FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altında 'fiyat balonu' patlayacak

Altın ETF'lerine olan yüksek yatırımdan dolayı oluşan "fiyat balonu"nun patlama riski yaşıyor olabileceği belirtiliyor.

Altında 'fiyat balonu' patlayacak

Basinvest AG tarafından yapılan açıklamaya göre altın yatırımcıları, exchange-traded fonlara (ETF) akıtılan milyarlarca doların fiyatlarda oluşturduğu balonun patlama ihtimalinden dolayı risk yaşıyorlar.

Barclays Plc'nin 2013 tahminleri ve Bloomberg verilerine göre ETF'lerde kullanılan altın yıllık üretimin yaklaşık yüzde 79'una denk geliyor. Bu rakam paladyum için yüzde 34, platin için yüzde 36 ve gümüş için yüzde 75 oldu. Altın bu yıl ayı piyasasına girerken, ETF'lerdeki altın varlıkları yüzde 20 düştü.

Basinvest direktörü Ronald Wildmann, "ETF'lerdeki yüksek miktarda para çıkana kadar altın fiyatları bir balon olmaya devam edecek. ETF'lerde şu an bulunan yaklaşık 70 milyon ons, altın üretimine bakıldığında aşırı yüksek bir miktar. Altın ETF varlıklarının platinle aynı seviyeye gideceğini tahmin ediyorum" yorumunu yaptı.

Altın fonlarına yönelik yatırımlar Eylül 2008 krizi ve Lehman Brothers'ın iflasının ardından başlayan küresel mali erimeyle 3 katına yükseldi ve ekonomik büyümeyi engelleyerek yatırımcıları en güvenli varlıklara yönlendirdi. Geçtiğimiz Ekim ayında fonlardaki para 147.7 milyar dolara ulaşırken, fonlardan hızlı çıkış sonrası bu rakam 93.7 milyar dolara indi.

Yatırımcılar altın fonlarından çıkmaya devam ederken, gümüş destekli ETF'ler bu yıl çok değişiklik göstermedi, platin yüzde 36 yükseldi ve paladyum yüzde 18 ilerledi. Altın fiyatları 2011 yılında ulaşılan rekor seviyenin yüzde 29 altına inerken, 2008 yılının en düşük seviyesinin hâlâ iki katından daha yukarıda.

[Altın fiyatları için tıklayın](https://finans.mynet.com/altin/) [ **Çeyrek Altın**](http://finans.mynet.com/altin/altindetay/SGCEYREK/)**,** [**Yarım Altın**](http://finans.mynet.com/altin/altindetay/SGYARIM/)**[Cumhuriyet Altını](http://finans.mynet.com/altin/altindetay/SCUM/)**
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler