FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

2013 altından çıkış yılı oldu

En büyük 14 altın borsa yatırım fonundaki (ETF) altın miktarı bu yılın başından bu yana yüzde 31 düşerek 1.813.7 tona indi

2013 altından çıkış yılı oldu

Yatırımcıların, altın borsa yatırım ürünlerinden (ETP) bu yıl emsali görülmemiş bir hızda çıktığı belirtildi. Bloomberg’in haber analizine göre yatırımcılar 2003yılında işlem görmeye başlayan altın borsa yatırım fonlarından (ETF) en hızlı çıkışlarını gerçekleştirirken, bu durum altın fiyatlarının son 32 yılın en hızlı düşüşünü de yansıtıyor. En büyük 14 ETF’deki altın varlıkları Bloomberg’in derlediği verilere göre geçen ocak ayının başından bu yana yüzde 31 düşerek 1,813.7 tona indi. Bu fonların işlem görmeye başladığı 2003 yılından buyana ilk kez yıllık bazda azalma söz konusu olacak. Altın on fiyatı 1981 yılından bu yana en hızlı düşüşünü yaşarken, altın destekli ETF’lerin değeri de 69.9 milyar dolar eridi. Bloomberg’in anketine katılan 11 analistin tahminlerinin medyanına göre, altın destekli ETF’lerdeki varlıkların gelecek yıl 311 ton daha düşmesi bekleniyor.

Depolama gereği olmaksızın altın sahip olmayı sağlayan ETF’lere yatırımlar geçen yıl 148 milyar dolar ile rekor seviyeye ulaştı ve altın fiyatlarının 2001’den bu yana altı kat artmasına neden olan boğa piyasasının sürmesine yardımcı oldu. Hızlı düşüş, enflasyonun hızlanamaması ve Fed’in varlık alımlarını azaltabileceğinin işaretini vermesi ile birlikte, bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmelerini gösteriyor. Altın destekli ETF’lerin en büyük yatırımcısı John Paulson, geçen ay yaptığı açıklamada, daha fazla altın almayı planlamadığını söyledi.

Fransız bankacılık devi Societe Generale SA’nın İngiltere’nin başkenti Londra’daki merkezinden analist Robin Bhar, “Altının son 12 yılda yükselmesine neden olan tüm yukarı faktörler şimdi artık terse dönüyor. Fiyatın daha da düşmesi ile birlikte, ETF’lerde daha fazla satış olacak” şeklinde görüş bildirdi. Bhar, Bloomberg’in sıralamasına göre, son sekiz yılda değerli metallerde en doğru tahmini yapan analist konumunda. Altın fiyatları geçtiğimiz nisan ayında ABD Merkez Bankası’ndan (Fed) gelen tahvil alımlarını azaltma sinyali altın fiyatlarında depreme yol açmıştı. En büyük ETP yatırımcısı John Paulson geçen ay daha fazla altın alımı yapmayacağını açıklamıştı.

Altın Eylül 2011’de ons başına 1921.15 dolara yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmış, değerli metalin onsu Nisan 2013’te ise yüzde 20’den fazla değer kaybederek 1232.42 dolara inmişti. Bloomberg’in yaptığı ankette önde gelen 14 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre ise altının onsunun 2014’te 1216 dolar olması bekleniyor. Bu da 2009’dan bu yana en düşük değer olarak kabul ediliyor. Geçen ocak ayının başından bu yana George Soros’unkinin de dahil 800 tondan fazla altın ETP’sinin satışı önceki üç yılın toplam alımını aştı.

‘Fed tahvil alımını azaltmazsa, altın 1300 dolara çıkabilir’

Amerikan yayın kuruluşu CNBC’nin düzenlediği ankete katılan yatırımcılar, bu hafta Fed’den geri çekilme kararı çıkmaması halinde altının 1300 dolara kadar çıkabileceğini öngördü.Altın yıl sonuna doğru yükseliş kaydedebilir. CNBC’nin piyasadaki yatırımcıların görüşlerine dayanarak yaptığı ankete göre Fed’in 18 Aralık’taki toplantısında varlık alımlarından geri çekilmeye karar vermemesi halinde altında ralli yaşanabileceği belirtildi. İrlanda’nın başkenti Dublin’de bulunan altın külçe satış ve saklaması yapan aracı kurum GoldCore’un kurucusu Mark O’Byrne, “Fed azaltmayı ertelerse, altının aşırı düştüğü seviyeden yükselişe geçerek 1300 seviyesini test edebilir” dedi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler