FİNANS

Türkiye'de enflasyon tahmini değişmedi

Türkiye Merkez Bankası Başkanı önceliklerinin fiyat istikrarı olduğunu ama finansal istikrarı da gözettiklerini kaydetti.

Türkiye Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyon tahminlerinin değişmediğini bildirdi.

Başçı yüzde 70 olasılıkla 2011 yılı sonunda enflasyon oranının, orta noktası yüzde 6,9 olmak üzere, yüzde 5,9 ile yüzde 7,9 aralığında olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Başçı, yılın üçüncü enflasyon raporunu açıkladığı basın toplantısında, 2012 yılı sonunda enflasyonun orta noktası 5,2 olmak üzere yüzde 3,5 ile yüzde 6,9 aralığında gerçekleşeceğini, orta vadede de yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngördüklerini bildirdi.

Erdem Başçı, tahminlerini üretirken petrol fiyatlarına ilişkin varsayımlarını 115 dolar olarak koruduklarını, 2011 yılı sonunda gıda enflasyonu varsayımını yüzde 7,5 düzeyinde tuttuklarını belirtti.

Başçı, yeni politika yaklaşımlarında önceliklerinin fiyat istikrarı olduğunu ama finansal istikrarı da gözettiklerini kaydederken, yüksek munzam karşılık ve düşük faiz politikasına uzun sürede daha devam edilebileceğini belirtti.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, TL'nin daha fazla değer kaybetmesinin enflasyon üzerinde arzu edilmeyen katkıları olabileceğine de dikkat çekti.

Başçı'nın açıklamasıyla TL, dolar ve euro karşısında değer kazandı.

Dolar TL karşısında düne göre yaklaşık yüzde 0,6 gerileyerek 1.6820′den değer bulurken, euro da aynı oranda kayıpla 2.4160′a geriledi.

Merkez Bankası Başkanı tahminlerini oluştururken, maliye politikasının bir miktar sıkılaştırılacağını varsaydıklarını ifade etti.

Başçı, kredi büyümesinin yıllık yüzde 25 düzeyine indiği, politika faizinin de yıl sonuna kadar sabit kaldığı bir çerçeveyi esas aldıklarını söyledi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2011′in ikinci çeyreğinde dünyada büyümenin yavaşladığını, aşağı yönlü risklerin belirginleştiğini, gelişmiş ve gelişen ülkelerde büyüme rakamlarının ayrışmaya devam ettiğini kaydetti.

Başçı, yeni politika yaklaşımlarında önceliklerinin fiyat istikrarı olduğunu ama finansal istikrarı da gözettiklerini kaydetti.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler