FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

2 milyar dolarlık dev açılış

Rus MMK ile Türk şirketi Atakaş’ın 4 yıl önce el sıkışarak başladığı 2 milyar dolarlık dev tesis hizmete girdi

2 milyar dolarlık dev açılış

Rus MMK Rus MMK ve Atakaş Şirketler Grubu tarafından 2 milyar dolar yatırımla hayata geçirilen MMK-Atakaş Demir-Çelik Üretim Tesisi ve Limanı resmen hizmete açıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Hatay-Dörtyol’da açılışını yaptığı tesis 2 bin 500 kişiye sürekli istihdam sağlayacak. 23 Mayıs 2007’de Türk-Rus ortaklığının attığı imzalar sonrası 15 Mart 2008’de temeli atılan dev tesis, Türkiye’nin özel sektör tarafından demir-çelik sektöründe sıfırdan yapılan en büyük yassı mamul yatırımı özelliğini taşıyor.

PARA UYGUN YERİ BULUNCA ORAYA AKAR

Törende konuşan Erdoğan, ‘geçmişte yapılan sermayeyi renklerine, milliyetine, coğrafyasına göre bölme yanlışına’ kendilerinin son verdiğini ifade ederek, “Paranın dini, imanı, milleti, vatanı olmaz; para paradır. Para adeta cıva gibidir, kendisine uygun yer nereyi bulursa para oraya akar’’ dedi. Açılan tesislerin, Türkiye açısından örnek bir yatırım olduğunu belirten Erdoğan, bu tesisin aynı zamanda, özel sektör tarafından demir-çelik alanında yapılmış en büyük yabancı sermaye yatırımı niteliğini de taşıyacağını söyledi.

ARABA DA TASARLAYALIM

2.500 kişinin sürekli istihdam edilecek olmasının da sevincini artırdığını ifade eden Erdoğan “Bu tesisten söz ederken, aslında 7 fabrika ve limandan oluşan bir sanayi kompleksi konuşuyoruz. Devasa bir yatırım var karşımızda” dedi. Otomotiv ihracatının 17, demir-çelik ihracatının ise 15 milyar doları aştığını anlatan Erdoğan “Bu gidişle iki sektör birbiriyle yarışır hale gelecek. Ancak katma değeri yüksek ürünlere de yönelelim. Araba üretmenin yanında araba tasarlamalıyız, kendi markamızı oluşturmalıyız” dedi.

Rashnikov: Hedef Ortadoğu ve Afrika

Rus ortak MMK Yönetim Kurulu Başkanı Victor F. Rashnikov ise konuşmasında “Bu 2 milyar dolarlık yatırımla hayata geçirilen tesis Rusya-Türkiye arasında yapılan en büyük işbirliğidir. Tesis Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri için de bir ticaret kapısı olacaktır” dedi.

Atakaş: Krizde korktuk ama istikrar sayesinde tesis bitti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da katıldığı açılış töreninde konuşan Atakaş Yönetim Kurulu Başkanı Recep Atakaş, fabrikanın yabancı sermaye ile birlikte demir-çelik sektöründe sıfırdan yapılan en büyük tesis olduğunu söyledi. Türkiye’nin yassı mamül üretiminde ciddi açığı olduğunu söyleyen Atakaş, şöyle devam etti: “Biz 2008 yılında girdiğimiz bu proje için kriz dönemine denk gelmesi sebebiyle ciddi korku yaşadık. Fakat hükümetin istikrarlı politikası ve istikrarlı duruşu sayesinde projeyi 3 yıl gibi kısa bir sürede bitirmeyi başardık.” Dünyada ilk kez kullanılan bir teknoloji ile bir ilke imza attıklarını söyleyen Atakaş “Tesisler, Türkiye’de bir ilke imza atarak ‘Thin Slab Casting’ teknolojisiyle üretim yapacak. Dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan bu teknoloji, MMK-Atakaş ile ilk defa Türkiye’de kullanılacak” diye konuştu. Bu teknoloji sayesinde, ince slab döküm-sıcak haddehane ünitesi ile daha kaliteli ve daha ince (1 mm altında) sıcak haddelenmiş ürünün, çok daha az enerji harcayarak üretiminin gerçekleşeceğini belirten Atakaş “Özellikle imalat, otomotiv, beyaz eşya ve gemi inşaa sanayinin ana girdisi olarak kullanılan mamülün bu teknoloji ve bu üretim seviyelerinde yapılandırılması, diğer pek çok yatırımın da önünü açacak” dedi.

10 bin kişinin ekmek kapısı olacak

Yılda 2.5 milyon ton yassı çelik üretecek olan fabrika üretiminin yüzde 60’ını (1.5 milyon ton) iç piyasaya yüzde 40’lık (1 milyon ton) kısmını da Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri başta olmak üzere ihraç edecek. Tesis, Türkiye’deki yıllık 10 milyon ton yassı çelik ithalatının yüzde 15’ini karşılayacak. Tesisin en büyük özelliği ise istihdam yönünden olacak. Atakaş Yönetim Kurulu Başkanı Recep Atakaş’ın verdiği bilgiye göre tesis doğrudan 2 bin 500 kişiye istihdam sağlamanın yanında dolaylı yoldan da 10 bin kişiye ekmek kapısı olacak.
ile Türk şirketi Atakaş’ın 4 yıl önce el sıkışarak başladığı 2 milyar dolarlık dev tesis hizmete girdi.(STAR GAZETESİ)

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler