edebileceğini göreceği bir dünyada sadece Ukrayna değil, aynı zamanda diğer NATO üyeleri ve müttefikleri için daha tehlikeli bir dünya ortaya çıkacaktır" dedi.

AB ÜLKELERİNİN LİDERLERİNDEN ORTAK AÇIKLAMA

AB ülkelerinin liderlerinden oluşan AB Konseyi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna’daki Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya'ya bağlanmasına yönelik anlaşmaları imzalamasından hemen sonra açıklama yayımladı. AB ülkelerinin liderleri, Ukrayna'nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya tarafından yasa dışı ilhakını şiddetle reddettiklerini ve kınadıklarını kaydetti. Konsey açıklamasında, Rusya'nın kurallar temelli uluslararası düzeni baltalayarak ve BM Şartı ile uluslararası hukuku ihlal ederek küresel güvenliği tehlikeye attığı belirtildi.

Açıklama şu ifadelere yer verildi:

"Ukrayna'nın bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğünü daha fazla ihlal için Rusya'nın bahane olarak uydurduğu yasa dışı referandumları da bunların sahte ve yasa dışı sonuçlarını tanımıyoruz ve asla tanımayacağız. Bu yasa dışı ilhakı asla tanımayacağız. Bu kararlar yok hükmündedir ve hiçbir yasal etki oluşturamaz. Kırım, Herson, Zaporijya, Donetsk ve Luhansk Ukrayna'ya aittir. Tüm ülkelere ve uluslararası kuruluşlara bu yasa dışı ilhakı kesin surette reddetmeleri çağrısında bulunuyoruz."

Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne destek verildiği yinelenen açıklamada, Ukrayna'nın kendini savunmak ve topraklarını geri almak için Rusya'nın saldırganlığına karşı meşru haklarını kullandığı, Ukrayna'ya her türlü desteğin süreceği ifade edildi.

Açıklamada, "Rusya'nın yasa dışı eylemlerine karşı kısıtlayıcı tedbirlerimizi güçlendireceğiz. Bunlar Rusya'nın savaşını durdurması için baskıyı artıracaktır." denildi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna’daki Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya'ya bağlanmasına yönelik anlaşmalarını bugün imzalamıştı.

YENİ YAPTIRIM PAKETİ TEKLİFİ

dw

Avrupa Birliği (AB) Rusya'nın kısmi seferberlik ilanı ve referandum kararının ardından yeni yaptırım paketi teklifi etti. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Kremlin'in tansiyonu artırmasının bedelini ödetmekte kararlıyız" şeklinde konuştu. Leyen teklifin bazı Rus ürünlerine ithalat yasağı ve Rusya'ya önemli teknolojilerin ihracatının yasaklanmasını içerdiğini belirtti.

AB'nin yeni teklifi 3. ülkelere satılan Rus petrolüne tavan fiyat uygulanması gibi tedbirleri de içeriyor. Leyen yeni yaptırım paketinin Rusya'yı 7 milyar euro ihracat gelirinden mahrum edeceğini bildirdi.

Yaptırımların devreye alınması için AB'nin 27 üye ülkesi tarafından onaylanması gerekiyor. AB Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından ülkeye yönelik çeşitli yaptırımları devreye almıştı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler