FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ASGARİ ÜCRET 2024 İLK TOPLANTI TARİHİ: Asgari Ücret Tespit Komisyonu ne zaman toplanacak, asgari ücret ne kadar olacak?

Asgari ücret zammı 2024 Ocak ayından itibaren geçerli olacak. Temmuz'da uygulanan asgari ücret zammı ile maaşlar 11 bin 402 liraya yükseltilmişti. Ocak ayı yaklaşırken konuya dair yapılan açıklamalar da vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Peki, Asgari Ücret Tespit Komisyonu ne zaman toplanacak, hangi tarihte? 2024 asgari ücret zammı ne kadar olacak, yüzde kaç zam yapılacak?

ASGARİ ÜCRET 2024 İLK TOPLANTI TARİHİ: Asgari Ücret Tespit Komisyonu ne zaman toplanacak, asgari ücret ne kadar olacak?

2024 yılı asgari ücret zammı için gerçekleştirilecek ilk toplantının tarihi vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. İşveren, işçi ve hükümet yetkilileri yeni asgari ücret için görüşme gerçekleştirecekler. 2024 yılı asgari ücret zammı için ilk toplantı tarihi belli oldu. İşte ayrıntılar...

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU TOPLANTISI NE ZAMAN?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Cuma günü toplanacak.

ASGARİ ÜCRET TOPLANTI TARİHİ

İlk toplantı 1 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirilecek. Yaklaşık 7 milyon kişiyi ilgilendiriyor.

asgari ücret

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK, KAÇ TL?

Asgari ücret Temmuz zammı ile yüzde 34 artarak net 11.402 lira olmuştu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan bir süre önce yaptığı açıklamada “Aralık ayının ilk haftasında işçi ve işveren temsilcilerini davet edeceğiz. Komisyon çalışmalarımızı bu şekilde başlatmış olacağız." ifadelerini kullanmıştı.

“Temmuz ayında olduğu gibi ilkemiz yine enflasyona ezdirmemek. Asgari ücret zaten hep yılda bir kereydi biliyorsunuz. Yine tek zam olacak şekilde çalışıyoruz” diyen Bakan Işıkhan toplantıya ilişkin de tarih verdi.

Asgari ücret görüşmelerinin aralık ayı içerisinde başlayacağını vurgulayan Bakan Işıkhan şu ifadeleri kullandı:

"31 Aralık itibari ile de kararın Resmi Gazete’de yayımlanması gerekiyor. Dolayısıyla geçtiğimiz temmuz ayında yaptığımız gibi olacak. Asgari ücret zaten hep yılda bir kereydi biliyorsunuz. Yine tek zam olacak şekilde çalışıyoruz. Geçen temmuz ekstraydı. O da Sayın Cumhurbaşkanımızın öngörüsüyle ihtiyaç duyulduktan sonra oldu. Ama ihtiyaç hasıl olursa bir araya gelinebilir. Gelecek yıl inşallah enflasyonda gerileme olacak. Temmuz'da ikinci bir toplantı yapmayacağız, ikinci zamma gerek olmayacak diye düşünüyoruz. Tüm parametreler iyi gidiyor çünkü."

Asgari ücret için zam oranları şu an için belli değil. İşveren, işçi ve hükümet temsilcileri aralık ayında değerlendirmede bulunacak.

YENİ ASGARİ ÜCRETTE GEÇİNME ENDEKSLERİ DİKKATE ALINACAK

Görüşmeleri 15 üyeden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu yürütecek. İlk toplantı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda olacak. Hükümet, işçi ve işveren tarafıyla bir araya gelecek. İşçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını TİSK temsil edecek. İlk toplantıda takvim belirlenecek. Asgari ücretin belirlenmesinde enflasyon ve geçinme endeksleri dikkate alınacak.

İkinci toplantı Türk-İş'te olacak. İşçi tarafı beklentilerini dile getirecek. Üçüncü toplantıya ise işveren tarafı TİSK ev sahipliği yapacak. Son toplantı ise karar toplantısı olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda olacak bu toplantıda asgari ücret belli olacak. Uzlaşı olması durumunda süreç erken tamamlanmış olacak.

Asgari ücrette yeni rakamın belirlenmesiyle işsizlik maaşı ve staj ücretleri artacak. Genel sağlık sigortası primleri, askerlik, doğum ve yurt dışı borçlanma tutarlarında da değişiklik olacak.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler