FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

2011 metal yılı olacak

Dünya genelindeki özellikle Asya tarafındaki büyümede bu yıl da artış bekleniyor.

2011 metal yılı olacak

Hızlı büyüme grafiği yakalayan ülkelerin cevher ihtiyacı artıyor.

Söz konusu talep artışı ise fiyatları hızla yukarı çekiyor. Bu fiyat artışını bir tarafta üretimden kaynaklanan talep tetiklerken diğer taraftan fon yatırımlarının bu alana kayması da destekliyor.

Fonlar realizasyona gitse de özellikle Çin'den gelen yüksek talep fiyatların yeni rekor seviyelerine ulaşmasında etkili oluyor. 2011'de de metal fiyatlarının bu kapsamda hızla yükselmesi kaçınılmaz görünüyor.

DEMİR KANATLANACAK
Demir cevheri için ortalama global spot fiyatların, 2011 yılında 2008 yılındaki rekor kırarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkması bekleniyor. The Steel Index'ın yöneticisi Steve Randall yaptığı açıklamada, piyasanın yüzde 62 demir içeren cevherde ortalama spot fiyatın bu yıl Çin teslimatı olarak 153-154 Dolar/ton seviyesine yükselmesinin beklendiğini, 2010 yılında ise ortalama fiyatın 146.70 Dolar/ton olduğunu belirtti.

2011 yılında ortal ama fiyatın 2008 yılındaki 150 Dolar/ton seviyesini aşacağını öngören Randall, bu beklentisinde etkili olan temel faktör olarak çelik üretimini ve çelik fiyatlarını gösterdi. Randall, "Çin'in çelik üretimi önümüzdeki birkaç ay daha güçlü olacak, henüz 2007-2008 yılında görülen tepe seviyeye ulaşmadılar. ABD'de çelik üreticileri de fiyatları çılgın şekilde artırıyorlar" diye konuştu.

Brüksel merkezli Dünya Çelik Birlmiği verilerine göre global ham çelik üretimi Kasım ayında yüzde 5.1 artarak 114 milyon ton oldu.

TALEP PATLAYACAK
Global çelik talebinin 2011'de yüzde 5 büyümesi bekleniyor. Demir cevheri arzının henüz yüksek talep seviyelerine cevap verebilir durumda olmadığını ifade eden Randall, bunun fiyatlar üzerinde lukarı yönlü baskı oluşturabileceğini belirterek, "Yeni demir cevheri üretim kapasitesi Brezilya ve Avustralya'da ancak 2011 yılı sonunda devreye girebilir" diye konuştu. Spot demir cevheri fiyatı dün 90 sent artarak 171 Dolar/ton oldu. Fiyat, Aralık ayında 6 Dolar yükseldi. Demir cevheri fiyatı 2008 yılında 200 Dolar/ton seviyesinin üzerini görmüştü.

ÇİN DEMİRDEN AĞ ÖRECEK
Çin'in 2011 yılında demiryolu sistemi altyapı inşaları için 700 milyar yuan (107 milyar dolar) kaynak ayırdığı bildirildi. Ülke yüksek hızlı demiryolu ağını 13 bin km düzeyine yükseltmek istiyor. People's Daily'ye açıklama yapan Çin Demiryolları Bakanı Liu Zhijun, 2011 yılında yeni 7,935 km demiryolu hattı inşa edeceklerini, yeni hatların 7,901 km'sinin 1 yıl içinde faaliyete geçeceğini bildirdi. Ülkede bu yıl 70 demiryolu projesinin yaşama geçeceği, bunların 15 kadarının hızlı tren projesi olacağı bildirildi.

KORELİ FİYAT ARTIRDI
Güney Koreli çelik şirketi Hyundai Steel, Ocak ayı nakliyeleri için ihraç fiyatlarını artırdı artan hammadde maliyetleri ve sektörde artan güveni gerekçe göstererek yükseltti. Ülkenin en büyük ikinci çelik üreticisi olan şirketten yapılan açıklamada temel çelik ürünleri için fiyatların ton başına 40-50 dolar artırıldığı vurgulandı. Şirket, Aralık ayı ortasında da Ocak ve Şubat ayları için fiyatları ton başına 30 dolar yükseltmişti.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler