FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altında 'hurda' hareket

Altında ve kurdaki yükseliş düğün sezonundaki geleneksel talebi tersine çevirdi, hurda dönüşü hareketlendi.

Altında 'hurda' hareket

Altında ve kurdaki yükseliş düğün sezonundaki geleneksel talebi tersine çevirdi, hurda dönüşü hareketlendi.

Suriye gerginliği ile artan altın fiyatlarına kurdaki yükseliş de eklenmesi düğün sezonu olmasına rağmen talebin azalmasına yol açtı. Ancak hurda altın dönüşü arttı.

'VATANDAŞLAR ALTIN SATIŞINA GEÇTİ'

Altın Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altın fiyatlarındaki yükseliş, kurun 2 seviyesini aşması ve altın fiyatlarının önümüzdeki dönemde gerileyeceği beklentisiyle vatandaşın son birkaç gündür altın satışına geçtiğini, ağırlıklı olarak 22 ayar bilezik, cumhuriyet ve çeyrek altın sattığını söyledi. Yıldırımtürk, "Vatandaşın altın talebi düşük ancak hurda dönüşünde bir miktar hareketlilik var.

Düğün mevsiminde hurda dönüşünde hareket olmaz ancak fiyatların yükselmiş olması ve gerileyeceği beklentisi yerleşti. Biraz da kurun 2'nin üzerine çıkmasının desteğiyle 24 ayar altının gram fiyatı dün 95 TL'ye yaklaştı. Bu seviyelerde de vatandaşın altın satışını görüyoruz. Hafta başından bu yana gram altın fiyatı 6 TL civarında arttı" dedi. Düğün mevsiminde normalde talep olması gerekirken tersi bir durumla karşı karşıya olduklarını söyleyen Yıldırımtürk, "Diğer taraftan Darphane grevi ne zaman sona ereceği bilinmediği için geçtiğimiz günlerde mevsimsel talebin de devam edeceği beklentisiyle oldukça yükselen altın işçilik fiyatlarında da düşüşler görüyoruz" dedi.

İŞÇİLİK ÜCRETLERİ AZALDI

Talepteki düşüşe paralel altın fiyatlarının işçilik ücretlerinin de 1 kilo çeyrek altında 4 bin dolar civarından 2 bin-2 bin 500 dolar seviyelerine gerilediği belirtiliyor. Temmuz ayı başında, Darphane grevinin başladığı dönemde 1 kilo çeyrek altında işçilik ücreti 6 bin 500 dolar seviyesine kadar yükselmişti. Bu düşüşe paralel çeyrek altında olması gereken fiyat ile satış fiyatı arasındaki fark da 15 TL civarındaki iken 5 TL seviyelerine kadar geriledi. Kapalıçarşı'dan alınan bilgilere göre çeyrek altın 158-162 TL , tam altın ise 615-625 TL civarından satılıyor. İstanbul Altın Rafinerisi Başkan Yardımcısı Gökhan Aksu da altın fiyatlarının yükselmesi nedeniyle Darphane'den altın çıkmamasına rağmen ziynet altına olan ilginin azaldığını belirterek, "Diğer taraftan hurda dönüşü de hareketlendi" dedi. Bu çerçevede işçilik fiyatlarının da önceki haftalardaki 4 bin 500 dolar seviyelerinden 2,000 dolar civarına gerilediğini söyleyen Aksu, şöyle devam etti: "Diğer taraftan altın fiyatlarının artmasıyla ve işçilik fiyatlarının da düşmesiyle yaklaşık 1.5 ay önce ziynet altına dönüşmesi için Darphane'ye külçe altın verenler şimdi iade istemeye başladı. Zaten altın fiyatındaki yükselişten kazanç var, işçilik fiyatları da düşmüşken altının Darphane'de beklemesini istemiyor, kendisi örneğin takı üretiminde kullanıyor" dedi. Ağustos ve Eylül'de altın ithalatında da azalma olabileceği belirtiliyor.

ALTIN FİYATLARI 3 AYIN ZİRVESİNDEN DÖNDÜ

Spot altının ons fiyatı dün Mayıs ayından bu yana en yüksek olan 1433.31 dolara kadar yükselirken, bugün 1413.76 dolar seviyesinden işlem görüyor. Washington ve yanında yer alan ülkelerin, geçen haftaki kimyasal saldırının ardından Suriye'ye yönelik askeri müdahaleye hazırlanmaları altın fiyatlarında yükselişi tetiklemişti. Ancak kısa süre içinde Suriye'ye bir askeri müdahalede bulunulacağı yönündeki beklentinin azalmasıyla gelen kâr satışlarıyla altın bugün geriledi. Öte yandan Merkez Bankası'nın mevcut politikaları ile gelişmekte olan ülke para birimlerinde sert satışlara neden olan Fed kaynaklı endişeleri gideremeyeceği beklentisi ve Suriye'ye askeri müdahale yapılacağı endişeleriyle TL 2.07'yi aşarak tarihi zirve seviyelerini gördü.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler